Laatste Nieuws

Seizoen 2022

21-8-2022

Gisteren hadden we twee vluchten een jonge duiven vlucht en een natoer vlucht. Dat het zo’n mooie dag zou worden hadden we niet gedacht. De natoer vlucht werd om 10:30 pas gelost en de jonge duiven pas om 12:15. Erg laat, maar het is niet anders. De natoerduiven kwamen als eerste thuis. De weduwduivinnen had ik wel verwacht aangezien ze op uitkomende eitjes zaten. De eerste duif op het hok was toch een jonge doffer. Hij zat vanaf donderdagavond op het nest (duivin ingekorfd) en dit zal zijn motivatie geweest zijn. Deze duif pakt een 10e in de club wat me te laat was. De duivinnen vielen tegen en waren 5 minuten later. Wel allemaal direct achter elkaar aan, dus dat was dan wel weer ok. Nog twee herintreders kwamen ‘s middags later thuis en hebben het thuishonk weer gevonden. Brugt was helaas te laat met de natoer, de duiven kwamen 5 minuten te laat.

De jonge duiven vlucht was dan wel een toppunt. De jonge duiven zouden voor een toptijd rond 16:10-16:20 moeten vallen in Jubbega. Om 16:15 kwam daar de 22-635 aangestormd, een slag om huis en ze ging via het dak van het hok er in. Deze duivin is aan een mooie serie bezig ze wint de laatste vluchten: 5e, 2e en een 1e. Ze komt uit samenkweek koppel van Brugt en Harm en de duivin van Jort en Anneke Engberts. Prachtig met dit resultaat.

Engberts en Koopstra de twee jeugd leden in de vereniging pakken de 1e plaats op de natoer vlucht. Super! Dit doen ze met de 21-777 een duivin afkomstig van de hokken van Harm. Direct uit de topkweker Greipel en de 17-233. Prachtig dat ze zo’n plezier met deze duivin hebben. Ga zo door mannen

13-8-2022

Inmiddels weer een tijd geleden dat we hier een stukje hebben geschreven. Door te weinig tijd schiet het er bij in om af en toe te schrijven over de vluchten. De oude duiven vluchten zijn inmiddels gedaan en we zijn tevreden hoe de ouden hebben gevlogen. Zoals elk jaar zijn er een paar die er boven uit springen. We hebben een paar duiven die we naar het kweekhok verplaatsen. De beste van allemaal is toch wel de 19-918 bij Brugt. 4x top25 van de afdeling, een top duivin. We gaan haar koppelen tegen onze beste doffers en hopelijk komt er wat moois uit. Helaas legt ze niet heel constant, dit hebben we vaker gehoord bij heel goede vliegduiven.

Bij de jongen zitten ook weer leuke duiven om het hok weer aan te vullen. Helaas kennen we op beide hokken wel wat verliezen, maar de groep die er nu zit doen goed hun best en zijn gezond. De laatste vluchten pakken ze goed prijs. De rui komt nu wel wat om de hoek kijken, sommigen gooien toch de pennen ondanks het verduisteren. Bij Brugt valt dit mee, daar zitten nog een dikke dertig jongen en die zitten nog goed in de veren. Bij Harm staan enkelen nog op 5/6 pennen, die gaan mee voor de ervaring. Prijs pakken zal lastig worden.

Dit weekend rust voor de duiven, te warm en ZO wind. Funest voor jonge duiven. We zijn meerdere topduiven verloren met deze wind. Het werd nu afgelast, maar anders waren we niet zeker of we ze zouden spelen. Blij dat het niet door ging vandaag. De trainingen zijn wel geweldig deze week, 1,5 uur gemiddeld. (‘s morgens vroeg)

12-06-2022

Gisteren weer een dubbele vlucht gehad; een Vitesse en een Fond vlucht. Dit ging de duiven prima af! Ze hadden mooi weer en dit bleek achteraf een gemakkelijke vlucht. Vooral de Vitesse was zomaar klaar. Bij Brugt was het de super duivin 918 weer die als eerste aftikte. Inmiddels 4x bij de top25 van de afdeling. Wat topper. Ze speelde nu de 21e tegen 8600 duiven. Rechtstreeks uit onze top doffer de 11-604, still going strong, hij bevrucht nog alles tot nu toe. Het bleek de 3e tijd te zijn in de vereniging. Jonkers-Pit pakte de eerste prijs en tevens 10e van de afdeling, Gefeliciteerd! En Anneke en Jort Engberts pakken de 13e van de afdeling met een rechtstreekse Bron-duif! Deze duif komt uit de Greipel x 236, de greipel geeft inmiddels 7x top 25 als kweker.

