Nieuws

08-12-2021

Hierbij weer eens een stukje op de website. Het duivenseizoen ligt al weer een tijdje achter ons. Afgelopen seizoen hebben we prachtige vluchten gehad, mooie resultaten gehad en weer nieuwe duiven zijn boven komen drijven.

De duiven zijn inmiddels geselecteerd en zijn bijna allemaal door de rui. Ze worden koment weekend geënt en is dat allemaal mooi klaar voor de kweek. Eind januari zijn we van plan te beginnen met de kweek. We hebben nog wat werkzaamheden aan de hokken gedaan. Bij Harm is de verluchting iets aangepast. In de zomer wordt het best warm in het hok. Hiervoor hebben we nu het plafond verder open gemaakt en overal gaas in geplaatst tegen het ongedierte. De duiven reageren er al goed op dus nu afwachten hoe het zich in het vliegseizoen gaat. Je merkt in deze periode dat het vochtiger wordt in het hok. Dit moeten we dan maar voor lief nemen.

In onze duivenvereniging loopt momenteel een bonnenverkoop. In verband met corona kunnen we momenteel niet samenkomen in het clublokaal. Hierdoor is bedacht om de bonnenverkoop via whatsapp te laten verlopen. We kunnen bieden op whatsapp in een speciale groep. De biedingen worden bijgehouden in deze whatsapp groep en op onze website.

gevleugeldevriendenjubbega.webnode.nl

Mocht u willen meebieden dan is dit mogelijk. Neemt u even contact met iemand van onze vereniging.

29-07-2021

De duiven worden op dit moment weer klaar gestoomd voor een volgende jonge duiven vlucht. De vlucht vanuit Venlo staat dit keer op het programma.

Vorige week hadden we de vlucht vanuit Kalkar, voor ons 138 km ongeveer. Dit was met de oosten wind die er stond op voorhand een lastige vlucht, maar achteraf bleek dat best mee te vallen. De duiven kwamen goed af. Bij Harm bleef de eerste wat te lang draaien, anders was het toch een mooie vroege duif geweest. De snelheid van de eerste duiven in Jubbega waren zo ongeveer wel gelijk; rond de 1370 mpm. Douwe en Feiko v/d Meer pakken in Hoornsterzwaag de snelste duif in de verenining. Prachtig mooi!

Bij Brugt waren ze even iets later, maar het gemiddelde was wel goed, dus ze komen eraan! Harm pakt plaats 8 in de vereniging en Brugt plaats 14. Harm 8/15 in de prijzen en Brugt 13/28.

We zullen zien wat het weer doet dit weekend, er staat niet heel goed weer gepland. Hopelijk is een mooie vlucht weer mogelijk.

 

20-07-2021

Afgelopen weekend hadden we Boxmeer op het programma voor de jongen duiven. De duiven werden om 8:30 gelost en hadden een taaie vlucht vergeleken met vorige week. Nu was het N3. De snelheden op de blauwband waren ook niet heel erg hoog, dus was de verwachting niet heel hoog. Toch kwamen er rond 10:40 twee duiven aangestoven uit de goede hoek, de ene direct op de plank de andere schrikkerig op het hok. De tweede duif bleek een vreemde en vloog snel weer op. Harm verwachte niet dat het een snelle zou zijn, maar na doormelden bleek het de tweede melding. Een kleine minuut achter Bart en Sietze Bron, dit is hemels breed ongeveer een km verschil. Het bleek net voldoende om 1e in de club te worden! De eerste duif is wederom een rechtstreekse dochter van de 604 en uit de 16-139 rechtstreeks Eelke en Johnny van der Bei. Beide ouders zijn bewezen kwekers (oa 4x TT, 2e Asd Jong Friesland 96 2019 enz).

Na enige tijd wachten kwam daar toch eindelijk de 2e duif na 12 minuten wachten. Ondertussen werden er meerdere meldingen gedaan waar onder Brugt die om 10:48 zijn eerste duif kreeg. Iets te laat helaas. Op beide hokken werd een ongeveer zelfde gemiddelde gehaald. Harm 11/23 en Brugt 16/34. Helaas zijn er nog wel wat jongen onderweg ook in de club redelijk veel verliezen. Harm mist nog telkens 7 jongen, terwijl ze er prima voorstonden op het moment van inmanden. Trainen was ook weer super te noemen. Hopelijk wordt er nog wat doorgeven anders wordt de spoeling wel wat dun.

De fondvlucht vanuit Lorris werd een baaldag. Bij Brugt kwam geen duif door op de zondag. Maandag kwam 3 van de 4 duiven terug, maar dit was blijkbaar een brug te ver. De oude duiven zijn voor nu eerst klaar, wellicht nog wat spelen op de natour. Vooral wat herintreders kunnen zich nog laten zien. Deze zijn voornamelijk van de taaie vluchten terug gekomen oa Sens/Sittard.

Volgende vlucht voor de jongen is wederom vanuit Boxmeer. Kijken of we weer zo’n vroege kunnen draaien.

 

16-07-2021

Alweer dik twee weken verder. We hebben de jongen inmiddels op de eerste (training) vluchten gehad. Ze kwamen op een paar na er goed doorheen. Ongeveer tegelijk met de eerste aankomsten in de vereniging, dus prima. Afgelopen weekend hadden we de vlucht vanaf Zutphen. Op de groepsapp kwam Jonkers-Pit Wolvega met de eerste tijden om 10:23, dat betekende ongeveer draaien om 10:34 (in Jubbega). Net voor deze tijd kwam er een ploeg van ongeveer 10 duiven cirkelen boven het hok van Harm. Daarvan bleken later 4 van Harm te zijn en de rest waren vreemden. 10:36 werden ze geklokt, maar een paar minuten te laat natuurlijk.  Hopelijk dalen ze de volgende vluchten wat sneller. Fedde Plantenga pakte de 1e en 2e in de club en daarmee ook de 2e en 3e plaats op TT. Geert Spiekhout pakte net daarachteraan 4e op TT en Jonkers-Pit pakte 5,6 en 10 TT. Dit alles tegen ruim 5000 duiven. Prachtig resultaat voor onze vereniging! Harm pakte zijn eerste op de 22e plaats in het district en Brugt op 26. Al met al was dit een goed begin voor de jongen!

Op beide hokken missen nog een paar duiven. Helaas kunnen ze het niet allemaal goed terug vinden. Af en toe wordt er nog eens een gemeld, bijvoorbeeld bij Henk Kromkamp in Ter Idzard. Brugt is er al twee keer geweest om een jonge duif op de halen en nu ook al een van Harm. Vast een goede trek op dat hok van Henk haha.

Komende vlucht wordt vervlogen vanaf Boxmeer, krap 150km voor de jongen. Kijken hoe ze dat verteren. Ze trainen weer prima, het was niet het mooiste weer voor de duiven afgelopen week. Tussen het rare weer de jongen er maar wat laten trainen. Op bepaalde dagen twee keer ‘s morgens en ‘s avonds.

28-06-2021

Afgelopen weekend stond Reims op de planning. Donderdagavond hebben we beide hiervoor ingekorfd. Harm 9 duiven en Brugt 10 duiven. Donderdagavond rond 22 uur kwam er bericht in de groepsapp dat de vlucht zeer waarschijnlijk naar vrijdags werd verplaatst ivm het weer. Ivm de afstand werd dan Rethel vervlogen. Vrijdagmorgen stond er inderdaad op; aangekomen in Rethel en wacht tot de lossing. 10 uur werden ze gelost. Harm moest werken dus is Brugt bij Harm gaan wachten en bij Brugt thuis stonden Trienke en Anja de duiven te verwelkomen. Om 14:12 in de groepsapp dat Team Engberts in Hoornsterzwaag een duif hadden geklokt,  een mooie vroege. Even later kwam bij Brugt de 1e duif aangevlogen om 14:14, het was de 17-262 de aanvoerder van het hok met inmiddels een aardig scala aan prijzen.  Hij pakte hiermee de 2e plaats in de club! Harm pakte de eerste om 14:21 en dit bleek later goed voor de 3e prijs in de club. De uitslag in de club was super voor ons; Brugt 2,4,18 enz en Harm 3,6,15. Met 4 duiven in de top10 waren we zeer tevreden. Het was namelijk niet een snel verlopen vlucht, redelijke grote gaten in de aankomsten.

De focus gaat zo langzamerhand over op de jonge duiven. Deze vluchten staan ook bijna op beginnen dus zijn we bezig met het opleren van de jongen. Dit gaat tot nu toe prima, dus lijken ze goed genoeg voor de jonge duiven vluchten.

Er komen nog een paar dagfond vluchten en over twee weken nog een laatste midfond vlucht. We zullen zien waar we nog aan mee doen. In ieder geval de midfond vlucht, maar voor de dagfond weten we het nog niet.

21-06-2021

Wat een klasbak! Afgelopen weekend stond wederom een midfond vlucht op het programma. Dit keer vanuit Arlon vlakbij Luxemburg. De topduivin 19-918 ging als 1e getekende in de mand. Grote verwachtingen van deze duivin. En dit bleek niets minder waar, uit de juiste hoek tussen de huizen door (telkens als ze vroeg is) om 14:04 kwam ze daar weer aan gevlogen, direct op de klep! Haar goeie doffer dit keer thuis gelaten (de 17-262) om haar niet te lang te laten wachten. Het bleek weer een mooie vroege in de omgeving en in de afdeling. Dit keer een 27e tegen 2922 en wederom een 1e in de club. Met aardige voorsprong in de club wederom een top tijd. Hoe lang ze dit volhoud zullen we meemaken, het is prachtig zo’n duif op het hok te hebben.

Harm pakte net iets later, 14:16 maar toch een mooie 4e plek in Jubbega. Hier was het de 19-177 (16-003 x 18-804) net als vorige week de eerste duif op het hok. Op beide hokken was het prijspercentage ongeveer hetzelfde. Op zo’n lastig vluchtje was dat prima; Brugt 6/13 en Harm 6/12.

Bij Brugt waren er ook 4 duiven mee op de zware fond vlucht vanuit Lorris. Deze duiven konden het niet aan, ze melden zich helaas pas de volgende dag. We ploeteren nog even verder op de fond vluchten. Hopelijk zitten er wat talentjes bij de jonge duiven van dit jaar. We gaan het meemaken.

De jongen hebben we voor de eerste keren afgericht. Harm op ca 4km na 20min weer terug. Bij Brugt hadden ze iets langer werk vanuit Mildam 7,5km 1 uur 10 min. Op de groepsapp van de club was te lezen dat bijna iedereen met duiven op pad was dus het was een drukte in de lucht. Dat ze dan hier en daar met andere groepjes mee trekken is dan niet te voorkomen. Ze leren er weer van zullen we maar denken.

14-06-2021

Wat een weekend hebben we achter de rug! Een midfond vlucht vanaf Chimay stond er op de planning. Na vorige week een behoorlijk zware vlucht voor de duiven hadden we niet te hoge verwachtingen van deze vlucht. ‘s Morgens was het bij Harm al raak, zijn beste doffer van dit jaar kwam weer aanvliegen. Deze was mee op de vlucht vanaf Sens van vorige week. De dag kon al niet meer stuk.

Vervolgens kwamen de eerste meldingen op de meldsite. Brugt had gezien dat hij iets voor 11:25 moest draaien voor een vroege duif. Hij stond net klaar toen daar de 19-918 aan kwam stuiven tussen de huizen door. Direct op de klep “PIEP” en hij stond erin, kippenvel moment. 11:22:23 stond er op de klok! De rest in Jubbega pakten zo’n 10minuten later, wat een supervroege duif.

Lange tijd stond hij bovenaan op de meldsite, helaas kwamen er nog twee voor. Eind van de dag bleek het goed voor een 3e plaats van de hele afdeling!! De 918 was vanaf Burdinne ook al goed voor een 5e plaats van 19000 duiven. Een regelrechte topper op de hokken! Deze duivin komt uit onze oude Kolonel 604, zelf goed voor een TT plaats op Queivrain en 19x top 10 in de vereniging. Inmiddels vader/grootvader van 4X TT. De moeder van de 918 is de 15-485 en is afkomstig van Jan Pieters. Deze duivin vloog super bij Jan en is destijds verkregen van Bouke Dam.  Rechtstreeks uit de 08-671 (Bouke zijn beste vliegdoffer) en uit de 13-692. De 692 hebben we van Bouke gekregen toen hij gestopt is met duiven. Deze komt van Foeke Hoekstra uit zijn beste Haesendonckx x Heremans lijnen.

Brugt met de 918

Prachtige kop van de 692

Topvlieger en Topkweker!

06-06-2021

Weer bijna een maand verder. Helaas geen tijd gehad om een stukje te schrijven op de site. De prestaties van de duiven gaan prima (hier steken we wel genoeg tijd in 😉 De maand mei was een goede maand voor ons; op 1 Mei een teletekst notering voor Brugt en op 23-5 pakt Harm Teletekst. We hebben de stijgende lijn weer wat te pakken. De aanpassingen aan de hokken zullen daar wel mee te maken hebben denken we. De verzorging is nog ongeveer hetzelfde gebleven. Ondertussen zijn de kampioenschappen ook bekend en nu blijkt dat Brugt er super voor staat. Zowel in de vereniging, samenspel en de afdeling! Nog een laatste vlucht op de Vitesse en dan is het duidelijk wat de eindstand wordt. De 19-711 is een superduif op het hok en is inmiddels de vaste aangewezen. Deze duif komt uit de 16-482 (inteelde superkoppel Haesendonckx) van Foeke Hoekstra x 12-809 eigen soort van Brugt (Voets / Jan de Vries en Zn / Jan Pieters). De teletekst duif van Harm komt ook uit de 16-482 dus met recht een mooie kweker op het hok!

Nu zien dat we de lijn door kunnen trekken. Straks komen de vluchten met de jonge duiven weer op gang. De jongen beginnen wat te trainen. Wel wat kinderziektes op de hokken gehad, maar gelukkig voor de vluchten!

 

11-05-2021

Afgelopen weekend hadden we dan de eerste midfond vlucht. Het werd een vroege lossing (ivm weersvoorspellingen in België en later in Nederland). Aangezien er buien en slecht weer werd voorspelt in het zuiden van België gingen ze er vroeg uit om 7:15. Erg voorstander van om ze vroeg te lossen, maar deze keer bleek het lastig vluchtje voor de duiven. De eerste meldingen in Urk waren met hoge snelheden en de duiven die daarna erop gezet werden haalden deze snelheden lang niet. Samen met de luchten die zich bij elkaar pakten werd het duidelijk dat ze het niet voor niks kregen. De eerste melding op de groepsapp van de vereniging kwam van Jan Groen een prachtige snelle duif. Lange tijd leek het op een top 10 plaats, maar ze kwamen er maar net buiten op plaats 11. Nog een super prestatie! Kort daarna melden de mannen van de wedstrijd; Herman en Ed oftewel Houwer-Wierema een duif en ze bleken 3 vlak achter elkaar te pakken. Ze pakken 2,3 en 4. Ook deze duiven klasseerden zich hoog in de afdeling. Het mooie was dat de nummer 2 gekweekt werd uit de 132! Dit was natuurlijk super, een kleinzoon onze ouwe Foeke

Zelf pakten we beide iets te laat. Brugt klokte de 918 weer opnieuw als eerste net als vorige week. Nu was het goed voor plaats 5 in de vereniging, maar toch meer dan 100mpm achter de duif van Oosterhof-Groen. Met 12/29 in de uitslag was het prima. Harm pakte plaats 12 in de uitslag en 8/19 in de uitslag. De stijgende lijn iets te pakken hoop ik. Er bleven helaas 3 duiven achter. Een van de betere doffers op het hok van Brugt is helaas niet terug gekomen. Hij vloog vorig jaar voor ons doen super op de fond. Erg zonde en we balen hiervan als een stekker. Bij Harm missen helaas 2 doffers.  Een daarvan was vorige week de eerste op het hok in Jubbega, ook erg jammer.

Komende week hebben we wederom een vlucht van uit Chimay. Hopelijk zijn de weergoden ons wat beter gezind. 

02-05-2021

Het seizoen is in volle gang, we hebben inmiddels 3 vitesse vluchten gehad en het gaat steeds beter. We hebben geen tijd gehad om een stukje te schrijven na elke vlucht, maar dit zullen we nu toch weer wat proberen te doen. De laatste weken trainen de duiven super op beide hokken. Bij Brugt in Oudehorne komen ze op de vluchten ook super, elke week een hoog prijspercentage. Bij Harm in Jubbega komen ze ook wel Ok, maar net even te laat. De duiven hebben we afgelopen dinsdag nog even opgeleerd vanaf Steenwijk. Aangezien de duivinnen nog trainden bij Brugt hebben we daar alleen de doffers gepakt.  Deze samen met die van Harm in een verzendmand. Wellicht heeft het enigszins geholpen voor de goede prestatie van Brugt zijn duiven. 23/29 pakten prijzen in afdeling friesland. De eerste was een duivin uit de 11-604 x Pieters duivin (gekweekt door Bouke Dam). Dit bleek achteraf goed voor de 5e plaats in de afdeling tegen 19538 duiven. Prachtige prestatie! De duiven van Harm kwamen ook iets beter af als vorige week, de stijgende lijn te pakken. De 604 is nu al vader van 3x TT, met recht een super kweker en een daarnaast een maatje in het hok. Bij binnen komen in het kweekhok begroet hij je eerst altijd even! 

Op naar de midfond vluchten, vanaf deze vluchten/afstanden vinden wij altijd het mooist. Hopelijk kunnen we de stijgende lijn doorzetten!

De jongen doen het ook super. Ze beginnen al wat rondjes te vliegen. Door het lange bijzetten duurt dit altijd iets langer ,maar wij ondervinden er geen nadelen van. Van de beste kwekers hebben we zo wat meer jongen in het hok en kunnen we toch zien of er topper tussen zit. 

Mochten er mensen zijn die nog belang hebben bij jongen, er liggen nog een paar bij de kwekers. Bij belangstelling kunt u altijd bericht doen.

15-1-2021

Iedereen nog de beste wensen voor het nieuwe jaar! Onze duiven zitten sinds vorige week vrijdag gekoppeld, na 4 keer voorgekoppeld waren ze er echt aan toe, niet te houden. Vandaag op beide hokken de eerste eieren dus ze zijn wel gezond denken we. We zullen zien wat voor duiven er weer uit het ei kruipen, hopelijk zit er een kampioentje bij. Op duiven.net staat een bonnetje bij onze duivenvrienden van  Pv Us Nocht uit Oudehorne. Twee jongen uit de kwekers worden geschonken! Veel succes met de kweek!

-12-2020

Het jaar is bijna weer voorbij. De kweek staat voor de deur! We hebben al een paar keer voorgekoppeld en volgende week gaan we beginnen. De duiven zijn er klaar voor, sommige duiven van dit jaar zijn nog bezig met de laatste pen maar de rest is door de rui. We hebben de hokken beide nog wat aangepast en alles is naar de zin voor het nieuwe seizoen. We gaan beide van start met doffers en duivinnen. Er zitten een aantal knappe duiven bij, dus we zijn benieuwd en hebben er weer zin in. 

Iedereen succes met de kweek en de beste wensen alvast voor het nieuwe seizoen!

Mocht er belangstelling zijn voor een paar jongen van onze hokken dan kunt u altijd contact opnemen.

7-9-2020

Het afgelopen weekend een vreemde vlucht. Ze werden verplaatst van Sittard naar Venlo en pas ‘s middags om 13:15 gelost. Niet ideaal, maar goed de duiven zijn weer terug gekeerd. Deze week niet een topvlucht op beide hokken, het vuur lijkt wat uitgedoofd. Nog een week toewerken naar een vlucht en dan is het weer gebeurd. Dan begint ook een mooie periode, het uitzoeken van de duiven en het bedenken van de kweekkoppels. 

Ook de hokken worden hier en daar wat aangepast. Brugt zijn hok fungeert prima, de duiven doen het goed. Alleen de buitenkant is toe aan renovatie. Hier gaan we de komende weken ook mee beginnen.

Bij Harm worden de hokken van binnen nog iets aangepast (schuifdeuren) en komen er tegen de ramen horren van nertsengaas met windbreekgaas zodat de ramen met de warmere dagen open kunnen. 

Vanaf volgend jaar gaan we verder met een gezamelijk kweekhok en gaan we van beide adressen vliegen met de duiven. We gaan dit op eigen naam doen, in Oudehorne op Brugt Bron en in Jubbega op Harm Bron. Er zit vooral bij Brugt en nog een mooie ploeg jongen waar we een knappe vliegploeg van kunnen vormen. Op beide adressen gaan we dubbel weduwschap vliegen. Kijken of we er wat van kunnen maken!

30-08-2020

Wat een weekend, niet voor onszelf maar wel voor de nakomelingen van onze duiven! Op onze hokken gaat het prima, maar geen uitschieters. Gisteren vlogen we dus twee vluchten, een jonge duiven vlucht uit Arlon 370Km en de Natoer Gennep 148Km. De Natoer kwamen als eerste thuis en met die zelfde verekte ZW wind hadden we weer hoge snelheden. De hele week wordt er Noord in de wind verwacht en op het laatste moment draait hij weer naar Zuid helaas.

Fam Engberts melde als eerste een tijd door op de app en dat was een goeie tijd aan de meldingen op de meldsite te zien. Een paar minuten later kreeg ik een appje van Jort; HET IS DE 172!! Een directe zoon van de Superkweker André Greipel 15-767. Jubbega (en ook Oudehorne Us Nocht) domineerde de uitslag in Frisia, prachtig resultaat voor de Fam Engberts en Luc Meijer!

Prachtig natuurlijk! Brugt pakte op ongeveer dezelfde tijd, maar op kortere afstand. Harm pakte helaas te laat, ongeveer 10 minuten later. Toch was het een super vlucht aangezien week in week uit de nazaten van de Greipel het mooie weer maken. De duif van Jort blijkt een 1e van Rayon Frisia te vliegen. Opnieuw een super prestatie die kan bijgeschreven worden aan de imponerende lijst van de Greipel. Deze duif komt rechtstreeks van duivenvriend uit België Robin van Leuven:

Dan de jonge duiven vlucht:

Een anderhalf uur later kwam, toen nog niemand het verwacht, wederom een mega vroege melding van Fam Engberts. 11:18 en met op dat moment een voorsprong van ongeveer 50mpm op de rest van de meldingen op de meldsite. De volgende melding in de club was van de nieuwe combinatie Houwer-Wierema. Deze melding bleek ook een hele mooie tijdduif. Lange tijd stond het 1 en 2 op de meldsite, maar toch kwamen daar nog een paar melding van mensen in de overvlucht bij. Fam Engberts pakte de 2e van de afdeling Friesland en Houwer-Wierema pakte de 6e in de afdeling Friesland!

‘s Avonds bij het afslaan komt Herman naar me toe en zei dat de vroege duif gekweekt is uit een gekregen duif van ons. De moeder komt uit de 604 x WAKA 892. Prachtig natuurlijk om te horen! Uit de 892 komen dit jaar twee nakomeling die een teletekst (intertekst) duif geven, deze duif komt rechtstreeks van Foeke Hoekstra. De 604 blijkt na zijn fantastische vliegcarriere een prima kweker.

Nu moeten we zelf ook maar wat presteren, we kunnen ons niet meer verschuilen achter de kwaliteit. In Jubbega wordt nooit iets geïnvesteerd en er zit totaal geen kwaliteit zo wordt er door bepaalde mensen geroepen. Nou de kwaliteit is er zeker! 

24-08-2020

Afgelopen weken weinig tijd om een stukje te schrijven. De jonge duiven vluchten lopen al weer bijna op het einde. Afgelopen weekend hadden we de eerste vlucht met twee nachten mand. En daarnaast een Natoer vlucht van uit Kalkar. Hier hadden we beide wat ouden op mee en hier een daar herstartend jong. Als de jongen enigszins gezond zijn dan gaan ze mee op de jonge duiven vluchten. Ze zitten gelukkig goed in de veren want afgelopen weken hebben ze aardig wat water gehad. Nu twee weken op rij de duiven in een bui thuis gekregen en dat is geen pretje. Ze kwamen verder wel super naar huis en weinig dorstige duiven dus ze hebben goed gedronken! De stijgende lijn te pakken.

Op de natoer vlucht ging het prima, de oude duiven kwamen na een kleine pauze van een paar weken weer goed naar huis. Op beide hokken zijn het de “Greipel duiven” afkomstig van van Leuven die zo goed kwamen. Brugt en Harm waren bijna gelijk qua snelheid. In de einduitslag in de club zaten ze nipt achter gebr bron; 1 Gebr Bron, 2 Linda Fabriek, 3 Brugt. De van Leuven duiven pakken nu echt goed door op de korte vluchten. Hopelijk houden ze dit vast en krijgen we nog een paar mooie vluchten. De jongen zitten nog aardig in de veren, maar er zijn bij die nog op 4/5 pennen staan. Verduisterd elke dag en toch ruien.