Bij Harm kwamen ze iets later, ze hadden 8 min eerder moeten komen. Om 11:38 kwam daar de eerste duif. Terwijl 11:30-11:32 de tijd moest zijn. De rode doffer van Henk Bos tikte als eerste af, een leuke klein doffertje. Vorige week was het de 3e duif op het hok. Binnen 20 minuten was alles thuis, dus voor de duiven een makkie. Nu verder bouwen en kijken of ze iets vroeger kunnen komen. De hokaanpassingen door Klaas Booij aangeraden pakken tot nu toe goed uit. We zullen zien of ze wat vorm kunnen krijgen.

Op de fond was het wat minder. Net geen top10 in de club helaas. Er waren 9 duiven mee, 3 daarvan pakten prijs. Het was de oude duiven de 615 die in Oudehorne als eerste op het hok arriveerde. Deze duivin is Brugt zijn lieveling, bij het schoonmaken zit ze op het schouder. Ze is er eigenlijk altijd, volgende keer maar iets eerder. In de kampioenschappen staat ze er ook goed bij, nog niet gemist!

Volgende week weer een midfond vlucht. We gaan zien dat we ze er weer klaar voor maken. Voor nu staat er nog geen mooi weer gepland (buienradar) hopelijk valt dat wat mee.

30-05-2022

Een prachtig duiven weekend gehad. We hadden twee vluchten afgelopen zaterdag; een vitesse en een eendaagse fondvlucht. Er stond een knappe noordenwind waardoor de duiven best moesten werken. ‘s morgens vroeg werden de vitesse duiven in Weert gelost. De eerste meldingen waren in Wolvega zoals te verwachten (voorvlucht) waardoor Brugt na ruim 10 minuten later zou moeten pakken. Dit werd iets eerder waardoor deze duif een mooie eerste plaats in de vereniging pakt! De duif is een kruising tussen Stouwe-Douna x samenkweek project tussen Fam Engberts en wijzelf (Sangers x Robin van Leuven). Harm pakte helaas iets te laat, maar toch wat beter als vorige week. Het gemiddelde van ons beiden was weer wat beter dus we waren prima tevreden. Brugt 12/17 en Harm 9/22 (waaronder een 4 herintreders). Aangezien er afgelopen week niets aan mankeerde (Nanne Wolff) gaan we vol goede moed door.

‘s Middags was het duiven kijken in Oudehorne. Harm doet bewust niet mee op de fond. Brugt heeft de dagfond lijnen op het vlieghok. Nu was het moment om te kijken of we dit goed hebben bekeken. Brugt had 10 duiven ingekorfd die het qua afstamming moesten kunnen. De eerste duiven konden vallen rond 14:40-14:45 (tijden Steenwijk), dit lukt zoals verwacht niet, maar toch om 14:54 kwam daar op prachtige manier een jaarling doffer aan. Dit was voor ons beiden een kippenvel moment. In een zweefmoment tussen de huizen door direct op de klep, prachtig! Vorig jaar gekweekt uit twee jaarlingen welke helaas beide zijn verloren op een dagfond vlucht vorig jaar. De lijnen van Henk Duin, WakaWaka Henk Simonsz, Atema doffer en W. Buurstra zitten in de stamboom van deze doffer. Hij pakte een mooie 2e plaats in de vereniging. Blij dat we een goed begin hebben met de dagfond vluchten. In de club pakken we 4/10 in de prijzen. Hier kunnen we nog iets verbeteren. Over twee weken maar weer inzetten en hopen op weer een mooie vlucht!

24-05-2022

Oeps, stukje vergeten vorige week. Afgelopen weken waren de eerste midfond vluchten. De eerste midfondvlucht is ons beide afgevallen. De duiven kwamen niet goed genoeg helaas. We eindigden beide niet vooraan in de uitslag en dat is wel waar we voor gaan. Toch kwamen de duiven wel goed af en waren ze allemaal weer snel op het hok.