Succes iedereen komende vluchten.

 

Zonet het nieuws dat de 6e TT van Gebr Bron uit een kleindochter van Greipel x 809 komt. Dit betekent nu 3x bij de eerste 10 van de afdeling uit onze Greipel en vorig jaar de 7e Asduif Vitesse van de Afdeling. Deze doffer is rechtstreeks gehaald bij Robin van Leuven uit Berlaar. De Greipel is een kruising tussen Stefaan Lambregts x Dirk van den Bulck. Een uiterste qua bouw (niet mooi, heel groot en bonkig zeggen wij dan), maar wat een klasse. De duivin 12-809 is nog van Brugt zijn eigen oude soort en herbergt ook veel klasse. Deze stamt nog af van de Sven van Jan de Vries en Zn (Voets), Rones de Vries en Jan Pieters.

03-08-2020

Weer een duivenweekend achter de rug met een jonge duiven vlucht en een dagfond vlucht. De lossingen lieten nu langer op zich wachten dan we hadden gedacht. De dagfond werd pas 9 uur gelost en de jongen werden nog later gelost om 10:15. Jammer dat het weer dan niet mee werkt.

De jongen kwamen eerst thuis en kwamen opzich prima naar huis. De echte gang zit er nog niet op, we missen dus nog het extratje. Afgelopen week zijn we bij Nanne Wolff geweest (controle afspraak die al gepland stond). De duiven trainden de hele week super, dus had niet anders verwacht dat ze ook brandschoon waren.

De duiven bij Brugt kwamen prima af op een snelle duif na een super gemiddelde, 22/35 in de prijzen en een 15e duif op de uitslag. Ze komen in vorm lijkt het wel. Bij Harm ging het niet zoals gewenst, 25e op de uitslag en 5/22 op de uitslag is niet ok. Ze kwamen echter prima na, maar allemaal uit het Noorden. Dus hopelijk leren ze te remmen komende vluchten haha. Aan de gezondheid geen gebrek, krijtwitte neusdoppen, megablank en erg actief. Nu nog het kompas gebruiken en niet eerst de noordfriese duiven thuisbrengen.

Daarentegen pakte de Gebr Bron een mooie vroege duif en pakten hierbij de 6e duif van de gehele Afdeling Friesland. Een hele mooie prestatie die ook niet uit kon blijven. De mannen hebben ze super in vorm, dus we hopen dat we aan kunnen haken… Van harte Gefeliciteerd!

Komend weekend een warm weekend met een jonge duiven vlucht en een midfond voor de boeg. Kijken dat we ze er goed klaar voor kunnen maken. Wat en hoeveel we meedoen zullen we nog bekijken!

 

26-07-2020

Een mooi duivenweekend hebben gehad. Ondanks een valse start hebben we een mooie zaterdag gehad met de duiven. Harm zijn Iphone werkte niet waardoor bijna verslapen… 7 uur werden de jongen gelost in Gennep en op het zelfde tijdstip de ouden in Arlon. Met de zuidwestenwind was het ongeveer 1,5 uur wachten totdat de jongen er waren. Toen het 8:15 was en duidelijk werd dat de jongen bijna kwamen werd het aanpoten.

In Jubbega en ook in heel Friesland was de snelste melding bij onze duivenmaat Durk Zandstra. Om 8:25 schoot daar een duiven bij Durk langs om zo snel mogelijk in het hok te komen. Dit bleek een supervroege duif, een prachtige opsteker voor Durk. We hebben al jaren duiven van Durk op de hokken waar we veel plezier van hebben. Nu pakt Durk zelf ook een super mooie duif. De tweede melding in de club was om 8:29 bij de Gebr Bron die het hele uitslagje weer oprolden, topklasse. Vervolgens was het verloop best rommelig, Brugt pakte om 8:40 en Harm om 8:43 wat bijna dezelfde snelheid bleek te zijn. Dit was in de club nog goed voor plaats 15 en 16. De hele dag druppelden de jongen goed door. Harm mist er nog 2, Brugt mist er nog ?.

Even later kwamen daar de duiven van Arlon. De eerste meldingen kwamen binnen om 10:45 bij Luc Meijer in Jubbega. Zijn superdoffer de 797 was daar. Dit bleek een super vroege duif, Brugt pakte namelijk de tweede prijs en zit op de voorhand en pakte om 10:49. Het bleek een super vroege te zijn bij Luc, namelijk de 1e van het district en de 17e van de hele afdeling Friesland. Geweldige doffer, de derde keer een 1e in het samenspel. Deze doffer is afkomstig van Bouke Dam. We hebben de zelfde lijnen op de hokken sinds vorige jaar. Hopelijk komt het er bij ons ook uit!

Harm pakte helaas iets te laat, 11:01 twee doffers tegelijk. Een aankomst om van te genieten, zij aan zij en tegelijk op de plank. Nu nog iets vroeger en we staan er bij. Harm pakte 2/7 duiven in de uitslag. Brugt wat beter met 6/17 maar het is nog niet hoe het moet zijn. Op naar volgende week! De aandacht zal nu wat meer naar de jongen gaan, kijken of we ze wat scherp krijgen en bij de top10 kunnen draaien. 

Jubbega stond bij beide vluchten bovenaan. Als je de verhalen in de club hoort dan zouden er slechte duiven zitten in Jubbega. Nou reken maar dat er super duiven zitten! Nu de cirkel rond is, kunnen we het hier ook.

 

18-07-2020

Vandaag een dubbele duivenvlucht dus een echte duivendag. Een fondvlucht vanuit Sens en een trainingsvlucht vanaf Duiven. Brugt had duiven mee op Sens en Harm had alles mee op Duiven. De duiven in Sens werden mooi op tijd gelost om 7:00, later om 9:15 werden de duiven in Duiven gelost. Deze laatsten waren zomaar thuis, 10:26 kwam daar de eerste duif bij Brugt aan. Een jonge duif wel te verstaan!! Deze pakte een mooie eerste plaats in de vereniging. Harm pakte om 10:30, maar zat net te laat om voor de trein van Gebr Bron te pakken. Harm pakte de 9 en 10e plaats met een oude én een jonge duif. De jonge duiven trein van Gebr Bron denderde door, Sietze en Bart draaiden iedereen het snot voor de ogen: 20 jonge duiven bij de eerste 27 duiven. Brugt pakte naast de eerste duif nog een super gemiddelde 27/47 in de prijzen. Harm iets minder; 13/37. De meeste jongen kwamen super af, Brugt mist nog 1, Harm mist nog 4. Wellicht komen er morgen nog een paar bij. 

‘s Middags de fond vlucht. Helaas pakte dit niet uit zoals we hoopten. We hebben helaas nog niet de juiste duiven voor de fond blijkt, ze komen nog telkens te laat. Na dat de eerste duif in Ee was gearriveerd, kregen wij onze eerste duif. De duiven hadden er voor gewerkt en hadden prima hun best gedaan. Meer kunnen we ook niet verlangen, op naar de volgende vlucht. In de vereniging viel het best mee, we stonden nog op de 9e plaats! Albert Meester pakte ze super, drie bij de eerste 10 dus super!

Volgende week de eerste echte jonge duiven vlucht, we zijn benieuwd of ze er klaar voor zijn!

12-07-2020

De afgelopen weken hadden we een aantal vluchten. Vorige week hadden we een Eendaagse fond vlucht en een vitesse vlucht. Brugt had een ploeg op de fond gezet en een deel op de Vitesse vlucht. Harm alleen op de vitesse vlucht. Het werd wachten tot ze loskwamen, maar het werd uitstel naar de zondag voor de Vitesse en uitstel tot maandag voor de fond duiven. De Vitesse vlucht werd een Engberts feestje, de hele club werd op een hoopje gespeeld. Met een 7,9 en 10e teletekst! Harm zat er net achteraan en pakte een 33e in de afdeling en Brugt zat er ook net achteraan en pakte de 13e plaats in de vereniging. Toch de super 262 weer eens voorop, wat een super duif.

Maandags dan de fond vlucht. Deze kwamen opzich prima naar huis, maar de echte kopduiven missen we de laatste weken. De 8e plaats in de vereniging is natuurlijk prima. Hopelijk komen ze wat op stoom en pakken we nog wat plekjes eerder. We hadden 8/15 in de prijzen, wat voor onze fondprestaties prima is. Het wordt steeds beter met de jaren!

Gisteren dan de Midfond vlucht voor de oude duiven en een training voor de jonge duiven (waar we graag aan mee doen). Als de jongen goed zijn kunnen ze mooi ervaring op doen en hiervan leren ze enorm is onze ervaring. ‘s Morgens vroeg werden ze gelost. Brugt kreeg de eersten om 9:15 en Harm kreeg de eerste zes tegelijk om 9:20, deze kwamen uit een enorme groep duiven van ongeveer 40 duiven die maar bleef cirkelen. Ze waren nog lang niet moe. Ze kwamen prima naar huis, de een zocht wat langer als de andere. Er missen nog een paar jongen, hopelijk komen er nog een paar na.

Op naar volgende week, dan is de volgende training van de jongen en een eendaagse fond vlucht voor de oude duiven. De jongen zullen op de trainingsvlucht worden ingekorfd en een aantal van Brugt zijn ploeg zullen ingezet worden op de fond vlucht. 

 

28-6-2020

Vorig week de eerste midfond vlucht uit Chimay. Het werd een vlucht om snel te vergeten. Op beide hokken was het niet goed genoeg. Te laat gepakt en te lang wachten tussen de aankomsten. Brugt pakte in Oudehorne om 11:38 zijn eerste duif en dit was goed voor een 17e plaats. We doen mee voor de eerste plaatsen en dan is dit niet goed genoeg. Harm pakte pas om 11:53 op de 108e plaats op de uitslag. Heel slecht dus. Het hok bij Harm wordt nog iets aangepast, het dak wordt iets veranderd waardoor de onluchting iets beter moet worden. Helaas met het warme weer van de afgelopen weken kwamen er ornithose achtige klachten. 

Dit weekend hadden we opnieuw een midfond vlucht uit Chimay. En dit was al een heel ander verhaal. Met een hele andere wind ook een hele andere vlucht. Harm pakte op 12:27:19 en dit was in Jubbega best een aardig tijd, dit was goed voor een 7e plaats op de uitslag. Brugt pakte om 12:24:51 en dit was goed voor een 10e plaats in de vereniging. Brugt pakte een aardig gemiddelde met 18/30 op de uitslag. Man van de wedstrijd was Siene Hes, hij pakte de 1e en 2e plaats in Jubbega en een 31e en 33e plaats in de afdeling. Super dus!

Komend weekend kunnen we inkorven voor een Vitesse en een Eendaagse fond vlucht. Harm doet alleen mee op de Vitesse vlucht. Brugt gaat splitsen, dus het wordt nog even uitzoeken.

13-06-2020

Vandaag een lastig vluchtje vanuit Blankenheim Duitsland. Ze werden gelost om 8:15 en om 11:22 werd de eerste melding op de app gezet door Brugt. Een mooie tijd in Jubbega zou blijken, de eerste tijd! Ze volgden in Oudehorne snel achter elkaar. Brugt moest er 3 draaien voor de punten (30 mee) en deze zaten prima achterelkaar in de klok! Vanavond weer een kaart van Annechien erbij!

In Jubbega bij Harm ging het wat moeizamer. Na een slecht generale op woensdag een lapvluchtje. Harm had ze naar Steenwijk gehad om even een makkelijke training af te werken. Helaas kwamen ze allemaal apart thuis en mistte er ‘s avonds een. Inmiddels is deze ongeschonden terug gekomen, dus we zullen nooit weten wat er is gebeurd. Het was de jaarling 19-173 die als eerste aftikte om 11:34. Niet vroeg genoeg, volgende keer beter. 

We hebben ook nog ons debuut in de krant gemaakt. De “Sa” de plaatselijke krant heeft een stukje geschreven over onze hobby de duiven. Een speciaal stukje over onze vliegdoffer Mr Ameland. Een prima vliegduif die helaas niet is terug gekomen van een vlucht. Wel een met een leuk verhaal. Zie de link: 

Brugt en Harm in de krant

‘s middags heeft Linda wat foto’s gemaakt van een aantal duiven. Hele mooie foto’s zijn het geworden. Zie hieronder het resultaat:

09-06-2020

Het is even geleden, maar hierbij even een stukje. De vluchten zijn gelukkig weer begonnen en de duiven doen het vanaf het begin van de trainingsvluchten best goed!

We hebben nu twee trainingsvluchten achter de rug en inmiddels een vlucht voor de punten. De twee trainingsvluchten gingen prima; de vlucht uit duiven kwam de 17-262 als een kogel, maar lande niet direct op de klep. Hij deed nog een rondje en hierdoor werd hij 2e in de club. Brugt pakte 21/31 prijspercentage. Harm pakt 7/11 en begon met plek 8 in de club dus ook prima!

Trainingsvlucht 2 vanuit Gennep ging ook best. Bij Harm kwam de jaarling doffer 19-171 (zoon van 004) direct uit de goede hoek en liet zich als een kogel vallen op de klep een prachtige aankomst. Hiermee pakte hij de eerste plek in vereniging! Brugt pakte ook prima 16/32 duiven en begon op de 8e plek. Harm pakte 6/11 dus op beide hokken waren we prima tevreden.

De derde vlucht vanuit Sittard afgelopen weekend was niet ons favoriete duivenweer, maar het hoort erbij: Keiharde wind in de rug. Dan moeten ze er ook zijn! Gebr Bron, Sietze en Bart pakten een super vroege duif. Lange tijd stonden ze bovenaan in de afdeling, maar er kwamen helaas nog twee boven. Een derde in de afdeling een super prestatie met onze ligging. Wij pakten (Harm) een 8e plek en (Brugt) een 15e plek. Er net wat achteraan, maar we zijn tevreden.

Dan het nieuwtje van de week, Brugt en Harm in de krant wie had dat gedacht. De Sa schrijft komende week een stukje in de krant. Over onze hobby de duivensport houdt de krant en facebookpagina “Sa” dus in de gaten!

02-04-2020

Door het corona virus kunnen we helaas nog niet meedoen met de vluchten. Dit zal ook nog wel even duren. We proberen de duiven maar wat rustig te houden. Wanneer we dan wel kunnen beginnen is niet duidelijk, dus we proberen ze wat te trainen en te verzorgen zoals we anders ook doen. Verder is er weinig nieuws. Ook op de bekende sites wordt weinig geschreven. Niemand beleefd wat dus wat moet je nog schrijven. 

Wie nog belang heeft bij jongen kan een berichtje doen er liggen namelijk nog een aantal super jongen bij de kwekers. De jongsten worden een dezer dagen geringd, dus zijn ongeveer een week oud.

 

20-03-2020

Helaas de jonge duivenverkoop morgen gaat niet door. We hebben er ontzettend veel werk aan gehad, maar het kan helaas geen doorgaan wegens het corona virus. Volgend jaar hopen we dat we er weer een ouderwetse dag van kunnen maken.

De jonge duif die op de verkoop verkocht zou worden hebben we geruild met de familie Engberts uit Hoornsterzwaag, zo hebben we toch nog iets. De jongen doen het op beide hokken prima. De laatsten die in de vliegploeg komen, kruipen nu uit het ei. Het hok is inmiddels vol zat. De kwekers zitten echter nog wel op eieren. We hebben nog een paar ringen, dus we zullen nog een paar op laten komen.

Voor degenen die nog wat jongen willen aanschaffen hebben we nog een paar uit onze allerbeste kwekers. We vragen geen hoofdprijs aangezien we ook niet weten of het goede worden. Hier en daar wordt er hard mee gevlogen, bijvoorbeeld Gebr Bron met namkomeling van de Greipel: de 7e Asduif Vitesse van Friesland.

Voor €40,- per stuk hebben we nog een paar jongen uit; Greipel x zus 060 (060, 3x asduif in Frisia), de 831 (vader van vele 1e prijswinnaars, de 15-797 (vader van de 913 2e Asd Friesland)x16-236 (1e Heusden-Zolder Rayon Frisia), 16-139 (moeder 2e Asd Friesland). Alle 8 voor een scherp prijsje. Ze zitten op eieren of zijn net uit. Niet allemaal gelijk qua leeftijd dus.

 

05-03-2020

De jongen zijn goed opgekomen en zitten grotendeels al in het jonge duiven hok. Bij de kwekers ligt nog een ronde zodat we straks een leuke ploeg jongen hebben. De vliegduiven zijn nu van de jongen af en kunnen weer wat naar buiten om te trainen. Als dat mogelijk is met de roofvogels want die zijn er ook in het dorp in Jubbega. Brugt heeft ze al een keer los gehad deze week en gelukkig geen last gehad.

We zijn verder druk bezig met de voorbereidingen van de jonge duiven verkoop. Er druppelen zo nu en dan stambomen binnen van de jongen die worden aangeboden. Zie de website van onze duiven vereniging.

Gevleugelde vrienden jubbega

Het jong wat wij aanbieden zal een halfbroer/zus zijn van de 19-913 welke 2e Asduif Jong Vitesse werd van Afdeling Friesland. Uit de super kweker afkomstig van Johnny van der Bei; de 16-139! De vader komt rechtstreeks uit de superkweker van Bouke Dam. Zij is ook al grootmoeder van de 19-796 en 19-797 bij Luc Meijer in Jubbega. Deze twee vlogen een 1e,1e,1e,3e,14e in de club en dat was 1e,6e,8e rayon frisia. Hij komt van vaderskant uit de Joey, afkomstig van Siebren Wierstra en is ingeteeld op de rambo van Dirk van Dijck. Een van de twee jongen die er bij liggen zal naar de verkoop gaan!

17-02-2020

Alweer een paar weken verder. De kweek gaat goed bij ons, hier en daar een tegenvaller; eieren kapot, jongen doodgetrapt en een duivin die heel traag legt. Die laatste oude duivin heeft gisteren het eerste ei gelegd, alle het goede komt langzaam hopen we maar. Voor de rest gaat het met de kweek goed, de jongen vreten goed en de mest is prima! (gelukkig geen spuiter erbij…)

Afgelopen weekend hebben we nieuwe jaloeziebakken gehaald in Zwartsluis. Mooie bakken voor een mooie prijs. Deze bakken komen in het jonge duiven hok bij Harm zodat er wat meer plek is om te zitten. De schapjes worden er niet weer ingehangen. Hopelijk is er op deze manier wat meer motivatie bij de jongen. Hier wordt ook nog een ventilator aangebracht, het bevalt super in de andere hokken. Het kan nu nog mooi klaar gemaakt worden voor dat de jongen er in komen.

Kijk ook op de site van onze vereniging, voor de jonge duiven verkoop in maart:

Gevleugelde vrienden jubbega

We hebben een paar koppels op het oog om een jong uit te verkopen. We zullen zien iets speciaals aan te bieden! Zodra bekend laten we het weten.

27-01-2020

De kweek gaat tot nu toe prima. Hier en daar wel een vechtpartij en wat eieren kapot. Gelukkig was het direct na het leggen van het tweede ei en hadden we nog wat eieren liggen, deze eronder gelegd en ze gaan weer verder. We hebben de eieren van de eerste ronde van de kwekers verdeeld over beide hokken (onder de vliegers). En de eieren van Brugt zijn kwekers ook onder de vliegers gelegd. De eieren halen we direct na het leggen er onder vandaan en draaien deze elke dag een paar keer. Ze liggen niet te warm en niet te droog en dan kun je ze best lang bewaren. (vorig jaar de laatsten een dikke week). Zodra de koppels waar ze onder moeten het tweede ei hebben gelegd kun je ze zo verwisselen. Bij Harm waren ze wat sneller als bij Brugt op eieren (iets warmer op het hok?) en de eieren die we daar onder gelegd hebben, waren allemaal bevrucht. Of het van de spirulina komt, wie zal het zeggen maar het is wel een goed teken!

We hebben het wat gezellig gemaakt met erwtenstro op de vloer en kleine en grote tabaksstelen. Ze hebben er allemaal mooie nesten van gemaakt. In Harm zijn hok is nog een mechanische afzuiging geïnstalleerd. Met hele warme dagen en dagen wanneer er weinig wind staat kan de ventilator aan, zodat het toch wat ventileert. Je merkt met die dagen dat het hok tussen de huizen staat en er niet genoeg trek is. Hopelijk is het hier goed mee te sturen. Zo blijf je zoeken en bezig.

Kijk nog eens op onderstaande link. In Maart 2020 weer de jaarlijkse jonge duiven verkoop bij Gevleugelde Vrienden Jubbega. Een leuke duivendag waarbij geen voorbieden op internet te pas komt. De duiven kun je ter plaatse beoordelen.

https://gevleugeldevriendenjubbega.webnode.nl/

 

10-01-2020

Het nieuwe seizoen staat weer te beginnen. We zijn druk bezig met de kweek. Vanavond worden de duiven gekoppeld op beide hokken. Na een dikke week voorlichten en een aantal weken spirulina over het voer staan ze er super op. We hebben beide twee keer voorgekoppeld om te zien of alles goed “past”. We proberen op papier een mooie koppeling te maken, maar als ze elkaar niet leuk vinden kun je nog iets veranderen. Bij Brugt nog wat veranderd (veel jaarlingen) en bij Harm (veel jonge doffers en oudere weduwduivinnen) ging het prima.

Spirulina geven we al een paar jaar over het voer net voor de kweek. Er zijn meerdere mensen die er over schrijven. Het zou de bevruchting ten goede komen. Dit is bij ons sinds we het gebruiken elk jaar prima. We vinden dat de duiven er erg van opknappen, ze staan er al weken super op. Bij de tentoonstelling werd dit ook bevestigd. Harm had 4 prijzen en Brugt 1, dat was dus super! We zijn van plan spirulina ook in het seizoen wat meer te gebruiken.

Het kweekhok is hier en daar wat uitgebreid en lijnen verwijderd. Na 3 a 4 jaar komen er nu lijnen naar voren die het het beste doen bij ons. Van de ouders hiervan hebben we late jongen gekweekt en de mooiste hiervan op het kweekhok geplaatst.

De nieuwe lijnen op het kweekhok waar we veel vertrouwen in hebben komen voornamelijk van Bouke Dam. Mooie duiven die het bij meerdere mensen super doen op de vluchten. Daarnaast een aantal uit de super lijnen van Robin van Leuven, Foeke Hoekstra en uit de topkweekster afkomstig van Johnny van der Bei. De 16-139 waar we nu al een aantal supers uit hebben gekweekt. Dit jaar de 2e Asduif in Afdeling Friesland uit deze duivin.

Kijkt u ook eens op de website van onze club:

Gevleugelde Vrienden Jubbega

In Maart de jaarlijkste jonge duiven verkoop, de meeste deelnemers staan nu op de site!!!

21-11-2019

De laatste selectie is reeds gedaan, alle duiven zo’n beetje op tal. Hier en daar een extra zodat we nog wat verliezen kunnen opvangen. De duiven hebben de parakuur inmiddels gehad en zijn bijna klaar met de rui. De jongen van dit jaar zijn bezig met de laatste pennen dus dat gaat prima.

Qua verzorging is het eenvoudig, maar we proberen de duiven wel zo goed mogelijk door de rui te krijgen. De duiven krijgen bij ons net als in het vliegseizoen ook nu bijproducten. We zijn erg tevreden over de backs producten Balance en TKK. Brugt heeft het bij de jongen gebruikt en dat beviel heel goed. Ze kwamen vanaf het begin goed naar huis. Naast deze producten geven we Backs Glutamin(aminozuren), lookolie, biergist, backs proteine plus, Backs ts6 en voldoende grit welke we zelf mengen (Beute bak, allerlei, vitamineral, vi-spu-min en rodimin). Alles door elkaar lekker makkelijk.

Elke week krijgen ze een bad waar ze ook goed gebruik van maken. Ze zitten weer mooi strak, dus de voorbereiding op het nieuwe seizoen gaat prima!

25-10-2019

Al een tijdje geen stukje meer geschreven. Het is rust in de hokken, de duiven zitten mooi in de rui en sommigen zijn er al bijna door. We zijn nu bezig met het uitzoeken welke koppels we straks bij elkaar moeten zetten. Dit is een leuke bezigheid, de koppels veranderen zo wel een aantal keren.

We hebben het kweekhok wat verdeeld over beide hokken. Brugt wil wat meer op de lange afstand (lees eendaagse fond) en Harm meer op de kortere vluchten (te weinig geduld…:D). We hebben een paar kwekers uit het kweekhok gehaald waar we te weinig van over hielden, en van de kwekers waar we juist hele goeien uit hebben gehaald enkele extra jongen gekweekt. Nu blijkt dat bijna al deze jongen doffers zijn dus kunnen we ze niet allemaal plaatsen. Mocht iemand belang hebben bij doffers uit onze beste kwekers dan horen we het graag. De genen die qua bouw niet voldeden zijn er allang uitgeselecteerd. Ik zou ze met andere woorden zelf wel op het kweekhok willen: Hieronder wat gegevens:

http://www.duivenmarktplaats.nl/oct/harm3010.htm

http://www.duivenmarktplaats.nl/oct/harm30102.htm

Jong uit

16-482 (rechstreeks Foeke Hoekstra – Broer Olympic Failure x half zus Olympic Failure oa vader 1e Rayon, 13e rayon, 14e Rayon)

x

12-809 (Voets/Gebr Bron/J. De Vries en zn) mdr van 003/004  oa 6e Afd11, 2e Rayon, 3e Rayon enz) Mooie kras doffer

Jong uit

13-142 (de Foeke – stamdoffer Haesendonckx x Soepboer oa. kinderen vliegen nu meer als 40x top 10)

x

16-328 (Robin van Leuven Broer 2e Nationale Asd x Zus 6e Nationale Asd oa: moeder 5x 1e 8e, 13e en 19e Rayon)

Jong uit

15-767 (Andre Greipel van Robin van Leuven klz Blauw Gert x Van Loock Lambrechts o.a. kinderen: 6e Afd, 3e Rayon, 2e Rayon enz) x

16-322 (Eig Durk Zandstra, afkomstig Robin van Leuven – kld Blauw Gert x van Loock) Inteeld uit neef maal nicht

9-9-2019

Twee mooie weken met vluchten hebben we achter de rug. De vluchten met de jongen doen de oude duiven vluchten (prut) vergeten. Er valt weer te genieten bij de vluchten en daar gaat het om. De jongen komen op beide hokken prima af de laatste weken. Vorige week hadden we een jonge duiven vlucht en een natoer vlucht. De jonge duiven vlucht was een pittige voor de jongen bij Brugt. Ze hadden wat sneller mogen komen, maar achteraf zijn ze goed naar huis gekomen. Met 4/20 in de prijzen niet goed te noemen, maar ze kwamen later toch prima af. De natoer vlucht verliep daarentegen super, Brugt had er 5 bij de eerste 10 en 11/20 in de prijzen. Harm pakte in Jubbega de 5e prijs en 4/15 niet heel goed gemiddeld, maar ook daar kwamen ze goed naar huis. Er zijn op hok Linda een paar herintreders bij die ook wat moeten leren. Deze zijn allemaal prima naar huis gekeerd dus tevreden! In de club pakte Luc Meijer uit met zijn super duif de 19-797, volgens mij al 3x een 1e prijs dus een echte! Afkomstig van Bouke Dam; we zijn blij dat we er ook duiven van hebben. Een super stam en dat blijkt uit de super resultaten die Luc er mee behaald.

Afgelopen weekend hadden we een natoer vlucht vanuit Bierges, ongeveer 275 km. Dit was een mooie vlucht waar ze goed hebben geleerd. Er was namelijk slecht weer op de vluchtlijn met veel regen en onweer. Het pakte echter niet zo slecht uit als gedacht, de duiven kwamen prima. In de club was het de Engberts show, met 1,2, 7 en 9 een super uitslag. Harm pakte de 3e en 5e plaats met 10 duiven mee en 5 in de prijzen, dus super tevreden. De eerste duif was een halve Bouke Dam duif!

Brugt was net buiten de top 10 op de 12e prijs. Met 5/20 in de prijzen zullen we zien dat we ze er weer voor krijgen voor het laatste vluchtweekend. Bij de jongen zitten op beide hokken een paar beloftes. Vooral de duiven met belgisch van Leuven bloed doen het super op onze hokken. We zijn erg tevreden hoe deze duiven komen. Na het komende weekend volgt de selectie, wat wordt de selectie voor volgend jaar.

25-08-2019

De jongen zijn op beide hokken gezond zo als het lijkt. De uitslagen van de afgelopen vluchten waren super. Op vrijdag 16-8 werd de vlucht uit gennep gevlogen ivm slecht weer op zaterdag en zondag. Dit pakte prima uit, een mooie vlucht en niet te moeilijk (verder geen vluchten, dus geen duiven in de lucht). De duiven kwamen prima. Brugt pakte een 2e plaats in Rayon Frisia en met 15/20 een super vlucht. Harm (of Linda) pakte 7e in Frisia en met 7/12 ook prima. Luc Meijer pakte de eerste plaats met een 100% Bouke Dam duif. Deze duif doet het echt super, twee keer steen vroeg! In de club was het als volgt; 1e en 5e, Luc, 2e en 4e B&H Bron, 3e L. Fabriek, 6e J. Pieters, 7,8,9,10 Gebr Bron.

Linda met winnende duif afk van A. van der Veer!

Toen de vlucht van gisteren, op voorhand een lastige vlucht aangezien het strak blauwe lucht en ZO wind was. Onze ervaring is dat onze duiven dit lastig vinden en daardoor vaak niet heel vroeg zitten. Om 11:17 was daar Brugt zijn eerste aangewezen. Een jonge duivin op eitjes, goed bekeken dus en mooi punten voor de aangewezen kampioensschappen! Harm kreeg op dat moment ook een duif in Jubbega (overvlucht 5 km) en op de groepsapp van de vereniging waren allemaal reacties doordat je zou denken dat je te laat zou zitten. Het bleek een mooie vroege duif in Jubbega. De aangekochte duivin op de jonge duiven verkoop, afkomstig van A. van der Veer uit Bakkeveen pakte hiermee de 1e plaats. Een jonge duivin op eitjes, dus drang naar huis! Ook de tweede pakte nog een mooie 4e plaats in de vereniging. De eerste keer een eerste plek op het nieuwe hok!

De rest van uitslag was als volgt: 1e en 4e Linda Fabriek, 2e,6e,10e Fam Engberts, 3e,8e,9e Brugt en Harm, 5e FWF Jonker, 7e Albert en Iwan Meester

Zoals het nu lijkt staat Linda mee bovenaan in de kampioensschappen bij Frisia. Nog even doorzetten

12-08-2019

Een weekend met hoge snelheden was het. De duiven werden zaterdag al vroeg in de morgen gelost. Dit betekende dat we de natoer duiven al om 8:15 stonden op te wachten. Door de harde wind pakken ze dan hoge snelheden en dan kun je nog wel eens verrast worden. De eerste ploegen kwamen over Jubbega en direct daarna draaide de eerste doffer boven het hok. Door de wind duurde het langer als anders tot hij in het hok zat. Het was een mooie tijd en net een minuut achter Luc Meijer die de snelste duif had (zit 100m verderop in het dorp). Het was een zoon van de Andre Greipel (15-767 x 17-236 (482×139) met kort daarop gevolgd nog twee duiven. 3 snelle duiven en daarmee drie in de top 10. Bij Brugt was qua snelheid bijna dezelfde tijd, Harm pakte 8:28 en brugt 8:26. Dit was een verschil van 2 mpm, dus scheelde niks. Dit was een zoon van de 004 (zoon greipel) x 235. De top 10 was: 1, 3, 8 Luc Meijer, 2 Fam vd Terp, 4,9,10 Linda Fabriek, Brugt en Harm Bron 5, Gebr Bron 7.

Later die morgen was er enige stress. De klok bij Brugt werkte niet meer. Na 10 duiven geklokt te hebben van de natoer klokte hij niet meer. Op het scherm leek er niets aan de hand, maar er werden geen duiven meer geklokt. Na van alles geprobeerd te hebben, hebben we een reserve klok op gehangen en die op trainen gezet. Toen de eerste duif van Chimay thuis kwam, hebben we deze duif nog eens geprobeerd op eigen klok en waarempel pakte hij hem toen wel toen we hem over de plaat haalden. We verspeelden hiermee twee minuten en helaas de eerste plaats. Balen dus. De rest van de duiven werden goed geklokt, waarschijnlijk een chip waardoor de klok van slag was. Het viel dus achteraf nog enigszins mee. De familie Engberts heeft ze goed, dat lieten ze zien door 4 bij de eerste 10 te draaien (1,3,4 en 8). We moesten zelf helaas te lang wachten op de tweede en derde duif. Het was onze dag dus niet en dat kon er ook nog wel bij. Op naar volgende week.

05-08-2019

Afgelopen weekend hebben we alleen meegedaan aan de natoer vlucht vanuit ‘s Hertogenbosch. De jonge duiven en oude duivinnen bij Brugt en de jonge duiven bij Harm. De jonge duiven bij Brugt zitten aardig in het ritme, voor al de 913. Deze had Brugt aangewezen staan en was ook de eerste duif! Hij pakte daarmee de 12e plek, helaas net buiten de top 10. We vonden het beide een vreemd vluchtje, niet eens zo’n grote afstand, maar een ontzettend lage snelheid. Het weer hield ook niet over, af en toe miezerde het. Sommige duiven kwamen dwijl doorweekt aan. De eerste duiven pakten net boven de 1000 mpm. Bij Harm duurde het dan ook lang voor dat de eerste zich melde, vervolgens kwamen ze wel aardig af. Maar een kwartier te laat.. Hopelijk volgend weekend wat beter! Alles was wel weer thuis en dat is ook wat waard.

In de club was het Luc Meijer die de overwinning pakte. Super gefeliciteerd! Gebr Bron pakte met 29/48 het hoogste gemiddelde, op zo’n beroerd vluchtje super.

We hadden geen duiven mee op Vierzon, voor onze duiven een brug te ver. Teveel goede duiven zijn we al verloren op de fond en dan spelen we ze liever volgend jaar weer op de fond. Bij de jongen zitten weer wat beloftes, dus hopelijk zit daar een mooie nieuwe aanwas bij.

30-07-2019

Afgelopen weekend was er geen vlucht door de warmte. Niet zo gek met temperaturen van 40C plus.. Dan kun je de duiven bijna niet eens opwachten zo warm is het

De jongen doen het prima. Vandaag zijn ze op een trainingsvlucht vanuit deventer, evenals een aantal oude duivinnen (voornamelijk jaarlingen). Hopelijk kunnen die nog iets laten zien, dan hebben we daar ook een beeld van. Alle jongen op Brugt zijn vandaag mee geweest (op een na, daar was het oog van ingepikt in de mand). Vanavond vanuit het werk even op de klok zien hoe ze het er van af gebracht hebben.

Komend weekend kunnen we inkorven voor een vlucht uit Den Bosch, een groepslossingsvlucht. Een voorbereiding op de natoer. Daar gaat de hele jonge duiven ploeg van beide hokken op. Daarna zullen we zien wat er op de langere jonge duivenvlucht gezet wordt. De eendaagse fond vlucht uit Bourges laten we schieten. De put is er ut bij de de duiven. Anderen in de club doen wel mee. De ogen zijn gericht op Gebr Bron, knallen mannen!! Later meer!

22-07-2019

Na eigenlijk best wel een zwaar seizoen met de oude duiven, gaat het super met de jonge duiven. Vooral bij Brugt in Oudehorne zijn ze al weken super. We hebben begin dit jaar de verluchting wat veranderd en dit pakt zeer goed uit. Hierdoor is er meer afzuiging in het hok en is het droger. De jongen doen het hier super op. Een duif steekt er boven uit; de 913. De standen zijn net bekend en hieruit blijkt dat deze duif de 2e Asduif Jong Vitesse is geworden in geheel Friesland. Er is begonnen aan deze vluchten met +- 11000 duiven, dus een super prestatie! Hij is gekweekt uit de 15-797 doffer een rechtstreekse Robin van Leuven welke we vorig jaar hebben gehaald bij Robin (Broer 2e Nationale Asduif St. Lambrechts x zus 6e nationale asduif Stefaan Lambrechts). De moeder is de 16-139 duivin (Atema inteeld naar de Jonge Witoger) afkomstig van Eelke en Johnny Van der Bei uit de Triemen. Dit is inmiddels een beste kweker aan het worden; Hieruit kweekten we al eerder een 1e van het Rayon.

Daarnaast zijn we eerste on-aangewezen Vitesse Jong geworden in Rayon Frisia. Volgens ons heeft het mede te maken doordat de eerste vluchten de duiven werden opgehaald door de grote vrachtwagen. De duiven hebben hierdoor minder stress. Met het kleine vervoer worden de duiven immers nog een keer overgeladen wat de andere duiven niet hebben die direct in de grote wagen worden geladen. Dit is wat ons betreft een groot hekelpunt in de eerlijkheid van de duivensport. Of allemaal groot vervoer of allemaal aanvoeren in klein vervoer dan is het voor iedereen gelijk!

In rayon Frisia wordt het gehele podium bezet door leden uit Jubbega! Jort, Anneke en Joran Engberts zijn 2e geworden en Bart en Sietze Bron 3e. Super toch! Gebr Bron pakken daarnaast ook een super prestatie met hun 18-563 deze is 7e Asduif Vitesse geworden van de gehele afdeling Friesland. Het mooie is dat de moeder van ons hok komt. Gekweekt uit de Greipel (van Leuven) x 892 wakawaka (Foeke Hoekstra).

We zullen nu zien dat we de vorm bij de jongen kunnen aanhouden en wat mooie vluchten kunnen beleven op de verder jonge duiven vluchten. We zullen de ploeg wat opdelen.

09-07-2019

Wonden likken en weer door. De fondvlucht van eergisteren was een zware en laat weer sporen achter in ons hok. De laatste weken is er niet veel aan, nog een aantal goede duiven zijn er achter. Vorige week de 004 en 250 verloren op een midfond vlucht met ZO wind. Beide eerste prijs winnaars en de 004 zelfs binnen de top10 van de afdeling tegen 20000d.

Afgelopen weekend dus de fond vlucht wat een zware was. Dan verwacht je de oude strijders voorop, maar deze missen beide nog. De 14-137 zoon 060 (12-060 was drie jaren achter elkaar bij de top van frisia duifkampioen midfond) en had al meerdere eerste prijzen op zware vluchten. En de 14-437 blue johnny boy zijn beide nog achter. Beide doffers wilden we komend jaar op het kweekhok plaatsen dus dat ze beide zijn achtergebleven is wel erg zuur. Er komen zo langzamerhand een aantal lege plekken in het hok. Je korft ze zelf in dus weet je dat het kan gebeuren…

Eerste op de fond vlucht was de 15-121 gekregen van Durk Zandstra, deze komt af en toe met een zware vlucht naar boven drijven zoals deze. Hij was niet vroeg maar was er toch maar om 20:15. ‘s avonds tegen 22:00 was de 994 nog thuis, maar we missen nu nog drie van de 7 ingekorfde duiven.

De vitesse vlucht ging wel aardig, de 17-262 was weer als eerste deze ontpopt zich steeds meer als een super vliegduif dus. Meerdere keren ons eerste duif op het hok dit jaar.

De jongen kwamen ook aardig af, het viel niet tegen. Het zou iets vroeger kunnen, maar we zaten er beide wel aardig bij. Brugt mist er nog twee in Oudehorne en Harm mist er nog 1 in Jubbega. De hoop maar op de jongen, ze trainden maandag wel weer aardig om de deur, dus we gaan er weer voor.

De familie Engberts draaide met de jongen iedereen het snot voor de ogen met 6 bij de eerste 10. We zullen zien dat we ze partij kunnen geven!

24-06-2019

De laatste weken geen stukje op de site, veel drukte met vanalles en door de prestaties van de duiven was het zin er wel even af. We hebben het hok aangepast, de verluchting aangepast zodat er meer trek in het hok is. Het lijkt goed uit te pakken! We hadden dit weekend maar liefst 3 vluchten. Een fond vlucht vanuit Auxerre (600Km) en vanuit Kalkar (130Km) voor jonge en oude duiven, dus eigenlijk 2 vluchten. Alle jongen waren dit keer mee, bij Brugt op naam van Brugt en Harm Bron en bij Harm in Jubbega op naam van Linda Fabriek. De duiven waren beide ‘s morgens gelost en de duiven van Kalkar voor 10 uur er zijn. Bij Brugt viel er een om 9:48, niet een hele snelle, maar ze vielen daarna goed door. Met 28/49 duiven in de prijzen het beste gemiddelde in de club. Hopelijk blijven ze gezond! Het eerste jong bij Harm viel om 9:50 en daarmee direct een 9e in de club. Deze jongen waren nog niet in de vrachtwagen mee geweest en daarmee hun vuurdoop. De eerste duif was een bon-duifje van Hielke Jonker. Een eigenaardig beestje die zelf naar buiten gaat tussen de drangers door. Deze traint dus eerst met eigen ploeg, gaat even naar binnen om een klein beetje te eten en als het raampje dan nog open staat gaat ze weer naar buiten om nog even mee te trainen met Luc Meijer of Fedde Plantenga zijn groep. De duiven in Jubbega waren maandagmorgen allemaal weer present. In de uitslag pakten we 9/22 in de prijzen. We zijn tevreden en hopen dat het zo door mag gaan. Op een nieuw hok is het maar afwachten of het ook goed uitpakt, dit lijkt goed te gaan ze zijn goed gezond.

Bij de ouden vanuit Kalkar ging het als van ouds ze vielen als bakstenen uit de lucht. We pakken de 1e in de club met de jaarling 18-802 (kleinzoon 809, Joey, 164 en planckaert). Deze laat zich steeds meer zien en pakte vandaag dus de 1e in de club en de 6e in Frisia tegen 1241d. Ook de 17-262 deed het goed en pakte een 3e plaats in de club. Dit is volgens ons mede mogelijk gemaakt door het ophalen met de grote wagen. Het kleine vervoer geeft ons vaak al een eerste handicap en een achterstand. Op de jonge duiven vlucht kunnen we onze ooms en broers gebroeders Bron ook feliciteren. Ook met de grote wagen direct in de top 10 van de afdeling!!! 8e van 11194!!!

Dan de fond vlucht vanuit Auxerre, hier konden we helaas niet helemaal goed meekomen. We hadden 10 duiven ingekorfd, toch zijn ze nog niet in zo’n goede doen als de vitesse duiven lijkt het. Toch was daar de Blue Johnny Boy, de oude taaie rakker van 2014 die compleet kapot thuis kwam.  Een super duif  waar je op kunt rekenen direct van Eelke en Johnny van der Bei uit Triemen. Als het zwaar wordt dan is hij op zijn best. De rest van de fond duiven waren te laat en net buiten de prijzen. We moeten er nog 1 van de fond en nog 3 jongen bij Brugt.

05-06-2019

Afgelopen weekend zaten we niet goed bij, de duiven waren te laat. Helaas! Op dat moment ben je er helemaal klaar mee. De duiven kwamen allemaal van het noorden terug en dan weet je het wel. We pakken de 13e plaats in de vereniging en dan weet je dat het niet genoeg is en zakt in de kampioenschappen… Waar het aan ligt weten we niet. Ze waren in vorm, zo roze en blank hebben we ze nog niet gehad. De poeder dik op de vleugels dus dan verwacht je er wel wat van. Hopelijk komen ze volgende vlucht wat beter. Wederom een ZW wind.

Dan wat anders. Bouke Dam, onze duivenmaat waarvan een aantal super goede duiven hebben gehad, stopt met de duivensport. Door gezondheidsredenen en een aanstaande verhuizing is hij genoodzaakt de duiven te verkopen. Er zullen 22 duiven verkocht worden in ons duivenlokaal van de Gevleugelde Vrienden aan de Leidijk 16b in Jubbega. Duiven met een excellente bouw en goede afkomst huizen bij Bouke. Op de website gevleugeldevriendenjubbega.webnode.nl  kunt u alle duiven vinden die verkocht worden.

28-05-2019

Drukke weken achter de rug, daardoor geen tijd voor een stukje typen. Vorige week hadden we een midfond vlucht uit Chimay welke niet zo best verliep. We pakten wel een 4e plaats met de 17-240 (14-132 x boukje), maar het verloop was niet zo goed als we hoopten. Na ongeveer 10 minuten begonnen de duiven goed te vallen en daarmee hadden we nog 12/20 in de prijzen.

Afgelopen weekend hadden we dan de eerste fond vlucht. Door sommige in de club werd hier rijkhalzend naar uitgekeken. Brugt is ook een liefhebber van deze vluchten, harm niet zo (geduld..). Eerst kwamen de vitesse duiven thuis van Heusden-Zolder. Deze vlucht hadden we even nodig. We pakten een 1e plaats en ook de 5e en 6e, ze beginnen wat op gang te komen. Eindelijk! Onze eerste duif de 17-262 (14-831 x 16-328 Robin van Leuven Broer 2e Nat Asd x Zus 6e Nat Asd St. Lambrechts) kwam super mooi als een steen uit de lucht aan en direct op de plaat. We lezen wel eens bij de combinatie Stouwe douna op hun site; “geniet van de aankomsten”. Nou dit was er een! Hiermee pakte de 262 zijn 3e eerste prijs in de vereniging!

‘s Middags kwamen de fond duiven aan vanuit Troyes, dit was niet een makkelijke vlucht bleek achteraf. Waarschijnlijk slecht weer in België, sommige kwamen best moe thuis. Onze eerste twee duiven waren jaarlingen en pakten de 6e en 13e plaats in de vereniging. Dat kan beter en hiervoor maken we ze klaar voor de volgende fondvlucht.

De jongen gaat bij Brugt prima, af toe mist er een maar ze vliegen prima. Kortom binnenkort opleren.

Bij Harm gaat het opzich ook prima, waar het niet dat ze maandag als een speer vertrokken en er 11 vd 29 weer terug keerden. De hele dag zijn er nog duiven na gekomen en een aanvlieger op gehaald bij Fam Engberts, waardoor de teller nu weer op 23/29 staat. Ze waren ‘s morgens om 6:40 los gelaten en om 8 uur waren er dus weer 11 vd 29. Volgens dierenarts Wolff waren ze super gezond en helemaal schoon. Dus wie weet wat het is mag het zeggen.

15-05-2019

Afgelopen weekend hebben we een vlucht gehad uit Queivrain. Dit keer met een N-O wind, en dus weer een zware. De duiven kwamen niet goed af en we waren te laat, niet goed dus. Ze stonden er super op bij het inkorven dus voor ons echt een raadsel waarom ze zo laat waren. Niet te lang bij stil staan en weer door naar de volgende vlucht.

De jongen staan inmiddels in de lucht en beginnen aardig te trainen. Af en toe wordt er een gepakt door de roofvogel, maar dat zal in de toekomst steeds vaker gebeuren. Ook op het hok in Jubbega mist er af toe een. Bij Brugt in Oudehorne zitten nog 53 jongen en op hok Linda Fabriek (hokverzorgen Harm ;)) zitten nog 30. Hopelijk krijgen we ze op tijd klaar voor de vluchten. Ze beginnen wat te trainen en rond te trekken dus dat lijkt wel goed te gaan.
Komend weekend een midfond vlucht uit Chimay, wat wel een zware kan worden. De wind staat weer in Oost en kan ook naar Zuid-Oost gaan, met weinig wolken en ZO een zware vlucht. Een paar jaar geleden hadden we Pontoise waar we toch een paar beste duiven zijn verloren…

05-05-2019

Gisteren een Vitesse vlucht vanuit Heusden-Zolder. Voor ons een afstand van 220 Km en met een NW wind en koud een pittig vluchtje. Op het moment dat ze bijna konden komen vloog de hagel ons om de oren. De eerste kwam net uit de goede richting maar iets te laat, vermoedelijk door de buien op de lijn. Onze eerste was hier wel de snelste in de regio (lees Jubbega – Oudehorne en klein vervoer) dus dan zit het wel goed. Het was een doffer uit de 14-831(Foeke x Oostenbrink) x 16-139 (rechtstreeks Johnny van der Bei en dit begint toch wel een aardige kweekster te worden!). De tweede duif pakte ook nog een top 10 plaats in de vereniging en we een zoon van de 16-003 (Topvlieger uit: Greipel x 809) x 18-236 (16-482 x 16-139 ja alweer!). Het verloop was ook redelijk, tussen de buien door kwamen ze redelijk vlot achterelkaar. Toch op een gegeven moment een strijder midden in een zware hagelbui, de Blue Johnny Boy. Een van de oudste strijders van het hok een van 2014 (rechtstreeks E en J van der Bei). Helemaal nat en puur op karakter dwars door de buien heen, prachtig om te zien.

Volgende week krijgen we een midfond vlucht uit Quievrain. Door deze mooie uitslag hebben we weer zin in de midfond. Hopelijk krijgen we iets beter weer. Ondanks de kou en buien hadden we best een mooie vlucht!