Afgelopen week ging het bij Brugt weer aardig beter. Wederom was de Midfond vlucht uit Chimay voor ons rond de 350km. De eerste duif kwam super uit de goeie richting en was de superduivin de 19-918! Ze komt weer op dreef. Dit was inmiddels de 4x top 50 van de afdeling dus met recht een super (2x top 10). Ze eindigde op de 2e plaats in de vereniging net achter Jort en Anneke Engberts die de vorm aardig te pakken hebben. Hoge gemiddelden en vroege prijzen, super!

Het gemiddelde bij Brugt was 10/20. Dus ook prima! Bij Harm is het zoeken, 34e plaats in de vereniging en 7/18 in de prijzen is niet goed. Het hok lijkt na de aanpassing nog niet helemaal goed. Het lijkt enigszins te tochten, dat wordt dus aangepast. Kijken of het helpt. Morgen gaan we weer voor controle naar Nanne Wolff. Kan hij direct kijken wat er aan scheelt. Het lijkt op een ornithose probleem, dus maar even kijken of we dat snel weer op de rit krijgen.

09-05-2022

Een bron-show afgelopen zaterdag. Gebr Bron hebben ze duidelijk in goede vorm. De laatste vlucht van uit Heusden-Zolder België pakken Bart en Sietze 1-2-3 in de club. Ze pakken mooi op tijd ook in de afdeling, dus grote klasse. Onze duiven waren helaas iets te laat. Het gemiddelde was wel weer goed en ze kwamen ook prima naar huis, maar net iets te laat. Brugt pakt de 8e plaats in de vereniging en met 10/28 kan het beter, maar wel tevreden. Harm is 22e en met 13/20 was het gemiddelde weer prima.

De duiven kwamen ontzettend dorstig weer thuis, niet gedronken in de mand lijkt mij. De drinkerspan was dan ook zomaar leeg, niet een goed teken lijkt mij dat ze geen drinken in de auto krijgen. De meeste leden in de club klaagden hierover in de club.

Volgende week de eerste Midfond vlucht. Zoals het nu lijkt een Noorden wind, dus ze kunnen weer aan de bak. Kijken dat we ze iets beter kunnen krijgen en de gebroeders Bron wat tegenstand kunnen geven.

01-05-2022

Gisteren alweer de tweede vlucht van de Vitesse gehad vanuit Weert. Het weer leek in eerste instantie wat vreemd, weinig beweging in de lucht. De duiven werden gelost om 8:45. Mooi op tijd, vanwege de temperatuur hadden we verwacht dat ze iets langer zouden wachten. De duiven kwamen goed af, de eerste meldingen kwamen van Gebr Bron en Houwer-Wierema. Brugt had een duif op ongeveer dezelfde tijd als beide liefhebbers, maar dat was dus net iets te laat. Toch een mooie 4e plek in de vereniging voor deze duif. Harm was iets later op 11:19, iets te laat, dus dat moet beter kunnen. De gemiddelden waren weer prima. Brugt met 14/27 en harm had 14/22 in de prijzen. Beide meer als de helft erin is prima.
Toch zullen we proberen volgende week iets beter voor de dag te komen. De duiven komen prima, maar geen echt snelle duif erbij. Zien dat we ze van de week weer goed klaar kunnen maken.

De jongen doen het op beide hokken inmiddels ook weer prima. Bij Harm een ongenode gast op het hok een kat! De jongen waren doodsbenauwd, de eerste keer los en alles de lucht in. Dat was iets te veel van het goede, een werd gemeld in Nijkerk, een in Ternaard en een in Jubbega. Daarnaast zijn er nog drie verdwenen, dus direct 6 minder. Op een groepje van dertig duiven is dat best een hoop. We hadden nog wat duiven bij de kwekers liggen, dus het is inmiddels weer aangevuld tot 30. Al met al een kleine valse start. De jongen durfden niet meer op het hok en tot een week lang (volhouders) zaten ze op de huizen en in de bomen rond het hok. Bij het los laten tegelijkertijd de duivinnen er bij uit. Deze vlogen dan geen uur, maar 15 minuten. Je moet wat. Nu luisterende jongen weer prima en komen ze direct goed binnen als ze weten dat ze eten krijgen.