Uitslag in Jubbega:

1,5,7 Brugt en Harm Bron, 2,3 A & J Engberts en Joran, 4 en 10 F. TJ Jonker, 6 I.S en A Meester, 8 Gebr Bron, 9 Oosterhof en Groen

30-04-2019

Afgelopen zaterdag hadden we een vlucht vanuit Weert. Met een Zuidwesten wind een snelle vlucht. Op de blauwband stonden de eerste meldingen en op dat moment +- 1600mpm. Op het moment dat ze 1650mpm konden halen stoof er een ploegje duiven over. Hier kwam helaas niet een uit. Later zou blijken dat dit een toptijd in de afdeling zou zijn; Dan baal je natuurlijk. Ongeveer dik 5 minuten later kwam daar de eerste aan en waarempel weer een duivin! Dit keer een kleindochter van “Sven” van Gebr bron en ook kleindochter van “de 839” (zoon van Boukje). Het verloop verder was niet heel goed, er zat te veel tijd tussen de duiven. We hadden 11 duiven toen er toch een groot gat viel. Dan weet je dat je naar het noorden kunt kijken, omdat ze zijn doorgeschoten door de wind. In de club pakten A.J en Joran Engberts de overwinning en 3 in de top 10, Gefeliciteerd! Man van de wedstrijd was F. TJ. Jonker met een 23 van de 40 in de prijzen en ook 3 in de top 10. Wij pakten de 6e plek, niet heel ontevreden maar het moet natuurlijk veel beter. Leuk om te vermelden was dat onze eerste 5 duiven afstammen van “Sven” van Gebr Bron. 1 Rechtstreekse zoon en 4 uit de 15-177.

Komend weekend gaan we weer iets verder, maar hopelijk valt het weer iets mee. Ze hebben het toch weer over koud weer.

24-04-2019

Afgelopen weekend hadden we een vlucht van uit Deurne. Door de drukte geen tijd gehad voor een stukje typen, maar dat moet er weer wat in slijten. We hadden de doffers en duivinnen mee en met een oosten wind beloofde het niet heel makkelijk te worden. Daarnaast was het erg warm, dus een lastig vluchtje. De duiven kwamen aan de westkant van Friesland als eerste binnen en dan weet je dat je die kant op kunt kijken voor de eerste duif. De eerste duif die bij ons binnen kwam was een duivin van Durk Zandstra. We hebben het hier vaker getypt. Hij kweekt goeie duiven! De tweede en derde duif ook weer duivinnen en de vierde duif was een doffer. Dit jaar vliegen we dus weer met duivinnen en maar goed ook. Het was geen doffer weer. Daarnaast was de eerste mooi er bij, maar de tweede liet te lang op zich wachten. Hadden we alleen de doffers mee gehad was het beste baaldag geworden. In de vereniging pakte Albert Meester de eerste plaats en met een 2e, 4e en 8e mannen van de wedstrijd Jan Groen en Henk Oosterhof. Ze zitten er altijd goed bij met de Vitesse dus komende vlucht de te kloppen combinatie denk  ik.

Naast de oude duiven beginnen de jongen hun rondjes wat te draaien. Ze worden best kaal, het hok vol veren, dus wel gezond!

08-04-2019

De duiven waren afgelopen mee op de tweede trainingsvlucht van de afdeling. Deze vlucht werd vervlogen vanuit Gennep. Met oost in de wind leek het niet heel erg makkelijk te worden, maar het viel niet tegen. Op +-1400mpm 15:28 was daar de eerste. Een zoon van de 17-229 (klz blauw gert x van loock R. van Leuven) x 14-833 (Oostenbrink x Bonte Henkie (vdr 604)). Hij zat zo ontzettend hoog dat hij heel erg langzaam daalde, pas op 15:30 en na 10 ererondes (lijkt wel heel mooi….) tikte hij af. Dat was op zo’n korte afstandsvlucht te veel tijd verloren. Toch pakte deze duif nog de eerste prijs in de club. Een paar minuten later volgde de tweede duif, deze pakte de tweede prijs in de club. Dik tevreden dus! Daarna druppelde het duiven door. We hadden de Vitesse doffers, 10 duivinnen en de jaarling doffers van het fond hokje mee. Totaal 31 duiven. We missen helaas nog 1 duivin. De nadelen van totaal weduwschap komen dan direct boven, een doffer heeft geen duivin. Dus nog maar een duivin bij Harm uit het kweekhok gezocht zodat ze straks allemaal weer een duivin hebben.

Komend weekend staat de eerste Vitesse vlucht op het programma en gaan de oudere fond heren ook mee. Deze proberen we wat rustig te brengen zodat we ze vooral op de eendaagsfond vluchten goed kunnen testen.

04-04-2019

Het begint allemaal weer, de duiven beginnen weer aardig te trainen. De jongen doen het goed, ze komen al wat buiten en beginnen al wat te vliegen. Brugt heeft de oude duiven afgelopen week een paar keer opgeleerd en we hopen dat ze er klaar voor zijn. We zijn een paar weken terug bij Nanne Wolff geweest en ze waren brandschoon dus dat is mooi om te horen. We gaan dit seizoen een combinatie proberen van dubbel weduwschap en het andere hok op traditioneel weduwschap te spelen. Hok 1 van de Vitesse hebben de duivin thuis zitten en deze willen we op de natoer spelen.OP het tweede hok zitten de eendaagse fond duiven (zover we dat kunnen bepalen) en hiervan gaan 10 duivinnen mee. 3 oudere weduwduivinnen blijven thuis, die zijn de afgelopen jaren ook niet mee geweest op de natoer.

We hopen dat we hiermee het programma leuk mee kunnen doen en voldoende duiven kunnen spelen op de vluchten. Bij de de duivinnen zitten een paar supers bij. Een daarvan heeft nog niet gemist op de vluchten, zowel op de jonge duiven vluchten als vorig jaar op de natoer als jaarling niet gemist. Met 3 keer top 10 een toppertje. Rechtstreeks uit Plankaert van Robin van leuven x de superkweker 809

Morgen korven we alles in op de trainingsvlucht uit Gennep en volgende week dus de eerste wedvlucht vanuit Gennep. Wij hebben er weer zin in.

20-02-2019

De voorbereidingen voor de jonge duiven verkoop is in volle gang. Sommige liefhebbers hebben al een en ander in gestuurd. Het clubgebouw is al zover klaar gemaakt, dus laat het maar komen.

Op de website van Gevleugelde Vrienden Jubbega is alles te volgen en zullen straks de stambomen zichtbaar zijn van de duiven die aangeboden worden. Het is een jonge duiven verkoop, dus met de gekochte jongen kunnen vervolgens ook de wedvluchten worden vervlogen!

De kweek loopt soepeltjes alle eieren zijn uitgekomen (tenminste die niet kapot gevochten waren). Ze beginnen al aardig meer te vreten, dus ook de mest wordt meer. Elke dag twee keer schoonmaken dan valt het ook wel weer mee.

Zie de website: Gevleugelde Vrienden Jubbega, U komt toch ook!!??

03-02-2019

De kweek verloop prima, her en der een gevecht met een defect ei tot gevolg en een paar onbevruchte eieren. Dat hoort er bij maar is af en toe niet leuk, het zijn altijd de eieren van de betere koppels die kapot zijn. We hebben de ringen voor de lady’s ook binnen gekregen. De lady’s doen ook mee, dus we moeten een paar knappe jongen ringen met de lady league ringen. We zullen zien dat we een paar mooie jongen kunnen kweken, de eersten zullen komende week uitkomen.

We hebben de kaarten van afgelopen jaar op een rij gelegd. Voor elke vlucht maakt Annechien Rooks een kaart. De winnaar van de vlucht krijgt dan de kaart. Hieronder de trofeeën van afgelopen jaar:

e8389712-2d43-4404-8560-0cb41364c334

Zien dat we er komend seizoen meer kunnen verdienen!

16-12-2018

Het is al een tijdje geleden dat we wat op de site hebben gezet, dus het werd wel weer eens tijd. Veel tijd gaat er in deze tijd zitten in het bedenken van de koppels voor aankomende kweek. Dit mogen we graag doen en komt dan ook wel voor dat er tot drie keer toe wat veranderd wordt. Volgend weekend hebben we tentoonstelling in de club. We doen in elke klasse een duif mee. We zullen een paar mooien opzoeken en Bouke Dam wat concurrentie proberen te geven. Dit zal niet gemakkelijk worden, Bouke verzorgd ze het hele jaar geweldig en heeft ze dus het hele jaar super.

De jonge duivenverkoop voorbereidingen voor 16 Maart 2018 zijn ook gestart. Op korte termijn zullen we de site zover aanpassen en erop zetten wie er zoal meedoen. Er zitten een aantal superliefhebbers bij dus houdt het in de gaten op:

gevleugeldevriendenjubbega.webnode.nl

26-9-2018
De weken vliegen om, de vluchten zijn weer gebeurd. Tijd om de balans op te maken en afscheid te nemen van de mindere talenten. De kwekers en oudere vliegers zijn we over uit, maar de jonge duiven worden nog gekeurd door meesterkeurmeester Jan Pieters. Dit doen we al een aantal jaren. We vergelijken dan onze eigen mening en die van Jan Pieters en nemen daarbij ook de prestaties mee.
Afgelopen weekend hadden we de laatste Natoer vlucht. We stonden 1e in het klassement in onze vereniging de Gevleugelde Vrienden. Het ging er dus om dat we vroeg zaten en het liefst twee snel achter elkaar (20 mee, dus 2 draaien). De eerste duif pakte een aardige tijd, Gebr Bron pakte echter ook vroeg. Deze echte klassementstrijders hadden 10 mee dus hoefden maar 1 te draaien. We moesten naar ons idee te lang wachten op de 2e en hadden het kampioenschap al uit ons hoofd gezet. Toch viel het mee en werden we 2e onaangewezen op de natoer. Toch een klein lichtpuntje in de slechte seizoen.
Afgelopen zondag zijn we naar België geweest naar onze duivenmaat Robin van Leuven. We hebben al een aantal toppers gehaald. We kwamen toch weer terug met een nieuwe aanwinst. Een volle broer van onze topkweker 328 (100% Stefaan Lambrechts Broer 2e Nationale asduif x zus 6e Nationale asduif). We hopen er een goeie kweker mee in huis te hebben gehaald, we wachten het af!

Hieronder een link naar de uitslag. De felicitaties geen naar de familie Engberts. 1,2 en 3 super!

Uitslag 22-09-2018

11-9-2018

Tijd om wat te typen is er bijna niet met nieuwe hok bouwen. Afgelopen weekend hadden we twee snelle vluchten waarbij je wat geluk moet hebben. De meesten komen namelijk terug uit het noorden aangezien ze dan al snel te ver door gevlogen zijn. Met dit soort vluchten moet je enigszins geluk hebben met een duif die goed oriënteerd en vroeg op de klep zit. Helaas zat dit er bij ons niet in. Met de natoer vlucht pakten we een mooie 1e en 2e plaats in de vereniging, hier kijken we dan ook maar naar. In het rayon is het niet te doen om een vroege te pakken, waar dat aan ligt weten we niet. Het verloop was verder ook niet om over naar huis te schrijven, maar dat heb je dan vaak met zo’n waaivlucht.
De jonge duiven vlucht vanuit Queivrain ging nog sneller. Op de blauwband stonden de snelheden in Urk en omgeving er al op en deze gingen niet minder als 1800mpm. Ze moesten er op dat moment al zijn. Helaas pakten we niet een vroege, nog net top 10 in de vereniging. We kregen wel dezelfde duif als vorige week voorop, das dus een opsteker. In de vereniging kregen we vliegles van familie Engberts. Joran pakte nipt de eerste plaats, net voor Jort en Anneke. Met 5 bij de eerste 6 is natuurlijk super! Volgende week nog een laatste vlucht die niet mee telt voor de kampioenschappen, maar wel voor de ervaring van de duiven. We zijn dus wel van plan om een aantal in te korven. Hopelijk sluiten we het jonge duiven seizoen nog af met een klapper!

Uitslag vereniging

UItslag vereniging

26-08-2018

Het was een vreemd weekend met de duiven. Door de weersverwachting werd de vlucht gelost op de vrijdags in plaats van de zaterdag. Je leeft de hele week toe naar een vlucht en doordat je werkt en zo kort dag geen vrij kunt nemen, wordt je dit mooi door de neus geboord. Brugt is overdag thuis en hierdoor was het voor ons geen probleem. Anderen die wel werken kunnen de duiven niet binnen roepen en dan is het maar de vraag hoe lang ze op het hok blijven zitten. Bij ons in de club wordt het dan perfect opgelost. Clubgenoten die wel thuis zijn en geen duiven mee hebben of met zijn tweeen zijn, die wilden anderen hiermee helpen. Voor het duivenwelzijn was het een goede beslissing, maar wat ons betreft hadden ze het uitgesteld naar zondag. Vandaag is het mooi duivenweer en hadden we een mooie vlucht kunnen hebben.

De duiven kwamen niet super naar huis, een paar hebben we thuis gehouden. Deze hadden last van One-Eye-Cold. Je merkt dat het nu heerst en wij ontkomen er ook niet aan. Vrijdag op zondag hebben we het hok uitgerookt en daar zijn ze niet minder van geworden. De duiven kwamen vrijdag redelijk thuis, maar het verloop was ook niet denderend. Het kan een tandje beter.

Er zijn twee achter gebleven en een kwam gewond thuis. De eerste duif kwam uit een zoon van Foeke x Marginus duivin x dtr Greipel x 809. Deze pakte hiermee de 16e prijs in de club wat gewoon matig is. We doen mee om te winnen en dan is dit gewoon een vlucht om te vergeten. Wel willen we hierbij Herman Houwer even feliciteren, hij pakte de 1e en 2e plek. Hij heeft ze super op dit moment!

Daarnaast pakte Henk Duin het beste gemiddelde in de club, 5 duiven in de top 10 en 17 vd 26. Een super prestatie. Op naar volgende week, we hebben nog een paar mooie vluchten, dus moeten we poetsen!

Uitslag vereniging

19-08-2018

Gisteren een vlucht  gehad uit Bierges in België. Met zuidwesten wind wisten we dat ze uit het noorden moesten komen. Toch kwam de eerste duif uit de goede richting. We vloten hem uit een grote groep duiven. Na een aantal ererondes ging hij eindelijk zitten en ging er niet direct in. Dit heeft ons wat tijd gekost, maar dit heeft iedereen wel met de jonge duiven. We pakten toch een mooie 4e plaats achter Geert Spiekhout, Herman Houwer (kreeg ze als aan een touwtje) en Gebr Bron (ook super gepakt 18 vd 30). Het verloop was slecht, na de eerste moesten we 10 minuten wachten op de 2e en dat is te lang.  Daarna druppelde het goed door. Waar de meesten lang moesten wachten hadden we ze toch vlot bijna allemaal weer thuis. 2 duiven kwamen in de middag thuis, dus wat dat betreft ging het prima.

In het rayon zaten we mooi bij de eersten, dus zo maar door! Mooi was dat anderen ook goed pakten met onze duiven. Herman Houwer en Hylke Jonker pakten ze bij de eersten, dus super!

Uitslag vereniging

13-08-2018

Yes ze komen weer goed!

De jongen doen het prima! Er komen wat koppeltjes in het hok, de eerste jonkies liggen er al bij. Daarnaast een aantal nestjes met eitjes en de nodige koppeltjes. We hebben overal in het hok nestschotels staan en allemaal mooie hoekjes gemaakt zodat de koppeltjes een eigen plekje kunnen zoeken. Dit pakte goed uit! Afgelopen zaterdag hadden we een vlucht vanuit Weert voor ons een dikke 190Km. Ze hadden een W-ZW wind waardoor ze toch snel door waaiden. De eerste kwam ook van de Noord-Oost kant. Deze draaiden we om 10:08 en na even afwachten bleek het net de 1e tijd in de club. Gebr Bron pakten namelijk om 10:11. We zaten ze maar net voor! We moesten een paar minuten wachten op de 2e en 3e deze pakken nog een mooie 9e en 10e plaats.

Daarna kwamen de duiven wat wisselvallig thuis. Af en toe groepjes tegelijk. Dit kwam vermoedelijk door de buien die de duiven tegen kwamen. Eigenlijk alle duiven kwamen van Jubbega kant af dus te ver doorgeschoten. Het was ook de eerste keer dat de duiven een zuidenwind kregen. Desondanks ging het goed, we missen nu nog 1.

Uitslag Vereniging

06-08-2018

De eerste jonge duiven vlucht stond op het programma. Alle jongen werden dit keer in een keer gelost in Gennep. Voor ons ongeveer 143 km. De jongen kwamen wel goed af, maar geen vroege duif. De verdere jonge duivenvluchten moeten nog komen en hierop willen we vlammen. Ze hoeven dus nu nog niet in topvorm te zijn. Alle duiven zijn weer thuis plus een extra duif, deze zat in Muiden. De duivenliefhebber die ons gebeld heeft, heeft de duif voorzien van voer en water en heeft hem zaterdag los gelaten. Even later was hij er weer, dus super geregeld! Bedankt voor het verzorgen!

In de vereniging pakte Joran Engberts het beste jeugdlid van de club de eerste prijs. Een beste vroege, ook in het rayon een 2e prijs. Super gedaan!

In de vereniging pakten we de 7e prijs. We moesten wat te lang wachten op de 2e maar daarna druppelde het goed door. Met 17 van de 41 zijn we niet tevreden, dit moet beter. De jongen trainen echter geweldig dus we zitten er niet over in. Het zal vast goed komen. Ze waren gisteren zo mooi dat ze direct weer naar buiten zijn geweest voor een cooling down. De bedoeling was even vrij trainen, maar ze maakten er toch weer 1 uur en een kwartier van.
Uitslag vereniging

30-07-2018

Een maand niks getypt dan wordt het weer tijd om wat op de site te zetten. De jongen doen het prima, vliegen goed en de eerste koppeltjes zijn al gevormd.

De oude duiven vluchten zijn voorbij voor ons. De laatste vlucht was de verre vlucht vanuit Chateauroux. We hadden twee duiven mee. Voor de meeste van onze duiven is dit een brug te ver. De oude 14-137 moet dit wel aankunnen, hij was vaker op tijd op deze afstand. Maar dan met een makkelijkere wind. Daarnaast hadden we een tweejarige doffer mee. Dit is een kleinzoon van “Sven”van gebr Bron, deze pakte op Sens de 1e prijs. We werden toen getrakteerd op een aantal ere rondes en kwam superfit aan. Hij mocht dus ook wat verder proberen.   Deze kwam ’s avonds aan, en dus te laat voor op de uitslag. Weer zo’n baalvlucht en we zijn dan ook blij dat de oude duiven op rust kunnen. De 14-137 kwam de volgende dag thuis met een gat in z’n vleugel. Geschoten of gepakt door een rover, wie zal het zeggen.

De jongen hebben we nu regelmatig opgeleerd. Ze komen nu aardig in het ritme. Ondanks het verduisteren (elke avond op tijd de luiken ervoor) zijn er een aantal duiven die zich er niets van aan trekken. Vorige jaren waren we wel eens een avond vergeten te verduisteren en ondanks dat hielden ze de pennen toen goed vast. Dit jaar hebben we het niet een keer vergeten. We vermoeden dat het komt door de warme zomer die we hebben. Het hok is ook redelijk warm.

In de tussentijd zijn we druk aan het bouwen bij Harm met een nieuw duivenhok. De bedoeling is om bij Harm te kweken en bij Brugt te vliegen. Wellicht komen er ook een aantal jongen bij Harm. Op deze manier wordt het voor Brugt makkelijker. Het schiet nu mooi op. Het hok stond zomaar, maar de inrichting neemt toch het meeste tijd in beslag.

thumbnail_img_5322

18-06-2018

Zoals verwacht waren de duiven nog niet weer in hun goede doen. We hadden 8 mee, het groepje wordt helaas steeds kleiner. We hadden een vlucht vanuit Morlincourt een 440Km voor ons. De duiven hadden wel aardig getraind van de week en dan verwacht je weer iets meer. Ze konden het helaas nog niet waarmaken. De vorm is er helaas nog niet en dan mag je niets verwachten. De duiven zouden er 12:30 moeten zijn maar de eerste kwam pas een dik kwartier later. De 004 (uit de greipel x 809) kwam als eerste aan en hebben we nooit gezien. Het piepje van het systeem klonkt, maar we hebben hem verder niet zien aankomen.  De duiven druppelden langzaam aan binnen en ‘s middags kwam de laatste thuis. De felicitaties gaan uit naar Fam van der Terp. Ze hebben de vorm wel op het hok en gaan mooi door met presteren, super Willem en familie!

Nu over de jonge duiven. Daar zijn we wel over te spreken. Ze vreten als turfgravers  en mogen graag vliegen. Ze vliegen op dit moment een 1,5 uur dus dat is prima. We hebben ze nu een 3x opgeleerd en gisteren samen met Gebr Bron naar Wolvega gehad, dat zal een 10 km voor ons zijn. De totale groep was een +- 100 duiven. Ze kwamen in groepjes terug en sommigen moesten nu eens zelf zoeken. (vorige keren kwamen ze in de grote groep thuis) Nog een paar keer wegbrengen en dan zijn ze er klaar voor!

11-06-2018

Het gaat de afgelopen weken niet zoals we willen. Vorige week een K-vlucht, de duiven kwamen laat. Een dikke tegenvaller. Hierdoor geen stukje geschreven, het zin was er aardig af. Het hok nog iets aangepast zodat er met het warme weer iets meer verse lucht aanvoer is.

Deze week hadden we een Vitesse en eendaagse fond vlucht. De Vitesse kwam zaterdags los, en waren iets  aan de late kant. We hadden de eerste melding in de club, maar de rest zit in de overvlucht. Dus dan moet je er 5 minuten voor zitten. Albert Meester melde een tijd door met een minuut later en dan weet je het wel. We zitten iets te laat. Toch kwamen de duiven goed af. We pakten snel 6/7 duiven en na 40 minuten hadden we alles thuis. Ze herpakken zich dus weer aardig! De eerste duif was de 16-979 Mr Ameland. Ooit eens uit van huis geweest op Ameland. Een prachtige duif uit de (14-132 x 14-833 Foeke Hoekstra x Marginus Oostenbrink soort). Snel gevolgd door de 17-261 een van onze betere jaarlingen (Rechtstreeks uit de stamkweker Foeke x Marginus duivin van D. Zandstra). Het gaf enigszins hoop op een goede eendaagse fond vlucht. Deze was inmiddels uitgesteld naar zondag. We konden dus ‘s middags mooi met het nieuwe duivenhok bij Harm aan het bouwen. Dit schiet inmiddels mooi op.

Zondags zijn de duiven in de loop van de morgen gelost in Chalons en Champagne, 100km terug gereden. We zagen ‘s middags rond een uur of 17:50-18:30 uur telkens duiven overkomen, maar telkens niet een van ons. De moed zakte weer aardig in de schoenen. En na bijna 1,5 uur ergeren kwam daar de eerste eindelijk aan. De 14-137 (uit de 060 van Gebr Bron) kwam eindelijk aan. Uiteindelijk zou blijken dat het de enigste van onze 9 duiven zou zijn. Vanmorgen om 8:30 zijn er gelukkig  nog 3 bijgekomen. Er moeten nog 3 echt goede duiven komen waaronder onze topper de 15-138, 3x een 1e prijs in de club. Hopelijk komen ze nog wat door vandaag.

In de club waren er ook anderen die wel goed presteerden op deze zware vlucht. Gebr Bron pakten de 1e prijs in de club en een 14e NPO van Friesland. Een super prestatie! Het was de 79 die al een aantal jaren hoog in het Nationale klassement van de Fond Spiegel staat. Hij zal hiermee hopelijk een aantal plaatsen stijgen en hoog eindigen in het klassement.

Onze ogen gaan nu meer gericht op het jonge duiven spel. Het zin is er aardig af met de ouden. Zo’n mooie ploeg duiven aan het begin en nu zo’n teleurstelling. Zwaar K*t!

29-05-2018

De verwachtingen waren niet al te hoog in verband met de oosten wind die voorspelt werd. Wetende dat we hier niet de duiven voor hebben, zou het een lastige dag worden voor de duiven. De duiven hebben ons niet in de steek gelaten. ’s Morgens hadden we een Vitesse vlucht vanuit Weert, ongeveer 190 km voor ons. De duiven waren mooi op tijd gelost, dus konden we ook vroeg de duiven opwachten. Als we de eerste meldingen moesten volgen, dan zouden we iets na 10 uur moeten draaien. Daar kwam niets van in, we pakten de eerste pas om 10:28! De 003 kwam vanaf de goede kant en viel direct op de klep. Toen ik de tijd op de app zette, kwamen de meldingen al binnen stromen en dan weet je dat je te laat zit. Hoe laat viel achteraf nog mee, de 003 pakte de 8e plaats in de vereniging. Willem van der Terp en familie pakten de 1e plaats in de vereniging. Een prachtige overwinning. Ze hebben de duiven in vorm, elke week komen ze er dichterbij en deze week was het raak. Willem heeft onlangs een voerschema van ons gekregen en wellicht heeft het geholpen!

Onze duiven vielen slecht, de 2e en de 3e vielen niet tegen, maar de rest liet lang op zich wachten. Op naar de volgende vlucht, de Vitesse/Midfond ploeg krijgt dan een vlucht vanuit Queivrain.

’s Middags was het wachten op de eendaagse fond vlucht vanuit Troyes. Dit werd een zware vlucht, het was warm en met de oostenwind een zware dag voor de duiven. De eerste duif in de club werd gemeld om 14:35. We hadden al 4x duiven over zien gaan en dan weet je dat je er niet bij zit. Om 14:50 kwam daar onze eerste duif aan. Het was de 14-137 zoon van de super 060 van Gebr Bron. Deze duif is er als het zwaarder word en dat bleek nu ook weer. Hij pakte een 8e plaats in de club waar we best tevreden mee zijn. We pakten vlot daarna de 14-437 en de 15-138 beide nazaten van de goede duiven van E en J van der Bei. Dezen pakten de 11e en 14e plaats en waren we tevreden over de eerste fond vlucht van dit jaar.

14-137
14-137

In de club pakte Fedde Tjibbe Jonker de eerste in de club. Het was ook de 1e aangewezen dus betekende het dat de sneeuwbal eruit ging. Het was ook een mooie vroege duif in het rayon.

Op naar volgende week, we hopen op betere weersomstandigheden voor onze duiven. Voor een ander zal de oostenwind beter zijn, maar er mag best wat noord in de wind wat ons betreft.

21-05-2018

De midfond vlucht vanuit Chimay werd gisteren gevlogen ipv zaterdag. Het weer was niet goed genoeg volgens de geleerden. Andere afdelingen (10 en 9) losten wel, dus zeg het maar. De vlucht verliep opzich wel aardig. Op het moment dat we de eerste duiven ongeveer verwachten kwam onze 15-138 zomaar opdagen, we hebben niet gezien waar hij vandaan kwam! Deze duif is een halve van der Bei x (Foeke x branco duivin van Durk Zandstra). Een super duif hij pakte inmiddels drie keer een eerste prijs! Tweede duif was de blue johnny boy. Johnny van der Bei appte me om 15uur “het is weer voor de 437”. En dat klopte, ongeveer 5 minuten na de eerste kwam hij er aan! Mooi dat het zo uit kwam!

Het verder verloop was niet heel goed, ze kwamen niet zo goed als ze anders komen. Vandaag zijn er nog drie achter en niet de minsten. De 004 is nog achter (6e en 24e tegen 20000d ), daar balen we dus best van.

Sommige duiven kwamen bij ons helemaal uitgeput thuis. Het leek erop dat de duiven niet hadden gedronken en niet hadden gegeten. Andere liefhebbers in de club klaagden hier ook over, dus geen toeval lijkt mij. Het vreemde was dat onze eerste duiven zo mooi waren dat ze bij wijze van spreken zo weer in de korf konden.

Op naar volgende week, de eerste eendaagse fond vlucht. Door verschillende afvallers hebben we niet een grote groep meer voor deze vluchten. Het zit niet echt mee dit jaar, mooie uitslagen maar veel afvallers…

Uitslag vereniging

14-05-2018

Het was weer zo’n vlucht. Net als vorige jaar een westelijke losplaats met zuid-oosten wind (Pontoise nu Quievrain) een rukvlucht. Bijna iedereen die een vroege pakt moet 8 minuten wachten en in de afdeling grote verschillen in snelheid; tussen de 1e en 40e duif bijna 100Mpm verschil. Leuk voor de mensen die oostelijk gelegen zitten, maar wij houden er niet van. Onze eerste duif kwam uit het Noordwesten en dan weet je het wel. Het was een uit onze rooie belg (wederom van Leuven) en pakte de 9e plaats met 60mpm na de 1e duif in de vereniging. Voor ons een baaldag, maar voor Albert Meester een prachtige vlucht. Hij pakte 1 t/m 4 en de 8e plaats. Een super uitslag! Alle duiven zijn weer thuis gelukkig, vanmorgen (maandag) zat de laatste op de klep.

Verder was de uitslag in de vereniging als volgt:

1 tm 4 en 8e Is en A Meester, 5 en 7e F. Tj Jonker, 6e S. vd Terp (super fam vd terp!), 9e Brugt en Harm Bron, 10e Gebr Bron

Op naar een andere wind, gelukkig voorspellen ze de N weer in de wind!

Uitslag Vereniging

06-05-2018

Met oostenwind pakken we vaak niet zo goed. Deze keer ging het boven verwachting! De duiven waren gelost in Sittard, ongeveer 216Km voor ons. Ze voelden vrijdag goed aan, dus we hadden wel wat verwachtingen ervan. Toen de eersten op de blauwband stonden bijons uit de buurt, vaak is dat Gebr Kruisweg in Steenwijk, dachten we dat we voor 10:40 moesten draaien. Dat lukte helaas niet. Pal uit het westen kwam het “terlouwtje”(rechtstreeks Michel Terlouw) aanzetten. Een heel fijn doffertje! Prachtige aankomsten hebben we achterelkaar gezien. We pakten vervolgens bijna om de minuut een duif, prachtig dat ze zo mooi snel achter elkaar kwamen. De jaarlingen krijgen het spelletje aardig in de gaten, de eerste 4 duiven waren jaarlingen. De tweede duif was de 921 van Johan Bol. Derde duif was onze aangetekende en wellicht de beste duif tot nu toe de “262 (831 van poppel x 328). De derde week op rij top 10. We pakken in de club de tweede plaats nipt achter Albert Meester. Doordat ze zo snel kwamen pakken we 6 bij de eerste 11. In totaal 17 van de 20 in de prijzen. Super dus!

In de club was de top 10 goed gevuld met Bronnetjes;                                1e Albert en Iwan Meester, 2,5,6,8 en 10e Brugt en Harm Bron, 3,4,9 Gebr Bron, 7e Oosterhof Groen (met hun goeie 312)

Volgende week midfond we hebben er zin in!

Uitslag vereniging

29-04-2018

Gisteren hadden we wederom een Vitesse vlucht en dit keer uit Weert. De wind kwam uit zuid-west en hierdoor verwachten we hoge snelheden. De eersten konden om 9:55 er zijn en precies op dat moment kwam er een grote ploeg duiven over, hier kwam niet een van ons uit. Dus we dachten dat we te laat zouden zijn.. Drie minuten later kwam daar de 17-262 (van poppel x 328 van Leuven) en net als vorige week heel mooi op tijd! Het bleek dat we toch niet zo laat zaten als we dachten en we stonden lang mooi bovenin de afdeling. Het verdere verloop was slecht te noemen, de tweede duif kwam pas 11 minuten later. Hierna druppelden ze goed binnen en hadden we ze om 11 uur allemaal weer thuis. We denken dat dit mede aan het weer te danken is, we houden dus ook maar vast aan vorige week.  En door naar de volgende week!

We pakten met de eerste duif een mooie eerste prijs in de vereniging, een zeer goede duif, inmiddels al 5 top 10 plaatsen in de vereniging. Hij pakte met zijn tijd de 52e prijs in de afdeling tegen 21740 duiven. Met 11 van de 20 duiven in de prijzen zijn we ook zeer tevreden. De rest van de uitslag in de vereniging was als volgt:

2e en 10e G.Spiekhout, 3e I.S en A Meester, 4e Oosterhof-Groen, 5e (hij komt eraan) B. Dam, 6e Gebr Bron, 7,8,9e F. Tj Jonker

Uitslag vereniging

22-04-2018

Gisteren hadden we de tweede Vitesse vlucht uit Deurne. We hadden een lichte NO wind met een mooie heldere lucht. Prachtige omstandigheden voor een mooie vlucht. En dat werd het! Met een mooie vroege duif en een hoog prijspercentage zijn we uiterst tevreden. De eersten in de polder stonden op de blauwband waarna we op ongeveer 12:40 de duiven konden verwachten. Om 12:40 zat opeens de  16-004 (R van Leuven Greipel x 809)  op het hok. Anja Jongsma was te kijken en zag hem als eerste. Het leek wel of hij er zelf van schrok dat hij er al was, bij het naar de klep vliegen vloog hij spontaan onder de klep en maakt vervolgens nog een ronde om het huis om vervolgens direct op de klep te landen. Een prachtige prestatie van deze duif die als jong al eens op teletekst stond. Het verloop was heel mooi, met de eerste twee duiven wat tijd er tussen en daarna druppelde het aan een stuk door. De tweede duif, de 262 (van Poppel x van Leuven 16-328), kwam 4 minuten later als de eerste en pakte daarmee ook nog de tweede plaats in de vereniging. We hadden 16 van de 20 in de prijzen in de vereniging dus een super prestatie. Wel mooi om te vermelden is dat er bij de eerste 10 duiven van ons zaten 6 duiven die gekweekt zijn uit duiven van Robin van Leuven. Deze veel gekruist met het soort van Foeke Hoekstra.

Verder was de top 10 in de vereniging als volgt; 3e H. Duin, 4,6 en 9 Joran Engberts JL (super Joran!!!), 5e I.S en A Meester, 7 en 8 Br en H Bron, 9e Gebr Bron.

Uitslag vereniging

Uitslag Rayon

Uitslag Afdeling

15-04-18

De eerste Vitesse vlucht zit er weer op. Deze werd gevlogen vanuit Gennep, wat voor ons ongeveer 143Km is. De duiven werden gelost om 12:10 en de verwachting was dat ze rond 13:55 moesten komen. Om 14:00 kwam de eerste ploeg over met duiven en heel kort daarna kwam als een stipje onze Blue Johnny Boy aanzetten. Zonder te treuzelen stormde hij naar binnen naar zijn duivin en ging direct klaar zitten voor een pinda. Wat de beste motivatie was weten we niet, maar een mooie tijd was het zeker. De eerste duif was een rechtstreekse duif van Eelke en Johnny van der Bei. We willen de overwinning opdragen aan Eelke van der Bei. Hij is onlangs overleden.

nl-14-1409437

In de club pakten we de 1e plaats. Het verdere verloop was slecht te noemen, grote gaten tussen de aankomsten van de volgende duiven. We missen nog drie duiven, hopelijk knapt het weer nog wat op en komen ze nog terug.

29-03-2018

Het nieuwe seizoen staat weer voor de deur. Komend weekend is de eerste trainingsvlucht. Onze duiven zijn ongeveer een week serieus aan het trainen. De eerst lapvlucht is gemaakt op korte afstand van het hok. Als het weer vandaag en morgen mee zit dan kunnen ze nog een keer op Wolvega en Steenwijk gelost worden. We weten nog niet of we mee doen zaterdag, we denken dat het wat te vroeg komt voor onze duiven. We kunnen ze zelf ook even wegbrengen zodat ze toch een oefenvluchtje maken. Volgende week is er weer een trainingsvlucht en is maar iets verder als deze week.

De jongen zijn bijna allemaal gespeend en doen het goed. Een paar hebben we al verwijderd die niet gezond konden blijven. Al met al een mooie ploeg jongen. Het jonge duiven hok hebben we iets aangepast, het ontbrekende raam naar de ren zit er weer in. En de loop is vernieuwd, deze was 10 cm verzakt! Met nieuwe dakplaatjes en nieuw windbreekgaas lijkt het wel een professionele ren.

02-03-2018

Inmiddels zijn  we twee maanden verder. We hebben het in de hokken druk met kweken. We leggen de eerste ronde van de kwekers vaak onder de vliegers en van de betere vliegers houden we de jongen ook. Dit is vaak een gepuzzel, en dit jaar ging het prima. Daarnaast is het nu met ringen ook een gepuzzel, we hebben Friese Fond ringen en we hebben dit jaar een speciale competitie in de club. De eerste 10 geringde duiven draaien een speciale competitie, dus de besten moeten een ring om. Zodoende doet iedereen mee met 10 duiven en een eerlijke competitie!

Verder hebben we het smoordruk met de website van de duivenvereniging. De prestaties en stambomen worden aangeleverd dus zeker de moeite om even te kijken op de website:

Gevleugeldevriendenjubbega.webnode.nl

We hebben zelf een jong uit onze topkweker 14-831, inmiddels 5x een 1e in de club eruit gekweekt. Hij zit met de 16-139 afkomstig van E & J van der Bei, hieruit kwam vorig jaar de 17-236 die een 1e in het rayon vloog. We denken een mooi koppel!

Over twee weken hopen we veel belangstellenden te verwelkomen in ons club gebouw, 18 maart bent u van harte welkom, tot dan!

01-01-2018

Gelukkig nieuw jaar. We wensen iedereen mooie aankomsten, vluchten en vroege duiven in het nieuwe jaar!

Op de hokken zijn we al bezig met de kweek. We zijn van plan alle duiven op 13/14 januari te koppelen. De duiven hebben inmiddels al twee keer aan elkaar mogen wennen. Dit gaat tot nu toe aardig goed, op twee koppels na lijkt alles prima te pakken. Afgelopen jaar hebben we een laat jong gekocht van Robin van Leuven. Een prachtige duif uit de beste lijnen van Stefaan Lambrechts. We kochten het jong als een duivin echter ontpopt hij zich nu als een doffer. Het grappige is dat er een duivin bij gekropen is waarvan we eerder dachten dat het een doffer was. Wellicht een mooi koppeltje een zeer klein doffertje met een zeer grote duivin.

Iedereen een goede kweek toe gewenst!

30-10-2017

Zaterdag hebben we de vaste keurder; Jan Pieters op bezoek gehad. Onder het motto samen weet je meer als alleen komt hij onze duiven elk jaar even keuren. Voor je zelf heb je altijd je eigen voorkeuren  en hiermee heb je een extra mening wat je mee kunt nemen in de selectie. Jan gaf aan dat we weer wat vooruit gaan qua duiven en bouw van de duiven. Dus we zijn op de goede weg. Inmiddels hebben we alle koppels op papier met een paar reserves zodat we nog iets kunnen wisselen.

Het hok is ook bijna weer klaar. We hebben aanpassingen gedaan om het klimaat wat stabieler te houden. We zullen zien of het helpt maar het is in ieder geval een stuk aangenamer in het hok.

10-10-2017

Alle duiven zitten in de rust (net zoals de stukjesschrijvers). De duiven waar we sowieso niets meer in zien hebben we al verwijderd. We denken dat we weer een mooie ploeg klaar hebben zitten voor volgend jaar. Ze zitten op rust en mogen nu rustig ruien. Zo nu en en dan een bad, wat water en goed gevarieerd voer, wat grit en af en toe wat bijproducten tbv  de rui en daar moeten ze het mee doen. Nu begint het computerseizoen, af en toe even wat koppeltjes bij elkaar zoeken en dan af en toe even in het hok. Kijken of het past. Daarnaast komen straks de tentoonstellingen weer. Dit is toch ook altijd wel een gezellige tijd.

Ook begint nu de tijd van de vele verkopen op de veilingsites. We zijn niet van plan ons verder nog te versterken, maar we vinden het wel mooi om dit te volgen. Begin september zijn we bij Robin van Leuven geweest en hebben we twee mooie duiven mee genomen. Deze komen met een rechtstreekse van H. van der Tuin Oldeberkoop en een paar latere jongen op de plaats van de verwijderde kwekers. In het vlieghok hebben we de luxe dat we moeilijk kunnen kiezen. Hiervoor vragen we Jan Pieters dan voor om de ploeg even goed door te lichten. Daarmee heb je direct een andere mening over je duiven.

De duiven zitten op rust, maar de liefhebbers niet. Ondanks dat prestaties prima zijn, zijn  we van plan het hok wat aan te passen. We zijn van mening dat het klimaat op het hok in het seizoen niet altijd even goed is. Hier proberen we wat aan te doen, dus hier mee zijn we ook druk bezig. Later meer….

24-9-2017

Asse Zelik. Eindelijk een vlucht met mooi weer! ‘s morgens was het nog wat mistig en ook op de losplaats was het zicht lange tijd niet genoeg. Om 10:30 werden ze gelost en door enkele meldingen op de blauwband zouden we rond 13:40 moeten draaien. Dit lukte niet, het was stil in de lucht toen plotseling van Oostelijke kant de 17-233 opdook. Een halve minuut heeft ze nagedacht om er in te gaan of niet, en uiteindelijk was daar de piep. Hierna kwam er lange tijd niets, een mooie vroege dus! Deze duif weet wat vroeg zijn is, ze was ook ons 1e op Morlincourt. 10 minuten later kwam daar de nummer twee, ons grote talent de 17-262. Even daarvoor werd een melding gedaan door Bart Bron, ze pakten hiermee de 2e duif in de vereniging. We pakten 40mpm voorsprong op de nr twee. Helaas voor ons waren dit Gebr Bron. Hiermee pakken ze met 0,4 punt het kampioenschap Natoer. Gefeliciteerd hiermee mannen!

Later zagen we de meldingen uit Nieuwehorne en dan krab je jezelf eens achter de oren. We meenden dat we een vroege hadden, maar niets was minder waar. We hadden pas de 7e duif in Oudehorne/Nieuwehorne en dan ga je wel nadenken waar dit nu aan ligt. In Jubbega draaien wij dan wel een vroege (40mpm voor), maar Nieuwehorne draait daar dan weer 26mpm voor, 66mpm voorsprong dus!

Het seizoen is dus nu voorbij. De duiven hebben we gescheiden. Hierdoor hoeven we minder hokken schoon te houden. We gaan binnenkort de weduwnaar hokken aanpassen. We waren afgelopen seizoen niet geheel te vrenden over het klimaat op het hok. Teveel verschil in temperatuur (dag en nacht).

Uitslag Vereniging

17-9-2017

Gennep 3. We vlogen dit weekend opnieuw vanaf Gennep. Het weer liet het niet toe om verder te rijden. De duiven werden toch nog gelost. Op de buienradar leek het zondag toch wel aardig weer te worden. De lossingscommissie besliste om ze toch te lossen om 12:30, achteraf een prima beslissing. De eersten meldingen kwamen uit Steenwijk, en we verwachten ze om 14:05 om dezelfde snelheid te draaien. Helaas lukte dit niet, er waren wel 100 duiven overgekomen om die tijd (+- 6 grote koppels) en daar kwam niet een duif uit. Balen dus. Als je voor de eerste plaats gaat, moet er een vallen uit het eerste koppel wat je ziet. Om 14:10 kwam dan onze eerste een top duivinnetje de 16-988, inmiddels 6 keer top 10 vereniging. Zonder dat we in het normale seizoen met duivinnen spelen.

16-988

Direct daarna kwam een van de grote beloftes bij de jongen de 17-262 een prachtige doffer die twee weken geleden ons eerste was. Vorige week heb ik hem vergeten in te korven. (ze hebben allemaal een herkenningsring om, en deze zat op het nest, dus vergeten), maar hij zit dus in de goede flow! Hij zit op een groot jong en heeft inmiddels een tweede bak veroverd. Een halve Robin van Leuven duif uit het beste van Stefaan Lambrechts. x de superkweker 831 (Foeke Hoekstra x Marginus Oostenbrink via Durk Zandstra)

In de vereniging komen we weer wat dichterbij. De winst ging naar de Gebroeders Bron, ze schreven op hun site “de koek is op”, maar volgens mij hebben ze nog een stukje gevonden. Gefeliciteerd! Ze passeerden ons maar net in het kampioenschap, 6 punten is het verschil. Volgende week gaat het erom, wie pakt de snelste!

1, 3 Gebr Bron, 2,5,6 A en J Engberts, 4 en 8 Brugt en Harm, 7 Fam S. vd Terp (Super Willem en familie!), 9,10,11 F. Tj Jonker

In het Rayon was het de Hylke-Jonker-Show, 1e en 2e. Super, Gefeliciteerd Hylke!

Uitslag vereniging Gevleugelde Vrienden

11-09-2017

Expansie en België

Zaterdag hebben we gelukkig nog een vlucht gehad. We hadden voor zondag namelijk een bezoek aan onze duiven vriend Robin van Leuven geplant. Zaterdag gingen ze 13:35 los en de verwachting was dat we een snelle vlucht zouden krijgen. Er waren echter ook buien onderweg dus verwachten we al een apart vluchtje. Niets was minder waar de vlucht viel geheel in het water. Het hoosde toen de duiven kwamen. Als je naar het oosten keek was het daar mooi helder weer. De eersten werden gemeld door Jort en Anneke Engberts en later kwamen daar Egbert en Hennie Hoekstra nog voor. Wij pakten de eerste vijf minuten achter deze meldingen, dus het viel ons niet mee. De eerste duif was een oude duivin uit de 132 x 833. Deze ging lekker op het dak zitten en ging er met moeite in. Ze werd gevolgd door de 235. Een goed duifje blijkt nu, vorige week was ze ons tweede duif. Deze komt uit de 831(broer 132) x 328 rechtstreeks van Leuven. Egbert en Hennie pakken ook de 6e plaats met een jong afkomstig van ons hok uit de vale belg ook rechtstreeks van Leuven. De top 10 in de club was als volgt: 1,6 E Hoekstra, 2,3 A en J Engberts, 4,7 F. TJ Jonker, 5 Gebr Bron, 8,9 A.J Rooks en 10e Durk Zandstra

Zondags dus zoals gemeld een uitje naar België naar Robin van Leuven. Durk Zandstra was mee, dus met z’n drieën naar België. We zijn terug gekomen met waanzinnige duiven. Van de 7 duiven die we van Robin hebben gehad, kweken 6 top. Dus we hebben er vertrouwen  in de twee die we nu meegenomen hebben. We moesten ‘s morgens vroeg eruit. Dit was even bikkelen door de 5 dagen lange expansie Feest in Jubbega.

Uitslag vereniging Gennep

03-09-2017

Afgelopen week hadden we het druk met andere dingen. Desondanks hebben we de duiven zo goed mogelijk verzorgd. ‘s morgens hadden we de eerste officiele natoer vlucht vanuit Gennep. De duiven kwamen goed af, de eersten pakten we op 10:20 en deze werd direct gevolgd door een volle zuster! Vervolgens moesten we een 4 minuten wachten op de 3 en 4e en daarna druppelden ze aardig door! De oude duivinnen op nest hadden we eerst verwacht maar de eerste oude duivin pakten we als 3e. Twee jongen voorop! Deze twee pakten hiermee de 1e en 2e in de club. Bij onze eerste 6 duiven waren 4 van het soort van Van Leuven uit België. Korte vluchtjes en dan zitten ze goed vooraan! Hieronder een stamboom van onze eerste (tweede volle zuster):

17-262

‘s Middags kwamen de jongen van Morlincourt. Rond 16 uur konden we ze verwachten, de eerste meldingen op blauwband waren op 1200mpm en dat was 16 uur. Om 16 uur kwam er precies over ons heen een bui. Erg jammer, maar de eersten trokken zich er weinig van aan. De eerste duif hadden we om 16:13, ware het niet dat hij niet naar binnen wilde….. Pas om 16:20 hebben we deze geklokt, balen dus. Het bleek in de vereniging toch nog een aardig vroege. Hij pakte toch nog de eerste prijs, niet gedacht omdat we zo lang moesten wachten op het binnen komen. Hierna volgenden vlucht twee anderen waaronder onze 1e aangewezen. We pakten hiermee de triple, 1,2 en 3 in de club op Morlincourt, geweldig! Hieronder de stamboom van de eerste duif:

17-233

Uitslag Gennep vereniging

Uitslag Morlincourt vereniging

27-08-2017

Een zwart weekend voor ons allemaal. Pake Anne Bokma is vandaag overleden. Gisteren hebben we twee vluchten gehad en beide gewonnen. Pake vroeg altijd hoe het met de duiven ging en vond het gisteren prachtig dat we goed hadden gevlogen. Hij werd afgelopen  dagen telkens slechter en is vandaag rustig ingeslapen. We hielden er al rekening mee maar het ging toch sneller als verwacht. De duiven zorgen er voor dat we even onze zinnen kunnen verzetten en Pake zou het graag zien dat we “troch zette”!

Twee keer een eerste gisteren is dan even wat minder belangrijk.

Uitslag Natoer Duiven

Uitslag NIergnies

20-08-2017

De vlucht van dit weekend was vanuit Quievrain, voor ons 329 Km. Eindelijk wat meer afstand in de vluchten. Het was een snelle vlucht, met Zuid-westen wind wat resulteerde in hogere snelheiden als afgelopen weken. Zoals verwacht hadden we ook andere duiven voorop. Nadat de eerste meldingen op de blauwband kwamen, met snelheden van 1630Mpm. Hadden we de duiven om 13:38 verwacht. Dit lukte helaas niet, we pakten de eerste om 13:41. Het was de 17-243 een zoon uit een halve en een rechtstreekse Robin van Leuven duif.

17-243

Op onze gevleugelde vrienden app kwam Jort met een zeer vroege melding. Om 13:38:41 maakt hij hiermee een zeer hoge snelheid van 1645Mpm. Wij zelf waren de tweede melding dus hij lag echt goed los.(50mpm) Een uur lang stond hij bovenaan totdat de late melders uit Donkerbroek er nog voorkwamen. Net als elke andere week melden ze zeer laat op de blauwband. Echt jammer, maar natuurlijk gunnen we ze deze snelle duiven. Toch pakten Jort en Anneke hiermee een mooie 5e plaats in Friesland een 5e NPO teletekst. Wel mooi dat de voer-spuigende duiven toch ook heel snel kunnen. Het stukje van gebr Kruisweg was het gesprek van de dag bij de duivenclub.  Al vier weken kunnen ze niet voor Jubbega klokken, misschien een beetje jaloers ;).