27-04-2022

Afgelopen weekend hadden we de eerste Vitesse vlucht van het jaar. De duiven werden gelost in Boxmeer wat voor ons een 145km en 150km is. De duiven werden gelost met een harde oostenwind, dus de verwachtingen waren niet erg hoog. We weten dat de duiven met oostenwind niet altijd in het voordeel zijn. Desondanks viel het niet tegen. Zoals verwachten waren de mannen uit Wolvega: Jonkers-Pit mooi op tijd en pakten net geen top10 van de afdeling. Iets meer als 10 minuten later kwam de eerste duif bij Brugt aan en Het was wederom de 711 net als vorige week de eerste! Wat een super duif. Direct samen met de nummer 2 gingen ze naar binnen. In de uitslag bleek het later een mooie 3e en 4e plaats. Harm kreeg 5 minuten later als Brugt een duif dit was in snelheid net iets langzamer. In de uitslag bleek dit later de 5e plaats. Deze duif is afkomstig van clubgenoten fam Engberts. Al met al kwamen de duiven prima af. Bij Brugt weer een zeer hoog gemiddelde en tevens het beste van de club 20/28 en bij Harm 13/25 meer als 50% ook prima te noemen.

De duiven krijgen komend weekend een vlucht uit Weert, maar nu met een Noorden wind. Ze krijgen het niet cadeau dus we zullen ze goed moeten voorbereiden. Afwachten wat het weer word en zien dat we nog iets beter kunnen!

18-04-2022

De kop is eraf, eerste trainingsvlucht is geweest en dat ging prima! Op beide hokken zaten we er goed bij en een goed gemiddelde. Dus dat geeft de melker moed! Brugt pakte een snellere duif en pakt plek 4,5,6 in de club. Met de 1e duif de 711 (7e asd friesland 2021) en als 3e de 918 (2x TT in 2021). Met een gemiddelde van 19/28 super te noemen.

Harm was op plaats 7 en 8 net iets later als Brugt en pakt 12/24 in de uitslag. Naar verwachting en erg tevreden! Harm pakt zijn eerste duif de 237 (in 2021 TT).

Dinsdag was even een mindere dag van de week. In een onoplettend moment ontsnapte de oude dame van het hok. Een duivin die we hebben gekregen van Bouke Dam. We hebben in 2012 een jong gekregen uit deze duivin en deze vloog super bij ons. De 839 pakte vele top 10 noteringen waarna Bouke zei hier heb je de moeder ook. Probeer er nog maar zo’n mooie uit te kweken. Helaas stopte ze met eieren leggen na een paar jaar. Aangezien het een hele lieve duivin is op hok is ze nu bij Harm gekoppeld als weduwduivin en brengt ze elk jaar wat jongen groot. Op de tentoonstelling in 2019 was ze nog 2e mooiste duif van de gehele tentoonstelling.

De duivin was gewend op het oude adres van Bouke waar inmiddels geen duivenhok meer staat. De huidige bewoners zouden proberen de duif te vangen, maar helaas zonder resultaat. Ze zwerfde hier wat in het dorp om en zagen haar af toe wel vliegen. Fedde tjibbe een liefhebber van de club belde of we ook een oude duif misten; een van 2010. Hij bleek tussen zijn jongen te zitten en Harm heeft haar direct opgehaald. Redelijk licht, maar ze komt er wel weer bovenop! Top dat ze er weer is.

Jong uit 1e NPO Chalôns de Champagne 2021

06-04-2022

Weer een paar weken verder. De oude duiven staan bijna klaar voor de seizoensstart. Ze hebben de eerste kilometers opleer-vluchten weer in de vleugels. Het is zoeken met het weer om ze een keer weg te brengen, vooral met het natte weer is er niet veel aan. De jongen maakt het niets uit die zitten hele dagen in de ren naar buiten te kijken. Bij Brugt zijn ze elke dag los (bij goed weer). Daar doen de vroegere jongen de eerste rondjes al om huis. Bij Harm is het ivm werk lastig om de jongen vroeg in het jaar los te laten, ze zitten daarom lang in de ren en dit gaat eigenlijk elk jaar prima.

De ouden staan er goed voor, ze vliegen goed en beginnen het spelletje al te leren. De duivinnen gaan al bij het dofferhok naar binnen van een opleervlucht. Dat hebben ze snel in de gaten. Hopelijk kunnen we komend weekend nog een keer op stap. Komende zaterdag doen we niet mee met de afdeling. Wellicht dat we ze zelf weg brengen, maar met de koude nacht willen we geen duiven mee geven. Ook het weer houdt niet over op de zaterdag. Zondag wellicht een mooie dag om ze even weg te brengen.