Een mooi detail is dat Jort en Anneke wederom dezelfde duif pakken als vorige week. Hiermee ging de sneeuwbal eruit, degenen die mee deden hadden een leuk potje.

Gevleugelde Vrienden Jubbega

14-08-2017

Gisteren de vlucht vanuit opnieuw Heusden-Zolder. En doordat het weer zaterdag niet mee werkte vlogen we ook weer op zondag. De duiven waren perfect van de week en dan heb je wat verwachtingen na vorige week. Helaas kwamen ze niet goed als toen. De eerste kwam 5 minuten na Jort en Anneke Engberts die ze wel echt goed hebben op dit moment. Het was de 17-261 die als eerste aantikte een rechtstreekse zoon van de betere kwekers van ons hok de “Foeke” x “Marginus”duivin van Durk Zandstra. In het verleden hadden we al veel succes met de Foeke icm met diverse duivinnen van Durk Zandstra via M. Oostenbrink. Durk was even te duiven kijken en dan is het natuurlijk extra mooi als de eerste uit z’n eigen duivin komt.

17-261

De rest volgde ook mooi snel en met 21 van de 36 moeten we gewoon tevreden zijn. Alleen de kopduif ontbreekt. Onze tweede duif was onze aangewezen de 236; de eerste van vorige week. 3e was de 237 zijn nestmaat!

In de vereniging staat er geen maat op de familie Engberts. Anneke en Jort pakken 1,2,3,5,6 4e Koppelmaat Joran Engberts (koppelvliegcompetitie) 7,9 en 10 Albert en Iwan Meesteren 8e Gerrie Holtrop. Wij zelf pakken de 11e plek dus net buiten de top 10

Saillant detail is de 2e duif van Jort en Anneke, dit is namelijk een duif door ons gekweekt. Uit de Veile Robin x Margje Witpen (halfzus 604).

Uitslag vereniging

07-08-2017

1e in Rayon Frisia Oost!

Zaterdag zouden de duiven gelost worden in Heusden-Zolder, maar door slechte weersomstandigheden werd er beslist dat ze uitgesteld werden naar zondag. Een prima beslissing, immers anders krijgen de jongen nooit geen afstand (bij terug rijden). Ze werden zondag mooi op tijd gelost om 8:30. We hadden het hok mooi op tijd schoon en voer en water stond klaar, toen we om 10:45 klaar stonden. De eersten in de buurt werden gemeld in Wolvega om 10:50, dat betekende rond 11 uur draaien. In verband met de slechte vlucht van vorige week hadden we ze op dat tijdstip nog niet verwacht, maar plotseling om 11:01 schiet er een duif rakelings langs Harm z’n hoofd het hok in. Het duifje hebben we dus niet aan zien komen. Dit moest een snelle zijn, dus direct op de blauwband gezet en ja hoor een mooie vroege! Er kwamen wel wat meldingen bij, maar allemaal uit het noorden van Friesland. Zoals het leek waren we eerste in het rayon Frisia, alleen het wachten was op de heren uit Donkerbroek. Later in de middag stonden deze er ook op en waren we toch de snelste. Wat een opsteker! Het duivinnetje komt uit een koppeling van een Foeke Hoekstra x Johnny van der Bei, met aan beide kanten dus duiven van Eelke en Johnny van der Bei! Het duifje had dus genoeg drang om naar huis te komen. Waarom is nog de vraag dat zullen we komende dagen wel zien 😀 Hieronder de stamboom:

17-238

Verder de top 10 in de club:

1e Brugt en Harm Bron, 2e Gerrie Holtrop (met 6 duifjes mee) 3e en 4e Anneke en Jort Engberts, 5e en 9e Joran Engberts, 6e en 10e Albert en Iwan Meester, 7e Henk Duin

Uitslag Frisia Oost

Uitslag Vereniging

30-07-2017

The day after. We hadden een slechte vlucht. Waar het aan lag weten we niet, de duiven waren als door een ringetje te halen vrijdag. We zagen rond het uur grote ploegen over komen en daar hebben we een hekel aan. Voor dat die groep over komt moet er een in de klok zitten. Drie minuten later kwam er dan toch een en deze was ontzettend schrikachtig. Hij pakte hiermee een 13e plaats in de vereniging, nu was dat nog niet zo erg. We moesten namelijk 10 minuten wachten op de 2e. We pakten 11 in de prijzen van de 38. ‘s avonds misten we nog 10, dus het was niet onze dag.

De top 10 in de vereniging was als volgt: 1e F.Tj, Jonker (5e in Frisia dus top) 2e Muppet Jan Pieters, 3e,5e en 8e Albert Meester, 6e Geert Spiekhout 7e Joran Engberts, 9e Muppet 2 B. Dam en 10e A en J Engberts

Uitslag vereniging

28-07-2017

Wegens vakantie afgelopen weekend geen stukje geschreven. Het was prachtig in Zakynthos Griekenland. Brugt heeft de eerste jonge duiven vlucht mee gedaan en niet zonder succes, ze kwamen niet snel maar vergeleken met anderen toch redelijk goed. We pakten de 4e prijs in de vereniging met een jong wat we gekocht hebben op de jonge duiven verkoop, namelijk een jong van Michel Terlouw. Een duif uit vader (A.M vd Rhee) x moeder(Terlouw x W de Bruijn). Albert Meester kocht de nestmaat en die vloog de 11e prijs in de vereniging. Met totaal 543 duiven niet een slecht resultaat, dus we hopen een goede koop te hebben gedaan!

Uitslag vereniging Gennep

Vandaag gaan we inkorven voor de jonge duiven vlucht uit Tilburg. De jongen staan er goed op. Van de week heeft Brugt ze gelapt vanuit Slijkenburg, ze waren er zomaar weer 25 minuten waren ze weer in Oudehorne. Ze zijn gezond en ze beginnen wat liefde voor het andere geslacht te voelen. We hebben vandaag een stukje motivatie toegevoegd, we hebben de 7 oude duivinnen bij de jongen in gedaan waar we eerder dit seizoen mee vlogen. We willen deze weer mee laten trainen met de jongen en straks spelen met de natoer. Kijken of ze nog wat kunnen. Ze kunnen nu eerst de jonge doffertjes motiveren.

Zondag meer met de uitslagen van de vlucht.

16-07-2017

Morlincourt! De eerste duiven waren al overgekomen en dus meenden we dat we iets te laat zaten, 5 minuten na de eerste duiven kwam daar de 16-023 aan (Joey x Shaker). Na 2 ererondes kwam hij eindelijk naar beneden en was de kloktijd 12:25:39. Verder waren er nog geen meldingen in de club. Bart schreef op de app 12:33 en Bauke Dam pakte ook op 12:33. We pakten hiermee de eerste prijs in Jubbega, met 20Mpm voorsprong een klasse prestatie van deze jaarling. En toen was het wachten wachten wachten, pas na 23minuten(!!!) kwam ons tweede, balen dus. Vlak daarna kwam er nog een. De duiven die toen kwamen vergingen van de dorst. We denken dat ze geen water hebben gehad, Albert Meester had namelijk hetzelfde.

Daarentegen pakten Bart en Sietze heel erg goed, ze pakten 4 bij de eerste 10 en 9 vd 10 in de prijzen. Een topprestatie!

De verdere top 10 in de vereniging: 2e Bouke Dam (met de eerste aangewezen, Bouke zei het nog dat wordt hem), 3,4,5,6e Gebr Bron, 7e H. Duin, 8e F. Tj Jonker, 9e Anneke en Jort Engberts (Goed erbij Jort!), 10e Oosterhof Groen

Ook even de felicitaties naar E en J van der Bei uit de Triemen, ze pakken het 1e Midfond Onaangewezen kampioenschap in het sterke samenspel de Driesprong.

Uitslag vereniging

09-07-2017

Gien

De eerste echte goed verlopen fond vlucht zit er weer op. Met noord in de wind was het een eerlijke vlucht. De fond gaat telkens iets beter, konden we anders net in de top 10 komen, maar nu ging het toch weer wat beter. Op de blauwband kwam Wim van Dijk, Oldeberkoop met de eerste melding, een super snelle tijd om 15:56. We wonen een paar km van Oldeberkoop, dus hadden we een richttijd. Deze tijd was natuurlijk niet te evenaren. We moesten nog een dik half uur wachten. Om 16:36 waren daar twee bijna tegelijk, de 981 (zoon 831 x branco duivin Durk Zandstra) en de 163 welke als eerste aantikte (070 Durk Zandstra x Foeke x Marginus duivin). Eigenlijk dachten we dat hij een Vitesse duif was, maar deze komt meer in buurt van een Allrounder. Deze duiven pakken hiermee plaats 2 en 3 in de vereniging. Redelijk kort daarna kwam de Blue Johnny Boy aanzetten. Deze pakte de 5e plaats in de vereniging. Een top uitslag dus met 3 bij de eerste 5. We zijn hiermee uiterst tevreden!

De uitslag in vereniging was als volgt. Herman Houwer was deze keer “The Man” met  de 1e, 7e en 10e plek en 7 van de 10 in de prijzen. Van harte Gefeliciteerd! Ook pakte hij de 1e Aangewezen als eerste. Hiermee zou de sneeuwbal eruit gaan, ware het niet dat niemand op Herman had gepould…… 4e en 6e Gebr Bron, elke week top, al wekenlang pakken ze een of meerdere duiven in de top 10, 8e F. TJ. Jonker, en 9e Henk Duin.

Alle duiven zijn inmiddels weer terug. De pijlen worden nu wat meer op het jonge duiven spel gericht. Ze beginnen al aardig te vliegen. Gisteren hebben we ze gelost bij Slijkenburg ongeveer 25Km. We durfden ze nog niet met de afdeling mee te doen.Afgelopen week vlogen ze niet top. Echter vandaag trokken ze als gekken weg, Na een dik uur kwam de ploeg in kleine ploegjes weer terug, prima dus. Volgende week gaan ze voor de eerste keer in de mand met de afdeling mee. We zijn benieuwd!

Uitslag Vereniging

02-07-2017

Zaterdagmiddag hebben we toch nog een vlucht gehad. Het weer zat niet mee en hierdoor zijn de duiven terug gereden naar Vuren, wat dus eigenlijk een klein vitesse vluchtje werd (ipv Midfond). De duiven werden laat gelost om 15:30. Doordat er een aardige wind stond uit het noorden/Noordwesten kwam de snelheid zo rond de 1200-1250 (eersten op de blauwband). Onze duiven haalden dit niet, de eerste kwam aan uit de goede hoek om 17:32. Het was zoals eerder dit seizoen de 16-003 (uit de Greipel x 809) die als eerste aantikte. Er was verder nog geen melding op onze verenigingsapp dus dan hoop je dat het stil blijft. Het was wederom een eerste in de club! Dit betekend de 4 keer een 1e in de club voor de 003, een topduif dus. Verder kwamen de duiven niet heel snel, desondanks hadden we toch 6 van de 10 in de prijzen. Dus we waren best tevreden!

In de club pakten we de 1e en 7e plek, 2e F. TJ Jonker, 3e en 6e I.S en A Meester, 4e Henk Duin, 5e Gebr Bron, 8e Luc Meijer, en 9 en 10e Siene Hes. Komende week maken we ons op voor een hopelijk mooie fondvlucht. We zullen 9 of 10 meegeven, afhankelijk hoe ze er bij zitten.

Uitslag Vuren Gevleugelde Vrienden

26-06-2017

Zaterdag viel het weer niet mee waardoor de lossingscommissie het niet verantwoord achte om te lossen. Gisteren werden ze dan wel gelost waardoor de duiven 3 dagen mand kregen. Het weer zat gisteren ook niet mee. De vlucht van de vitesse ging prima, de duiven kwamen redelijk af. De eerste duiven hadden we om 12 uur verwacht maar het werd toch iets later. 12:12 kwam de eerste duif aan, onze constantste jaarling de 992 (planckaert x 164). Hij pakt hiermee de 5e plek in de vereniging. Kort daarna kwamen daar de beide broers die als jong top vlogen de 003 en 004 (nestmaten uit Greipel x 809). Hiermee pakken we dus de eerste drie duiven met Van Leuven bloed. De 4e duif was de 134 een duif welke we van Johnny van der Bei hebben. Deze speelt zich telkens wat meer in de kijker. In de vereniging pakte F.Tj Jonker de 1e plek, 2e Gebr Bron. En de grote kleine man in de vereniging was Joran Engberts op plaats 3 en 4, super gedaan!

c2a920sietse20de20boer20duiven20joran20engbertsma20_mgl7036

6e Geert Spiekhout 7e en 9e Durk Zandstra, hij komt er weer aan. 8e F.Tj Jonker, en 10e Oosterhof-Groen.

‘s Middags konden de duiven komen van de fond. De eerste duiven werden gemeld en de verwachting was wind mee, dus hadden we gedacht dat de duiven meer snelheid zouden maken. Dit was niet het geval, wellicht door het regenfront wat er lag. Om 15:30 hadden we moeten draaien voor een zeer vroege. Dit werd 15:59, de Sam kwam midden in de bui thuis, en was zeiknat.

14-137
14-137

Deze duif presteert het beste bij dit soort vluchten, en hij was er weer! Er kwamen verder geen meldingen door wat we wel hadden verwacht. We pakten dus de eerste in de vereniging op de Fond. Dat gebeurd ons niet zo vaak dus prachtig mooi. Verder pakten we de 2e duif pas een drie kwartier later dus veel te laat. Alle duiven zijn gelukkig weer thuis (maandag morgen). 2 tm 5 was Albert Meester. Hij pakte ze als op een Vitesse vlucht. 6e Gebr Bron, 7e F Tj Jonker, 8 en 9e Herman Houwer en 10e Jort en Anneke Engberts.

Uitslag Vuren

Uitslag Montes la Jolie

19-06-2017

Gistermorgen hebben we de jonge duiven voor de eerste keer opgeleerd. Ze beginnen eindelijk (met vlag begeleiding :D)  wat te vliegen. We hebben toch wat problemen ervaren met Coli, maar ze knappen nu aardig op. Er zitten best een aantal knappe duiven tussen. Nu hopen dat de kampioentjes er tussen zitten.

We hebben ze weggebracht naar sluis 1, ongeveer 3 km. Ze waren tegelijk met ons weer thuis. Op dat moment misten er nog 10. Hiervan zijn er nog 7 terug gekomen, waardoor er nog 3 missen van de 65. Van de week willen we ze eigenlijk nog een paar keer opleren, maar zien hoe het komt met het weer. Het doel is om ze toch tot aan Steenwijk op te leren, maar dit moet maar mogelijk zijn.

18-06-2017

1,2 en 3 in Jubbega! De eerste duiven kwamen prachtig, precies uit de goede richting tussen de huizen door. De eerste drie kwamen vlot achter elkaar, maar dat ze ook een twee en drie waren hadden we niet verwacht. De duiven hadden we desondanks iets eerder verwacht, rond 15:50-16uur. De eersten in Oudehorne waren rond die tijd. Wij pakten de eerste duif om 16:05 dus wat dat betreft ook nog 6-7 minuten te laat. We waren er super tevreden over, ook omdat het de laatste tijd niet goed wilde. Na een paar kleine aanpassingen in het hok denken we dat we daar goed aan hebben gedaan.

De eerste duif was een 75% Durk Zandstra duif en 25% Foeke (kleinzoon). Tweede duif was een van onze favoriete duiven de Jongeuuuh 100% Durk Zandstra. Hij had geen duiven mee, maar pakt toch plek 1 en 2. Het kan raar lopen Durk Jongeuh! De Jongeuh kwam van de rampvlucht Pontoise een paar dagen te laat en nu alweer zo goed presteren. Derde duif was de 003 een van Greipel x 809.  Verder kwamen onze beste duiven goed af.  We hadden 12 van de 19 in de prijzen dus prima!

nl-15-1189121

In de club zat Herman Houwer net achter ons. Hij krijgt ze ook wat beter, mooi voor de fondvluchten. Ook pakt hij plek 9! Plek 5 Gebr Bron, 6e en 8e Jan Groen en Henk Oosterhof en 10e Albert Meester.

Verder hoop ik dat de 060 van Gebr Bron weer terug zal keren. Dit is een van de beste, dan wel de beste duif van de club. In 2014 2e Midfond duif van Rayon Frisia, 2015 1e Generaal Lang. 19x top 10 in de vereniging (dit seizoen niet mee gerekend!). Als enige duif van de duiven van Bart en Sietze niet terug gekeerd en dan juist deze. We hopen dat hij nog komt.

Uitslag vereniging

11-06-2017

Gisteren hadden we twee vluchten. Een eendaagsefond vlucht en )en vitesse vlucht. De duiven werden weer iets beter hadden we het idee en dat bleek gisteren ook weer bij het komen. We pakten weer wat meer in de prijzen (9 van de 21). Bij de Vitesse hadden we 8 duivinnen mee waarvan we nog niets mogen verwachten (dus we rekenen 9 vd 13 in de prijzen ;). Deze zijn vorige week voor het eerst mee geweest en kunnen nog niet op tegen al die ingespeelde duiven. Desondanks viel het niet tegen. Eind van de morgen waren ze er allemaal weer. De 13 doffers deden het weer wat beter, 9 kwamen in de prijzen. Onze eerste was een laat jong van vorig jaar van Johnny van der Bei. Deze duif is een aparte, hij wil er nooit goed in. Donderdag heeft hij de hele dag buiten gezeten in de regen, toen het weer droog werd ging hij pas naar binnen. Deze duif komt van vaders kant van Johnny zijn eigen soort (Schaerlaeckens / Bosma /Kors) en van moeders kant van Schaerlaeckens x Koopman. Onze tweede duif was wederom de 158 (vorige week ons eerste) uit het marginus koppel (samenkweek Durk Zandstra 132 x Margje witpen). De derde duif komt er weer aan onze beste van vorig jaar, de 133, hij krijgt zijn vorm zoals het lijkt weer wat terug!

In de club was het wederom Oosterhof/Groen die de overwinning opeisen, we komen met zn allen wat dichter in de buurt. Jan heeft ze in vorm, dus volgende week staat de druk erop!!

Met de Fond was het zoals verwacht de Gebroeders Bron die met hun goede eendaagse fond duiven de overwinning pakken. Ook een mooie vroege in het samenspel E, namelijk een 3e plaats, Super!

We pakken zelf met de eendaagse net iets te laat, maar toch goed voor een 6e plek. En wederom een duif van E en J van der Bei uit Triemen. De Blue Johnny Boy liet zich van zijn beste kant zien. Deze duif heeft wat speciaals. Vorig jaar heeft hij een zeer lastige vlucht gehad en kwam toen een paar dagen later weer thuis. Hij is er telkens wel bij maar nu ook eens een vroege! De groep van de fond-groep is drastisch verminderd, we kwamen met 5 aan de start. De beloftes zijn achtergebleven van Pontoise. Toch kan het nog wel, Sietze (gebr Bron) kreeg nog een terug!

Uitslag Weert

Uitslag Sens

04-06-2017

Na vorige week een raar vlucht weekend te hebben gehad, was het nu een stuk beter. Het weer was gelukkig weer wat beter duivenweer, waardoor we weer een leuke vlucht hadden. De eerste meldingen kwamen op de site en we stonden al klaar om de eerste te klokken toen we een appje op de gevleugelde vrienden app kregen, Jan Groen en Henk Oosterhof had een geklokt in Gorredijk (overvlucht) om 13:57 een super tijd waarmee ze (bleek later) een 17e tijd pakken in de afdeling. Het duurde een 8 minuten toen de eerste bij ons aan kwam, dit bleek toch nog een aardige tijd, we pakten hiermee de 4e plaats in de vereniging. Het was de 15-158 (zoon  van 132 x Margje Witpen) uit het marginus koppel, duiven uit samenkweek met  Durk Zandstra. Vlot daarna binnen een paar minuten hadden we 4 in de klok, de 992 (Planckaert x 164), 003 (greipel x 809) en de 163 (070 Durk Zandstra x Marginus soort via Durk Zandstra). Hierna duurde het best een tijd, zo’n 8 tot 10 minuten voordat we weer een paar kregen. Dit duurde eigenlijk te lang, maar toch kwamen ze nog redelijk achter elkaar. Het zal met vorige week te maken hebben denk ik.

In de top 10 waren er weer veel verschillende namen! 1 Oosterhof Groen, 2 Jan Pieters (komt door de Sonnema pet?), 3e Albert en Iwan Meester, 4, 9, 10 Brugt en Harm Bron, 5 F.Tj Jonker, 6 Luc Meijer, 7 S. Hes en 8 Gebr Bron, ze pakten ze super 8 van de 10 in prijzen!

jpieters-sonnema-pet

Komende week moeten we een paar opzoeken voor de dagfond. We hebben niet heel veel meer, dus waarschijnlijk 5 mee. De rest gaat op de vitesse mee. We zullen zien dat we ze weer wat in vorm krijgen!

Uitslag Gevleugelde Vrienden

29-05-2017

Onze vecht maat is er weer, Jongeuuh!! Nog 5 te gaan

nl-15-1189121

28-05-2017

The day after. We hadden ze wel aardig mooi, de vorm kwam er weer een beetje aan te komen. Sommige duiven hadden een vormstip en dan verwacht je er wel iets van. Maar dat het zo teleurstelling zou worden hadden we beide niet verwacht. Op dit moment 20:30 zondag, missen we nog 6. Waaronder 3 oude duiven; Gerald, de Jongeuh van Durk en de 110 (zoon 604). Bij elkaar 16x top 10 in de vereniging, geen stakkers dus. Hopen dat ze nog weer komen. Zo zijn er nog veel meer die goede duiven missen.

In de club pakte Fedde Tjibbe Jonker de winst op de fond vlucht met zijn 1e getekende duif. Net voor Gebr Bron. Hij en zijn zus Luts hadden ingezet op Fedde Tjibbe in onze sneeuwbalpoule. Verder had niemand op hem gepould dus ze gingen er met de dikke pot vandoor! Van harte gefeliciteerd! Verder was het voor iedereen een zwarte zaterdag, veel duiven waren nog onderweg. De laatsten op de uitslag zijn de zondagmorgen pas geklokt!

Met de vitesse vlucht ging de winst naar Albert en Iwan. Ze pakken knap plek 1 en 2, met volgens mij twee belgjes. Van harte gefeliciteerd (dat was ik in de club vergeten Albert;) Met 8 verschillende liefhebbers in de top 10 was het voor de meesten een mooie uitslag. Wij zelf pakten ze niet goed, de eerste duif pakt de 33e prijs wat gewoon slecht is. Met oost in de wind is het vaak billenknijpen voor ons, en dat was nu dus ook. Waar we wel blij mee waren, zijn de duivinnen. Ons tweede duif was een duivin en een dochter uit de 604 x waka 892. Op naar volgende week er zullen heel wat duiven minder in het concours staan denk ik.

Uitslag Vereniging Wijchen

Uitslag Vereniging Pontoise

22-05-2017

Na het dipje van vorige week hadden we er niet zoveel verwachtingen van als vorige weken. We hadden de tijden gezien op de blauwband en naar vergelijking van dat moesten we 12:45 draaien. Dat lukte niet, we pakten onze 1e en 2e om 12:50. Toen we de tijd op de app zetten had Bart (Gebr Bron) 12:47 er op gezet. Een prachtige tijd, ook een zeer vroege in de regio. Ze beginnen er weer aan te komen, mooi voor de Eendaagse! Na onze eerste vielen ze redelijk. Ze kwamen, behalve de eerste twee duiven,  vanaf jubbega kant dus ze waren te ver. Om 13:08 gaf de klok 18 van de 23 aan dus dat was prima.

Onze eerste duiven waren twee jaarlingen de 16-023 en de 16-994. De 023 komt uit de Joey x 164, deze pakte alweer een kop-prijs in de vereniging en doet het dus prima. De 994 komt uit de Gerald x 177 een kleinzoon van de Sven van Gebr Bron. Ze pakten in de vereniging de 6e en 7e plaatsen. Een prima prestatie, maar we gaan ze weer oppoetsen voor de overwinning.

Gisteren; zondagmorgen heb ik de duivinnen even opgeleerd in Steenwijk. We zullen komend weekend 8 duivinnen erbij inkorven op de vitesse vlucht. Dit zijn allemaal jaarling duivinnen die het beste gepresteerd hebben op de jonge duiven vluchten. We spelen normaal alleen met doffers maar we willen toch zien wat de duivinnen in hun mars hebben. De weduwnaars worden opgesplitst in fond en vitesse ploegen en de vitesse ploeg wordt dus aangevuld met de duivinnen.

Uitslag vereniging Gevleugelde Vrienden Jubbega

16-05-2017

Wederom een eerste in de vereniging! Afgelopen weekend hadden we de vlucht vanuit Quievrain voor ons 330Km. We zagen op de meldsite dat ze eraan konden komen, een paar minuten na onze verwachtiging kwam de 16-992 laag tussen de huizen door. Hij maakte een paar ererondes, maar daarna toch redelijk snel op de klep met een tijd van 12:45. Het was een mooie tijd zoals het leek op de blauwband, totdat Bart en Sietze en Herman Houwer hun tijd op onze gevleugelde vrienden groepsapp melden van 12:47 en 12:49. We waren ze net voor dus wederom een overwinning. Daarmee waren we op dat moment zeer blij mee, tot de ergernis begon. 35 minuten moesten we wachten op onze tweede duif, en eigenlijk alle andere duiven kwamen uit het noorden weer terug. Ze waren met het klad meegevlogen. In het rayon doe je dan direct niet meer mee, generaal kort staan we 15e, een beetje jammer na een aantal goede vitesse vluchten.

We moeten maar weer verder kijken naar de volgende vlucht wederom uit Quievrain, ze weten nu waar ze langs moeten en dat ze niet weer zover hoeven…

Uitslag Gevleugelde Vrienden

07-05-2017

Deze week eens een keer geen eerste. Sietze en Bart pakten de eerste duif in de club. Nipt daarachter pakten we de 2, 4 en 5 en 10e plek. Nu waren we hier best blij mee, maar in het rayon zitten we gewoon 5 minuten te laat. Waar dit toch aan ligt, we snappen het allemaal niet. Niet alleen wij, maar ook alle anderen in Jubbega kunnen geen potten breken in het Rayon Frisia.

Onze eerste drie duiven waren weer eens andere duiven als andere weken. Eerste duif is een duif wederom uit samenkweek met Durk Zandstra. Uit de Van Poppel x Durk zijn Branco duivin. De tweede duif was een doffer uit Boukje van Bouke Dam en de derde een doffer uit de Planckaert x 164.  De 10e duif was onze Gerald, welke vorige week de eerste pakte in de vereniging. Dit was onze aangewezen en zat er ook mooi bij.

Verder pakten Gebr Bron dus de 1e prijs en ook de 6e, Wij 2,4,5 en 10, 3e was knap Luc Meijer, 7e F Tj Jonker, 8e Geert Spiekhout, en 9e Herman Houwer hij komt er weer aan! Volgende week de eerste midfond vlucht en komt er eindelijk wat afstand in.

Uitslag Gevleugelde Vrienden Jubbega

30-04-2017

Hattrick!

3x op rij eerste in de vereniging! Dit weekend hebben we een vlucht gehad vanuit Heusden-Zolder een 220 Km voor ons. We hadden goede hoop aangezien het vorige twee weken super ging. Naar verwachting kwam uit de richting van Heerenveen/Nieuwehorne de Gerald (zoon 839) aan zweven, na een hele grote ereronde kwam hij eindelijk naar beneden en land zoals altijd éérst op het tuinhuisje (alleen deze) en gaat daarna op de klep. Hij pakte hiermee de overwinning in Jubbega. In Frisia zaten we er helaas niet zo goed bij. Tweede was de 16-994 een zoon van de Gerald x Brittany, deze pakte ook de 2e prijs in de vereniging. Het was dus 839 weer.

Op de  derde plek Gebr Bron, ze komen weer dichterbij! Vierde duif hadden we zelf, de 023 een zoon van Joey x 164.  5e was Siene Hes. 6e en 10e F. TJ. Jonker, 7e Durk Zandstra, Jongeuuh elke week wat beter! 8e en 9e Albert en Iwan Meester.

De 15-138 hadden we eerste aangewezen gezet, maar hij zat helaas niet voorop. Er was aardig op ingezet op de sneeuwbal in de vereniging. Was de 15-138 als eerste aangewezen , eerste geworden in de vereniging zou de pot worden uitbetaald aan degenen die op ons hadden ingezet. Volgende week een dikkere pot, want hij kwam als ons 6e duif binnen. In de kampioenschappen doet hij dus nog goed mee!

Uitslag Gevleugelde Vrienden Jubbega

23-04-2017

Wederom een eerste prijs vanuit Weert! En wederom was het dezelfde duif de 15-138. Hij pakte voor de tweede week op rij een mooie eerste prijs in de vereniging. Om 12:40 kwam hij als een speer op het hok en direct op de klep. Kort daarna kwamen er twee tegelijk aangespurt. Deze waren een dikke twee minuten later als ons eerste maar pakten hiermee ook nog de 2e en 3e prijs in de vereniging. 1,2 en 3, prachtig en niet verwacht!

Onze tweede had een duivin die meer naar de andere vrouwtjes keek, dus hier hebben we een andere duivin bij gezet. Wat dus prima uitpakte! Dit was de 107 de Gerald, zoon van onze 839.

De 3e was de 003 die zich echt in de kijker begint te spelen. Bij de trainingsvlucht ook al onze eerste en als jong 2x een 1e in de club. Deze is zoon van onze topper de “Greipel”. Gehaalde bij onze duivenvriend in België, Robin van Leuven. Een echte topper hebben we hiermee op het hok.

In de vereniging zaten we Fedde Tjibbe Jonker voor, hij heeft ze kerngezond. Hij pakte de 4e,5e,6e en 10e plek ook een super prestatie. 7e waren we zelf met een zoon van de Kolonel 604. 8e S. Hes en 9e Durk Zandstra Jongeuh.

Volgende week staat de druk erop, we kunnen alleen maar minder. Voor de andere in de club zou het ook mooier zijn als die er ook weer bij staan. Voor nu genieten we er uiteraard wel van!

Uitslag Gevleugelde Vrienden Jubbega

16-04-2017

De eerste prijs vanaf Gennep! Totaal niet verwacht omdat er toch wat West in de wind zat. Gebr Kruisweg kwam op de blauwband met 1300mpm. Om deze snelheid te halen moesten we om 14:20 pakken. Rond die tijd kwamen er +- 6/7 duiven over.  Helaas kwam er niet een uit. Om 14:25 kwam daar de 14-138 (Van der Bei x (Foeke x Branco duivin D. Zandstra)). Deze zat er prachtig bij vrijdagavond, dus we hadden het kunnen weten. Een toppertje in wording zo lijkt het. Met zijn tijd had hij een snelheid van 1250mpm, waarmee we ook netjes meedoen in het acg en rayon. Het was nog wel even spannend of we eerste werden, Joran Engberts ons jeugdlid, had ook een mooie vroege tijd! Tweede met een halve sierduif(schimmel) aldus Joran, hij glunderde van oor tot oor. Daarnaast was Fedde Tjibbe Jonker ook weer op dreef, hij draait ze vliegens vlug, hij pakte 5 bij de eerste 10.

Tweede en derde duif waren twee broers, zonen van ons marginus koppeltje (132 x margje witpen). Saillant detail is het hoge Foeke gehalte in de eerste drie duiven. Deze kweker zit inmiddels in de helft van de stambomen van onze vliegploeg verweven. We pakten ze weer wat beter als vorige week, we hadden 12 van de 25 in de prijzen. Een duif is nog achterop, hopen dat ie nog komt. Volgende week weer iets verder,

Uitslag gevleugelde Vrienden

09-04-2017

Gisteren een aparte vlucht uit Duiven. De duiven kwamen allemaal vanaf de noordkant. De eerste duif viel om 14:31 en was de 16-003 (zoon van Greipel x 809) een topper, met vorig jaar als jong twee keer een 1e in de club. Hij lijkt het door te zetten! Tweede was de 14-133, welke we hopelijk een vaste waarde kunnen noemen en straks mooi als aangewezen in de mand kan! 3e was de Blue Johnny Boy, daarna kwamen ze traag en we pakten hierdoor ook maar 8 van de 25 in de prijzen. Ondanks dat mankeerden de duif niets, totaal niet afgevlogen. Tijd om te poetsen dus.. Waarschijnlijk brengen we ze komende week nog even een keer weg, zodat ze toch nog even het weduwschap kunnen oefenen.

In de club waren Jan Groen en Henk Oosterhof wederom top, vorige week waren ze tweede en deze week 1e met een mooie vroege duif. 2e was F.Tj Jonker en 3e waren we zelf. Vandaag met het mooie weer de hele bups in bad

Uitslag gevleugelde vrienden jubbega

03-04-2017

Zaterdag hebben we de eerste trainingsvlucht gehad vanuit Deventer. Het ging prima, de eerste duiven kwamen met zijn tweeën aan; de eerste een zoon van de Kolonel 604 en als tweede de super Jongeuh van Durk Zandstra. Ze eindigen in de club op plaats 1 en 3,  Jan Groen en Henk Oosterhof pakken de tweede plaats. Het was voor ons een verrassing dat we eerste waren. Voor een training ging het dus super!

Zondagmorgen hebben ze direct weer een goede training afgelegd dus ze staan er al super op! We denken dat het ook mede komt door het perfecte klimaat wat er nu op de hokken heerst. Door middel van Infrarood panelen en een afzuigsysteem aangestuurd door een thermostaat op luchtvochtigheid is het nu heerlijk op het hok. De daglichtlampen staan daags aan in het Vitesse hok. Het fond hok moet nog niet in vorm komen dus hier staat het systeem nog niet in bedrijf. Ondanks dat pakt de Jongeuh toch een prima klassering. Naast deze duiven waren de 14-133, de Blue Johnny Boy en een paar jaarlingen prima op tijd!

29-03-2017

Het seizoen begint bijna weer. De duiven beginnen aardig in hun ritme te komen. De doffers en duivinnen hebben we nog een paar dagen bij elkaar gehad om het weduwschap spelletje te leren. Zaterdag is de eerste africhting en daar willen we ze eigenlijk wel op mee doen. Ze staan er goed op dus het moet kunnen denken we zelf.

De jongen doen het ook goed, ze beginnen al wat te vliegen. De helft is er nu uit en buiten het dakhippen gaan ze dus ook al wat omfladderen. Er zit een mooie ploeg van zo’n 70 jongen waar nog een paar bij zullen komen. Gisteren hebben we een evaluatie gehad van de jonge duivenverkoop. Herman Houwer had twee prachtige jongen meegenomen. Van Herman hadden we een bon gekocht en deze werd bij deze verzilverd. We zijn er erg blij mee twee echte pronkjes.

Zo hebben we dit jaar weer aardig wat vernieuwend soort erbij. Kijken of er weer wat kwaliteit tussen zit, zoals van: Johnny van der Bei, M. Terlouw, J. Bol, Bouke Dam en Durk Zandstra. Stuk voor stuk knappe duiven dus we zijn benieuwd!

18-03-2017

De jonge duiven verkoop was een daverend succes, in grote getale waren de mensen aanwezig. Het drinken was niet aan te slepen, maar goed dat er een nieuwe koelkast stond. Het bier was anders niet koud te houden.

Met een totale opbrengst van meer dan €4500,- was het zeer geslaagd. We zijn zelf met drie pareltjes naar huis gegaan. We hebben een duif van Terlouw uit Moordrecht en een duif van Joh. Bol uit nieuwekerk aan de amstel aangeschaft. De derde duif is een prachtige rode doffer die we gelregen hebben van duivenvrienden Eelke en Johnny van der Bei. Nu zien wat ze kunnen!

Op ons eigen hok gaat de kweek prima, de jongen van de tweede ronden liggen te glimmen in de pan. Sommige kwekers laten we nog een ronde kweken.

12-03-2017

Vandaag onze site weer iets completer gemaakt. Alle foto’s van de duiven staan er nu op. De menu’s zijn iets veranderd waardoor alles er nu op past. Mooi werk als het telkens wat beter er uit komt te zien

11-03-2017

Vandaag een mooie dag! Eindelijk wat zon, de duiven knappen er van op! We proberen ze wat in het schema te krijgen om elke dag te vliegen en te voeren met Gerry Plus (ipv Kweek). Je ziet dat ze elke dag wat langer vliegen.  Vandaag de doffers in hun wekelijkse bad daar is het op zo’n dag geweldig weer voor.

De jongen bij de kwekers groeien geweldig op, wat dat betreft mogen we niet klagen dit jaar. Op een paar jold eieren na en een enkel koppel plat getrapte eieren na geen problemen. De jongen beginnen al wat te vliegen en komen al in de loop voor het hok, dus het gaat mooi z’n gangetje.

De verkoop schiet ook mooi op, volgende week zaterdag 18 maart zal het gebeuren. De meeste liefhebbers hebben hun informatie en stambomen doorgestuurd. Kijkt u eens op onze site, wellicht staat er iets voor u bij. Bezichtiging is om 13 uur waarbij u de duiven in de hand kunt nemen. Vanaf 15 uur begint de verkoop.

http://gevleugeldevriendenjubbega.webnode.nl/

07-03-2017

Vandaag hadden we een keuvelavond en enig regelwerk over de verkoop  op 18 maart. We zijn hier beiden erg bij betrokken als websitebeheerder en het regelen van het papierwerk voor de verkoop. We hebben er veel zin in, alles loopt op rolletje in ieder geval.

Onze jongen blaken van gezondheid, ze komen prachtig op. We hopen op een paar echte talentjes. De doffers zitten nog met een jong en enkele koppels zitten op kale jongen. Ze zijn weer in beweging; ze zijn er van het weekend weer voor de eerste keer uit geweest. Ze vliegen natuurlijk nog maar heel even (maximaal 15 minuten), maar je kunt zien dat ze weer blij zijn te mogen vliegen.

Nu weer druk bezig met de site van de gevleugelde vrienden. Het beloofd een mooie dag te worden, dus wees erbij. Aan de duiven en liefhebbers zal het niet liggen, kijk snel op de site:

http://gevleugeldevriendenjubbega.webnode.nl/

26-02-2017

Met trots presenteren wij onze vernieuwde website. Vernieuwd door middel van mooie foto’s van onze duiven. Rechtsboven hebben we onder doffers en duivinnen onze beste duiven toegevoegd. De meesten zijn inmiddels op de foto gezet door Henk Storm uit Surhuisterveen. Prachtige foto’s oordeelt u zelf!

Gisteren en vandaag hebben we het hok goed schoongemaakt. Onder de roosters hoopt het snel op in deze tijd. De jongen groeien prachtig op ze blinken in de schalen. De koppels met de grootste jongen hebben we gescheiden, de duivin mee naar het jonge duiven hok en de doffer houdt dan zelf het andere jong. Hierdoor voorkomen we dat ze opnieuw op eieren komen en al vroeg de eerste pen stoten.

14-02-2017

Voorproefje:

nl-11-1141604

04-02-2017

De kweek is in volle gang, er liggen volop eieren! De eieren van de kwekers hebben we onder de nog te bewijzen vlieg koppels gelegd. Uit de goede bewezen vliegers willen we natuurlijk wel jongen. De kwekers hebben inmiddels hun tweede ronde eieren, welke ze zelf mogen uitbroeden. Na de tweede ronden van de kwekers zijn we van plan te herkoppelen en hieruit nog enkele jongen te kweken. We hebben hierna hopelijk een mooie ploeg jongen!

We zijn weer druk bezig met de jonge duiven verkoop in onze vereniging de gevleugelde vrienden Jubbega. We proberen van alle aanbieders gegevens te verzamelen om deze hierna op de site te zetten.

Zelf bieden we een jong uit een prachtdoffer van Robin van Leuven uit Berlaar en een duivin uit “Bonte Henkie” (vader kolonel 604) x duivin van Durk Zandstra (Soort Marginus Oostenbrink). Later meer!

11-1-2017

Tussen de drukte door even een stukje schrijven. We kregen bericht dat er weer eens wat nieuws op moest komen. Vorige keer schreven we over de tentoonstelling, we hebben een gezellig weekend gehad en inderdaad het was Bouke Dam met de mooiste collectie. Onze vaste keurder (elk jaar laten we de duiven beoordelen) Jan Pieters deed niet veel voor hem onder!

Verder zijn we eind vorig jaar bij Henk Storm geweest om onze beste duiven op de foto te laten zetten. Van sommige duiven hadden we al een goede foto door hem gemaakt, maar nu dus ook de rest. Zo zal de site er straks wat gelikter uit komen te zien.

Zaterdag zijn we bij onze buurvereniging PV us Nocht in Oudehorne geweest, altijd gezellig! We hebben nog twee mooie bonnen kunnen bemachtigen, erg blij mee! Daarnaast hebben we de zaterdagavond alle duiven gekoppeld. Zonder al teveel problemen gaat het nu nog steeds prima. Ze zijn al druk aan het bouwen. De bakken hebben we voorzien van verhogingen voor de broedschalen, hierdoor hopen we dat er minder eieren sneuvelen door eventuele gevechten.

Kijkt u ook eens op onze vereningssite voor de jonge duiven verkoop in maart, de eerste gegevens staan er al op:

http://gevleugeldevriendenjubbega.webnode.nl/verkoop-maart-2017/

12-12-2016

Afgelopen weekend hebben we de duiven uitgezocht die naar de tentoonstelling gaan van onze duivenclub de Gevleugelde Vrienden Jubbega. We proberen ze er optimaal voor te hebben staan en zo nu en dan zie je dan weer een andere duif die wellicht beter geschikt is. We hebben het lijstje dus al een paar keer aangepast. Wellicht kunnen we een prijsje meepakken, maar tegen liefhebbers als Bouke Dam wordt het al best lastig.

Op zondag zullen er ook een aantal bonnen worden verkocht (voornamelijk eigen liefhebbers en wellicht een paar uit de buurt). Wellicht tot zondag? Vanaf 14uur is de deur geopend.

26-11-2016

Een tijd geleden dat we een stukje geplaatst hebben op de site. Er is ook weinig nieuws in deze tijd. We zijn nog wat bezig met het duivenhok. Het jonge duivenhok moet nog iets aangepast worden. De spoetnik zit nu te laag en deze willen we iets hoger plaatsen. Daarop moet dan weer een grote valplank, dat is in de mode en handig voor de duiven 😉

Afgelopen zondag zijn we naar Houten geweest, meesterkweker Durk Zandstra was even mee. Een gezellige dag was het en we hebben nog wat kleine dingen gekocht. Het was zoals altijd niet zo druk, in het voorjaar is er dan ook meer te beleven.

We kregen een krantje mee van de nationale fond spiegel. Onze broers/ooms Gebr Bron hebben weer een prachtige prestatie geleverd. Nationaal werden ze 11e in de 2e Catagorie (25 t/m 40 duiven over 4 vluchten). Dit met hun topduiven uit “de Sven”. Een topzoon uit deze topkweker en ook vlieger, de 13-379, is de 10e Duifkampioen over de laatste drie jaar geworden. Een super prestatie!

Gisteravond zijn we naar de feestavond van Frisia geweest. Het was weer prima voor elkaar, een gezellig feestje met veel vis. We hebben zelfs mis mee kunnen nemen naar huis! Ook hadden we nog een prijs, 3e aangewezen Jong.  Niet verwacht dat we daar iets voor zouden krijgen! De grote kampioenen van Frisia oost en west waren Hanky van der Tuin, Theo Pander en Dirk Huizinga.

06-11-2016

Een paar weken al niets meer op de site gezet. Het is dan ook erg rustig op het duivenfront. De activiteiten liggen op dit moment duidelijk niet bij de duiven, deze zitten in de rust. Vandaag was het zoals elk weekend baddertijd. Alle duiven krijgen bij ons in het weekend een bad en hier zijn ze dol op. De rui schiet al mooi op de meeste duiven zijn bijna klaar of zijn bezig met de laatste pen. Alleen de verduisterde jongen zijn nog druk bezig. De duiven komen er dus weer wat mooier bij te zitten, geen kale koppies meer dus!

In de rustige periode is het dan wel weer tijd voor gezellige evenementen. Gisteravond hadden we onze jaarlijkse feestavond. Dit wordt traditioneel gevuld met bingo, een prijsuitreiking en lekkere hapjes. We hadden afgelopen jaar wederom een goed jaar en weer beter als vorig jaar. We kunnen dus tevreden terug zien op een uitstekend jaar. De kampioenen van dit jaar waren met de meeste prijzen: 1e Brugt en Harm Bron, 2e Gebr Bron, Jubbega en 3e Albert en Iwan Meester, Tijnje. Helaas zijn we vergeten een foto te maken van de kampioenen…

17-10-2016

Gisteren is duivenvriend Durk Zandstra geweest. We hebben wat duiven geruild zodat we beide wat nieuwe lijnen op het hok krijgen en er hopelijk wat beter van te worden. Dat laatste kan bijna niet missen, met bijna elke duif van Durk hebben we succes gehad!

Ondertussen hebben we de kweekduiven al even bij elkaar gehad om voor te koppelen. Een nacht samen dus we hopen dat ze alvast wat aan elkaar gewend zijn. Hiermee hopen we wat gemakkelijker te kunnen koppelen. De weduwnaars zitten ook weer in hun eigen hok, dus het scheelt weer wat werk.

Durk Zandstra's wonder: Jongeeeuh!!!
Jongeuuh!! (Kweker Durk Zandstra)

10-10-2016

Gisteren zijn we naar België geweest voor versterking van ons hok. In Berlaar hebben we wederom bij Robin van Leuven twee prachtige duiven gehaald voor ons kweekhok. Uit het beste van Lambrechts en uit zijn top kweekduivin “Veileke” (07-067) terug te vinden in de beste Lambrechts duiven van Eijerkamp. Een mooie toevoeging op de duiven die we al van Robin hadden. Later in het jaar komen ze op de website inclusief foto’s.

Verder zitten de duiven in de rust en schiet de rui al mooi op. Vooral de kwekers zijn er al bijna door. We zijn bezig met een kleine update van het hok. Na een goed seizoen toch een kleine verandering, later meer…

img_3452

2-10-2016

Zonet de grote “veren” schoonmaak gehouden. Een emmer vol veren, ze laten nu echt alles los. Ze zijn dus supergezond!  Alle duiven gaan bij ons zondags in bad. Een heel werk met 5 afdelingen, maar ze vinden het heerlijk.

Zonet werd ik gebeld door René Lasschuit voor een bon voor Frisia. Hiervoor hebben we een bon beschikbaar gesteld. We hebben nu al onze bonnen voor volgend jaar weggeven.

Verder hebben we een afspraak gemaakt voor de duivenfotograaf. We zullen een selectie maken welke duiven we op de foto willen. Hiermee zullen we de website wat updaten! Later meer…

25-9-2016

Dit weekend geen vlucht gehad, maar het dorpsfeest “het Flaijelfeest”. Desondanks zijn we toch even met de duiven bezig geweest. Onze privé keurmeester Jan Pieters heeft onze duiven vrijdagmiddag door de handen gehad, zodat we naast onze eigen mening, ook een onafhankelijke mening hebben. Er zullen nog een +- 30 duiven uitgeselecteerd moeten worden, dus werk aan de winkel. De duivinnen ruien op dit moment heel goed, een hok vol veren dus een goed teken. Daarnaast zullen we de stambomen en prestaties op de site in de loop der tijd even updaten. Als het weer wat slechter wordt is het daar een mooie tijd voor. Later meer!

18-9-2016

Gisteren hadden we de laatste vlucht van het seizoen. Een natoer vlucht vanuit Duffel. De duiven werden deze week steeds beter en dit bleek ook met de vlucht. Ze werden drukker in het hok en begonnen weer beter te trainen; twee keer daags ongeveer een uur. De wind kwam uit het oosten, wat dus niet ideaal voor ons is. De eersten kwamen rond 13:15 overvliegen. Vanaf toen hadden we eigenlijk een verwacht. Om 13:20 kwam daar suizend tussen de huizen door een jong uit de Joey. Direct op de klep voor ons een van de weinige keren dat ze zo mooi aankwamen! Voor de tweede duif moesten we 5 minuten wachten. Dit was wederom dezelfde als ons eerste vorige week en die week daarvoor op Morlincourt, een super duif dus. Deze komt uit broer van “Olympic Patrick” de Movinator (soort Pieter Veenstra) van Richard Faber.

We hadden verwacht dat we aan de late kant waren, maar dit bleek niet het geval. We pakten de 1e prijs in de verening evenals de 5e en 9e plaats. Albert en Iwan Meester pakte wederom erg sterk. Al kunnen we beter zeggen; Henriette pakte erg sterk: 2e, 3e, 4e en 10e. Hiermee pakken ze het 1e Onaangewezen en 1e Aangewezen kampioenschap Natoer. Verder in de top 10 waren H.S. Stoelwinder op plaats 6, Luc Meijer op 7, en F.Tj Jonker 8e.

Nu is de tijd om te selecteren en uit te zoeken met welke duiven we volgend jaar gaan vliegen. De jonge doffertjes komen direct op het vlieghok zodat ze direct een bak uit kunnen zoeken en kunnen wennen aan hun nieuwe verblijf. Er zitten veel belovende talenten bij dus we hebben nu al weer zin aan het volgende seizoen.