20-03-2022

Milanello

Weer een duivenweekend achter de rug. We hebben een paar bezoekjes gebracht om bonnen te verzilvern.

Gisteren zijn we bij Douwe van der Meer geweest in Hoornsterzwaag. Brugt heeft de bon van Douwe gekocht, we zijn echter beide met een jong naar huis gegaan. Prachtige duivensport!

En vanmiddag zijn we op het Milanello van Blesdijke geweest. Bij Wilco Boltjes hebben we de gekochte bon verzilverd. Met twee parels van jongen naar huis gegaan dus de concurrentie is gewaarschuwd! In de club kunnen de duiven beide mee vliegen in de schenker en koper competitie. We hebben een paar mooie jongen mee gekregen, dus als ze net zo goed zijn als ze mooi zijn dan gaan we er voor!

Om de jongen een goede voorbereiding te geven enten we ze dubbel. De eerste enting betreft de paramixo-rota combi en over een aantal weken de paramixo-herpes combi. Hiermee hopen we dat we ze de ideale voorbereiding geven. De jongen doen het op beide hokken prima. Ze zitten er mooi strak bij, ze kunnen al bijna naar buiten om te verkennen. We doen dit beide in het begin in de ren, zodat ze gemakkelijk naar binnen kunnen vluchten. Na een aantal weken kunnen ze dan een keer los.

Eerst maar met de oude duiven bezig, nog drie weken en de eerste oefenvlucht staat op het programma. De duiven beginnen al aardig te trainen en waren brandschoon bij de eerste controle bij Nanne wolff. Gelukkig is dat goed, dus nu op naar de vluchten!

08-03-2022

De voorbereidingen voor het nieuwe seizoen zijn in volle gang. Het weer is prachtig dus de oude duiven zijn er voor de eerste keren weer uit geweest. Dit was ook weer mogelijk ivm het aanpassen van de valplanken. We hebben beide een nieuw kloksysteem aangeschaft en hierbij zitten ook andere antennes. Het is een klok geworden van Benzing de M3, van alle gemakken voorzien. We zijn beide erg weg van het alles digitaal en bijhouden en dan is dit systeem het beste wat er momenteel is. Dit betekent ook dat we een “smartloft” hebben, voor wat het waard is!

De jongen bij de vliegers beginnen de pannen uit te groeien die kunnen bijna gespeend worden! Bij Harm zijn de duivinnen inmiddels bij de doffers weg. De doffers brengen de jongen verder groot, hierdoor voorkomen we dat de duivinnen te veel aanvetten. De kwekers zitten inmiddels op hun 3e ronde eieren, dit gaat voortreffelijk. Hier en daar een probleempje, maar dat is overal wel zo lijkt ons.

De duiven en mest zijn gisteren gecontroleerd bij Nanne Wolff en er was op beide hokken geen probleem te ontdekken. Brandschoon zijn ze! Maar mooi zo doorgaan. We proberen de duiven zo gezond mogelijk te houden met wat natuurproducten. Oa de kruidenelixer van Jan Smit (de echte!) gebruiken we 5 dagen per week in het rui en kweekseizoen. In het vliegseizoen zal dit 2/3 dagen zijn. Op beide hokken hebben we afgelopen 2 jaren diverse keren veranderingen aangebracht en ik denk dat dit ook een verbetering is. Vooral voor de gezondheid van de duiven.

Een tijdje terug zijn we bij Foeke Hoekstra geweest in Ternaard. We hebben daar drie koppels eieren van Foeke mee gekregen. We hopen op wederom een kwaliteits injectie. Want wat zijn we de afgelopen jaren geslaagd met zijn duiven. Via Foeke zelf en via Bouke Dam (ook Foeke soort) zijn we grote stappen vooruit gegaan.

Over een paar weken beginnen met de vluchten, wij hebben er nu al weer zin in. Hopelijk kunnen we de corona achter ons laten en weer ouderwets inkorven en nazitten!

Ik probeer zo af en toe wat te plaatsen op de site, maar door drukte schiet dat er wel eens bij in.