Het was voor ons na vorig jaar weer een top seizoen! Nóg beter als vorig jaar echt niet verwacht. We pakten in onze vereniging de gevleugelde vrienden de volgende prijzen:

  • Vitesse 1e Aangewezen en 1e Onaangewezen
  • Midfond 1e Aangewezen en 2e Onaangewezen
  • Fond 3e Aangewezen
  • Jong 1e Aangewezen en 1e Onaangewezen
  • Generaal kort 1e Aangewezen en 1e Onaangewezen
  • 1e, 5e en 6e Duifkampioen Generaal kort
  • Generaal lang 2e Aangewezen en 2e Onaangewezen
  • Samenspel E Jong 2e Aangewezen
  • Samenspel E Generaal lang 9e Aangewezen
  • Frisia Oost Midfond 9e Aangewezen
  • Frisia Oost Jong 3e Aangewezen
  • Frisia Oost Jong 9e Onaangewezen
  • Frisia Oost Generaal Kort 8e Aangewezen
 • Frisia Oost Generaal Lang 2e Aangewezen

Uitslag vereniging

Kampioenschappen Vereniging

11-09-2016

De Natoer is in volle gang en we komen gelukkig wat dichterbij. De vorige vluchten werd het met de week beter net als deze week. De eersten stonden rond de 1625 mpm op de blauwband dus hoopten we de duiven rond 10:40 en 10:45 te pakken. Dit lukte net niet, 10:48 diende zich de eerste duif aan. Bart en Sietze (Gebr Bron) waren te letten. Sietze zag ze de eerste van ver aankomen, heel hoog, dus de eerste heeft wat tijd verspeelt met het dalen. We haalden niet de juiste snelheid, maar ze kwamen toch beter als vorige weken dus enige verbetering. Bij de natoer ploeg zitten een paar knappe jongen die ook op Morlincourt mee zijn geweest, een aantal herintreders en natuurlijk de late (onverduisterd kale) jongen. Onze eerste duif was dezelfde als de eerste op Morlincourt. Een duivin uit een Pieter Veenstra duif van Richard Faber, Westzaan. Dit betekende de 3e tijd in de club. De eerste in de vereniging waren wederom Albert en Iwan Meester. Albert heeft ze het hele seizoen al prima. Nu in het laatst van het seizoen pieken ze en pakt hij wederom prima! 1,4,6,7 en 9 dus een geweldige prestatie! 2e en 5e Luc Meijer, Luc heeft ze ook prima voor elkaar, twee bij de eerste 10 met maar 10 duiven mee.  Hij staat nu 1e Natoer onaangewezen in de club! 8e was Holtrop & Wierema. Ook weer prima bij de eerste 10. Nu volgende week nog een vlucht en dan is het seizoen afgelopen. Hierna is het tijd voor selectie, rui en indeling voor het volgende seizoen.

Uitslag vereniging

04-09-2016

Gisteren stond Morlincourt op het programma, de verste en de mooiste vlucht met de jonge duiven. We hadden toch wel enige verwachtingen. Toen de Gebr Homma op de blauwband kwamen hebben we even gerekend en kwamen we uit op 14:26. Dit haalden we lang niet, het leek wel of onze later waren gelost. Pas om 14:53 draaien we onze eerste, een teleurstelling. Toch nog een 8e in de vereniging, en naderhand bleek dat we 1e Aangewezen en 1e Onaangewezen zijn geworden met de jonge duiven. Prima dus.

Voor anderen werd het wel een topvlucht. Albert en Iwan pakken ze weer aan een touwtje. 1e,3e,6e en 10e. Tweede werd Durk Zandstra evenals de 7e plaats. 4e Henk Duin, 5e Familie van der Terp (super erbij Willem!), 9e Gebr Bron. We pakten nog wel 11 van de 20 in de prijzen, dit was dan nog wel positief. We missen nog 1 dus dat is nog te overzien.

Van de natourvlucht hadden we geen verwachtingen. De resterende late jongen worden al aardig kaal, dus de oude duivinnen en rest jongen moeten het mooie weer maken. Onze eerste was dan ook een jonge duif uit de Planckaert. Dit bleek de 7e in de club en de eerste jonge duif (maar 5 jongen bij de eerste 20). Ook komen de late jongen een beetje in hun vorm. Bij de eerste 8 2 late kale jongen. Bij de natour vlucht een 1e voor F.TJ Jonker, 2e was A.J Rooks, 3e, 5e en 10e Luc Meijer die sterk pakte deze vlucht! 4e en 8e H.S. Stoelwinder, 6e Herman Houwer, 9e Holtrop en Wierema. Nog twee natour vluchten, kijken of we nog een keer kunnen pieken.

29-08-2016

De mooiste jonge duivenvlucht werd halverwege vorige week afgelast, dus was er alleen een natour vlucht. Op deze vlucht hadden we jonge duiven mee die herintreden, een aantal late jongen en een aantal oude duivinnen. De herintreders pakten voor ons de prijzen ook een paar duivinnen komen wat naar voren. Om over de late jongen maar niet te spreken dat is toch weinig waard. Hier is de rover een paar keer tussen geweest en nu na een aantal keren opleren komt er wat regelmaat in. Wat ons betreft wat te laat. We missen er nu nog 3 van.

Albert Meester heeft ze op dit moment goed en speelde al zijn jongen. Hij was dan ook heer en “meester” en draaide iedereen het snot voor de ogen. Hij pakte 1,2,4,7,8,10,11,12,13,14; een puike prestatie! Daartussen zat Oosterhof-Groen op plaats 3, 5 en 6 Gebr Bron en plaats 9 Durk Zandstra. Wij zelf zaten op plaats 18 en 19. Nu op naar volgend weekend: Morlincourt!

22-08-2016

Afgelopen zaterdag hadden we een vlucht vanuit queivrain met de jonge duiven. We hadden er toch wat lichte verwachtingen bij en dit kwam ook uit. Om 12:07 kwam de 16-554 net als vorige week aangestoven. Dit duivinnetje, gekregen van Bouke Dam op een bonnetje, heeft een nestje en was dus gedreven om naar huis te komen. Vorige week was het ook onze eerste dus maar weer aangewezen gezet. We pakten dus ook direct de aangewezen.

We pakten met deze duif de 1e in de club en met 6 van de 29 in de prijzen viel het allemaal toch ook nog een beetje tegen. Volgende week gaan er naar alle waarschijnlijkheid 20 duiven naar Morlincourt. In de voorspellingen staat een oosten wind 4 dus ik hoop dat dit nog wat veranderd.

Proost vanuit texel!

14-08-2016

Gisteren hadden we een jonge duiven vlucht vanuit Tongeren. Voor ons een afstand van 245km. De eersten kwamen op de blauwband van Zwartsluis met 1500mpm wat voor ons betekende om 13:13 te draaien. Rond die tijd kwamen er duiven over, maar helaas niet een van ons. Om 13:19 kwam de eerste aan, kort gevolgd door een tweede. Dit bleek echter niet genoeg. De ijzersterke Durk Zandstra pakte deze week erg snel, 19 van de 30 in de prijzen. Dat hij goed kan kweken hebben we zelf al meerdere keren ervaren, maar snel vliegen kan hij dus ook! We zijn gewaarschuwd, Durk van harte jongeeuh!!

De top tien was als volgt 1 en 9 Durk Zandstra, 2 en 10 Henk Duin, 3 Bauke Dam, 4,7,8 Gebr Bron, 5 en 6 Brugt en Harm Bron

Uitslag Vereniging

07-08-2016

Gisteren hadden we een vlucht vanuit Weert. De duiven stonden er al massaal op de blauwband vooral in Zwartsluis en Steenwijk, dus we hadden verwacht dat ze bij ons ook mooi op tijd zouden zijn. Rond 13:40 hadden we verwacht, maar de eerste duif liet iets langer op zich wachten. Het was opnieuw de 16-003 (Voets * Lambrechts) net als vorige week, kwam aanstuiven om 13:48. Het bleek toch een goede tijd! In de club een eerste tijd en in Frisia de 2e tijd. We pakten de eersten prima wat resulteerde in 1,2,6,9 en 10e plaats, wederom een superuitslag. Verder was de 3 en 5e plaats voor F.TJ Jonker, 4e plaats Geert Spiekhout, 7e Luc Meijer en 8e Gebr Bron.

Onze eerste duiven kwamen voornamelijk uit de lambrechts duiven van Robin van Leuven. En een zoon van de kolonel 604 komt nu aardig bovendrijven.

Uitslag vereniging

Uitslag Frisia

31-07-2016

Ondanks het slechte weer op de vluchtlijn hebben we toch een vlucht gehad. Dit keer vanuit Nijkerk, voor ons 95Km. Het pakte weer goed uit voor ons! Volgens de meldtijden op de blauwband zouden we 15:30 moeten draaien, en plots komen daar direct na 15:30 twee duiven aanvliegen. Na een aantal ererondes gingen ze zitten en duurde het even voordat we klokten. In eerste instantie een mooie tussentijd op de blauwband, nu na uitslag bleek het een 1 en 2e plaats in de club en een 13 en 14e tijd in Rayon Frisia. Dit keer was het de nestmaat van de duif van vorige week de 16-003, wederom dus een zoon van de Greipel. Ook onze 5e duif een zoon van deze topper. Volgend jaar maar weer dit koppel bij elkaar, het blijkt een goede match! Onze tweede duif komt uit een koppeling van Gebr Bron (mazdag323) x M. Voets via J. de Vries en zn.

Verder de uitslag van onze club; 1,2,5,6,7 Brugt en Harm Bron. 3e Fedde Plantenga, hij komt er aan met z’n kleine clubje duiven! 4,8e F.TJ Jonker. 9e Henk Duin en 10e H.S. Stoelwinder.

Verder hebben we de kwekers uit elkaar gehaald en de weduwnaars op rust gezet. Degenen die worden verplaatst van het Vitesse hok naar het Fond hok hebben we in hun nieuwe bak gezet om maar vast te wennen. We spelen deze duiven dan ook niet meer op de natour. Hiervoor hebben we een speciale groep late jongen, de meesten afkomstig van E en J van der Bei!

Uitslag Vereniging 

Uitslag Frisia Oost

25-07-2016

De fond vlucht voor zaterdag naar Issoudun was uitgesteld naar de zondag. Het weer was niet mooi genoeg zaterdag. We hadden er weinig van verwacht aangezien de vorige fond vluchten niet goed gingen bij ons. Dit bleek niet nodig achteraf, de duiven kwamen prima! Met 4 van de 6 in de prijzen zijn we dik tevreden. Ik denk dat dit te maken heeft met het weer, de vorige vluchten kwamen ze allemaal in de regen thuis.

De duiven kwamen van Issoudun en hadden west in de wind. Op internet zagen we dat de wind in België zuid-west was en hoe verder richting het noorden hoe meer de wind naar noord-west draaide. Hierdoor was de snelheid iets hoger als zaterdag. De snelste in de afdeling haalde een snelheid van +-1300 mpm. Bart en Sietze Bron kwamen hier het dichtste in de buurt, ze pakten de eerste en de tweede duif in de vereniging.

Twintig minuten later kwam daar onze joker aangevlogen. Hij was nog nooit meegeweest, maar we kregen door van meester-kweker Durk Zandstra dat de ouders ook fond-duiven zijn. Hij was in vorm dus we dachten waarom niet. Jongeeeuh hadden we dus echt niet als eerste verwacht, maar dit kan hij dus ook!! Een 4e prijs in de verening, dus geweldig. De rest van de duiven volgenden ook redelijk snel (voor ons doen), de 4e was er 25minuten later. Volgend jaar krijgt ie een transfer naar het fondhok.

Henk Duin pakte de 3e prijs, wijzelf de 4e,6e en 10e prijs (Zo goed nog nooit eerder op de fond!), maar heer en meester zijn toch Gebr Bron, met 1e,2e,5e,6e,8e en 9e. Een prachtige prestatie, met hun Sven Dynastie. De 1e pakte een 19e in de afdeling dus ook een echte topprestatie!!

Uitslag vereniging

24-07-2016

Gisteren hadden we een jonge duiven vlucht vanuit Tilburg. We hadden al even gekeken wanneer ze konden komen, en dit zou rond 15:45 moeten zijn. Prompt kwam daar uit de goede hoek een zoon van de Greipel. Bij plaatsen op de blauwband bleek het een steenvroege, in eerst instantie 1e melding!! Na even wachten kwamen er toch een paar voor ons en bleek het een 5e plaatst van Friesland! Erg blij zijn we met deze prestatie met een jong uit Greipel, een duif die we gekocht hebben bij Robin van Leuven in Berlaar. Het duifje is inmiddels omgedoopt tot “Tamme”, hij gaat direct op je zitten bij binnen komst!

Hieronder de voorlopige uitslag. Nadat de meeste verenigingen gemeld hadden blijkt dat de combinatie Dijkstra en co, ipv 16:00:35 (hun eigenlijke tijd, neutralisatie tijd mechanische klok?), 16:00:36 hadden ingevoerd op de blauwband. Met de tijd van de blauwband waren we dus 5e en met hun eigenlijke tijd 6e… Na berekening van de snelheid in Mpm naar de tijd,  is het verschil een seconde. Het scheelt dus een seconde, maar wel een plaats lager op de einduitslag. Later volgt de uiteindelijke teletekst afdruk.

image

Uitslag vereniging

————————————————-

Geweldig stukje in de Sa! krant over Joran Engberts onze jongste duivenliefhebber in de club:

Joran Engberts

17-7-2016

Donderdag hebben we ingekorfd voor de wedvlucht vanuit Laon 394Km voor ons. We zaten een 15 minuten te wachten totdat er net na 17uur twee duiven uit het noordoosten kwamen aanvliegen. Het was een zoon van de Kolonel 604 en de Jongeuh verkregen van Durk Zandstra. We meenden dat we iets aan de late kant waren, ook omdat Fedde Tjibbe Jonker om 16:57 zat (hij heeft 3 km overvlucht), maar achteraf bleek het een 2e en 3e plaats! Daarnaast nog de 10e tijd met Van der Bei x De Foeke. De 4e en 5e plaats waren ook voor Fedde Tjibbe een klasse prestatie! 6e en 8e Gebr Bron, 7e H.S. Stoelwinder en 9e Good old Jan Pieters. We waren dus eindelijk weer eens best tevreden met de uitslag!

Dan het drama wat dalende jongen heet. De jongen hadden een vlucht vanuit Deurne, maar door het slechte weer zijn ze terug gebracht naar Deventer. Een zeer kort vluchtje van 82Km. De jongen moesten ongeveer 15:30 aankomen en deden dit ook naar volle verwachting. Er kwamen 4 duiven tegelijk aanvliegen. In plaats van te gaan zitten bleef de jeugd vliegen. Ze zijn afgelopen week geschrokken van een aanval van een roofvogel op het hok. De naald van het hok is dus hun grootste angst op dit moment en hierdoor hebben ze in onze beleving wel 20 ererondes gemaakt. Uiteindelijk klokken we om 15:41 vijf duiven vlak achter elkaar. Hiermee hadden we de 29e – 33e plaats. We balen dus als een stekker, met direct landen pakken we boven de 1200 mpm en staan we in de top van de uitslag bij Frisia. Balen maar we weten in ieder geval dat er wat kwaliteit in zit bij de jongen! 1e en 2e in de club waren Albert en Iwan Meester, na de goede voorbereiding pakt Albert ze perfect, 13e en 14e in in het district! Verder pakken Gebr Bron 3 in de top 10 en pakt Fedde Tjibbe ze hier ook met 3 in de top 10. Siene Hes 3e en Durk Zandstra 9e. Hopen dat we ze komende dagen wat tot rusten kunnen brengen…

Uitslag Laon

Uitslag Deventer

10-7-2016

Gisteren hebben we twee vluchten gehad. Een fondvlucht vanuit Chateauroux (763Km voor ons) en een jonge duivenlucht vanuit Vuren (142Km). Voor de fond zijn we zoekende naar goede duiven en proberen een hok voor de fond op te bouwen. Helaas is er begin van het jaar een gepakt door de roofvogel, welke onze favoriet was voor de fond. Een goede uitslag hadden we wel op gehoopt, maar dat viel wat tegen. We pakten de 20e prijs in de club met een zoon van de “Super 839” de “Gerald“. 1e en 4e bij ons in de vereniging was zoals verwacht Gebr Bron. Met hun 4e Nationaal kampioenschap vorig jaar hebben zij de favorietenrol. 2e waren Gerrie Holtrop en Edwin Wierema, 3e I.S. en A. Meester, 5e F.Tj Jonker en 6e Henk Duin. We zullen dus wat zakken in het klassement.

Bij de jongen ging het prima. We pakten onze eerste duif na 2 minuten tijdrekken tegelijk met onze 2e duif. De eerste duif kwam uit het noorden dus was al veel te ver. Het was een aangeschafte duif van Robin van Leuven uit Berlaar. Dit betekende een 3e en 5e prijs in de vereniging en 29 van de 52 prijs. 1e in de club was Siene Hes, 2e was de nieuwe man Jort Engberts, 4e Herman Houwer, 6e 8e en 9e F. Tj. Jonker, 7e Luc Meijer en 10e I.S en A Meester. Om ons heen horen we toch veel mensen met veel verliezen. Erg jammer, het ploegje jongen wordt dan snel kleiner. Gelukkig is dat ons enigszins bespaard, we moeten namelijk nog 7.

Uitslag Chateauroux

Uitslag Vuren

14-107

4-7-2016

Afgelopen weekend hebben we een midfond vlucht gehad van uit Perronne, voor ons 403 Km. Bij inkorven zeiden we tegen elkaar, wat staan de duiven er allemaal mooi op! Bouke Dam zei donderdag al, jongens dat is nog geen garantie.. Het bleek ook wel we konden de mannen uit Tijnje en Jubbega niet hebben. We draaiden de 7e plaats, weer top 10, dus eigenlijk prima. Het was onze 15-138 een duif uit E en J van der Bei Triemen x Hoekstra-Mendes da Costa Ternaard. Deze duif is 10 april thuis gekomen met een grote wond op z’n borst, maar hij is nu dus weer op niveau!

38909474

Herman Houwer was dit weekend ongenaakbaar een 1 en 2e plaats, prachtige prestatie!! 27Mpm los op de nummer 3  H.J. Stoelwinder, op plaats 4 Gebr Bron met hun topduif de Bouke, Albert en Iwan Meester op plaats 5,6 en 10 en F.TJ Jonker op plaats 8 en 9.

Daarnaast hadden we een trainingsvlucht voor de jonge duiven. Deze werden in Deventer gelost, ongeveer 80 Km. We hebben de jonge duiven twee weken geleden ook mee gehad op een trainingsvlucht naar Steenwijk. Hierna hebben we toch wat problemen ondervonden met Coli. Hierdoor hebben we ze vorige week niet mee gehad met de trainingsvlucht en deze week dus weer wel. Ze kwamen prima, wel met aardige gaten. De laatst aangekomen duif kwam zondag morgen. We missen dus nog twee. Een daarvan is aangevlogen in Zwolle. Een prima prestatie als je hier en daar hoort wat de verliezen zijn. We gaan dus met een gerust hart naar komende zaterdag!

Uitslag Gevleugelde Vrienden Perronne

28-6-2016

Afgelopen weekend hoopten we op eindelijk eens een mooie vlucht. Helaas viel dit weekend weer veel water. Ook onze duiven konden het niet droog houden. We hebben zaterdag een fondvlucht gehad vanuit Chateaudun. We hadden voor deze vlucht maar vier duifjes ingekorfd. We twijfelden welke duiven mee konden en hebben uiteindelijk beslist om onze “super 839” thuis te houden. Hij was nog niet volledig hersteld. We hadden één tweejarige en 3 jaarlingen mee. Van de jaarlingen hadden we verder geen verwachtingen, alleen goed thuiskomen. De enige verwachtingen hadden we bij de tweejarige “Sam“. Dit was uiteindelijk ook onze eerste duif, maar krap anderhalfuur later als de eerste in de club; de Gebr Bron(wat duurt wachten dan lang…). Een knappe prestatie, ook in de afdeling een 43e plek! We pakten een duif, de volgende dag is er nog een van de jaarlingen thuis gekomen. De andere twee zijn helaas niet thuis gekomen, hopelijk komen ze nog weer.

Verder was de top 10 als volgt 1,2,5 en 6 Gebr Bron, 3 I.S en A Meester, 4 Jan Pieters, 7 wij zelf, 8 F.Tj Jonker, 9, G. Spiekhout en 10e H. Duin

We stomen de ploeg weer klaar voor komend weekend een midfond vlucht vanuit St. Quentin. Hier hebben we een mooi ploegje voor zitten, hopelijk hebben we dan eindelijk weer eens mooi duivenweer en kunnen we weer wat meer plezier beleven aan de vlucht!

Uitslag Gevleugelde Vrienden Jubbega

20-6-2016

Afgelopen zaterdag hebben we de midfond vlucht vanuit Quievrain gehad. Wederom was het weer niet top, waardoor de lossing pas in de middag kwam. Om 13:30 zijn ze gelost en onze eersten zaten rond 18:00. Fedde Tjibbe Jonker pakte twee vroege duiven in de club, 1 en 2. Wij pakten net voor Gebr Bron de 3e tijd. Vervolgens kwamen er nog twee duiven bij ons op 18:03, maar het verdere verloop ging erg traag. Sommige duiven kwamen kletsnat thuis en hadden onderweg een bui getroffen. Nu moeten we helaas nog twee duiven, waaronder onze goede duif de Blue Johnny Boy. Ik hoop dat hij nog na komt, maar met het slechte weer van vandaag beginnen we toch wat te vrezen.

Uitslag Quievrain

13-6-2016

Wat een mooi weekend moest worden viel helemaal in duigen. Twee puddingbeurten van vluchten gehad. We snappen nog niet hoe dit kon gebeuren, de duiven waren toch wel mooi bij het inkorven. Nu na de vluchten hebben ze geen centje pijn, ze waren de ‘s avonds al weer bol! Wellicht waren ze toch niet helemaal hersteld van de vlucht van vorige week op de zondag. We poetsen ze weer op, de volgende vlucht willen we er weer staan! Op naar de volgende vluchten….

Bij de ingekorte “fond” vlucht was het Henk Duin die eerste pakte, de eerste vluchten moeten de duiven op gang komen, maar bij de fond vluchten staat hij er altijd bij! Iwan en Albert Meester pakken ook heel goed met 10 van de 15 duiven op plek 2 en 4. En gevolgd door S. van der Terp, oftewel Willem en de familie. Daarna kwam Holtrop & Wierema en Hendrik Stoelwinder. We pakten gelukkig net de 839 op de 29e plaats. Onze eerste aangewezen. Bar slecht!

De trainingsvlucht vanuit Deurne waren we 23e en pakten toch nog 7 van de 12 in de prijzen. De Blue Johnny Boy is even thuis geweest met een blessure, maar hij komt weer op stoom. Dit was onze eerste duif. De Gebroeders Bron oftewel Bart en Sietze pakten ze weer erg goed 6 vd 7 in de punten (1e en 9e). Gevolgd door Iwan en Albert (2e en 4e), ze zullen toch nog wel een keer de eerste pakken dit seizoen. Durk Zandstra op 3, Herman Houwer op 5 en 8 en Geert Spiekhout op 6. F. Tj. Jonker pakken de 10e plaats.

Tongeren

6 Juni 2016

Door het slechte weer in België op zaterdags werd er besloten om de vlucht uit te stellen naar zondag. ‘s morgensvroeg was het mistig en dit bleef hangen, waardoor er besloten werd terug te rijden naar Asse Zelik. Dit was voor ons een afstand van 263km. Om 13:40 zijn ze gelost, en rond 17 uur kwam de eerste meldingen op de meldingssite te staan. Dit zou betekenen dat we zo rond 17:30 moesten draaien voor een zeer vroege. Om 17:37 kwam onze eerste duif aanvliegen vanuit het westen. Het was de Sam afkomstig van de Gebr Bron uit Jubbega, een zoon van de Bouke (060). Het bleek de eerste tijd in de club en met 28mpm los! Het bleek ook nog een mooie vroeg in de afdeling. Op dit moment, er moeten nog twee verenigingen door sturen, een mooie 53e plaats van 13301 duiven! Deze duif heeft nog niet zoveel prijzen bij elkaar gesprokkeld, maar bij de zware vluchten zit hij vaak vooraan. We zullen hem dus wat zwaarder aan de tand moeten voelen dus we zullen het zien met de fond. Het spelletje wat de Gebr Bron ook goed in de vingers hebben. Bij deze zware vlucht, wat meer op fond leek, kon je dit goed zien. Ze pakten ze weer goed op 2,3,4 (eigenlijk ook de 1e door hen gekweekt) en 10. Durk Zandstra met klokproblemen sterk op de 5e plaats. Henk Duin op 6, Albert en Iwan Meester op 7 en wijzelf op 8. Op plaats 9 komt Holtrop Wierema weer binnen in de top 10. Ze pakten 7 van de 10 en hiermee het beste gemiddelde van de club, ze komen er aan!

Uitslag vereniging

29 Mei 2016

Gisteren hadden we een dubbele vlucht. Voor de Vitesse de vlucht vanuit Weert. Voor ons een 193KM. We hadden de tijden al gezien op de blauwband. We hadden een tijd van 12:25 in gedachten maar dat viel iets tegen. Om 12:34 kwam onze beste jaarling de 15-163 zwevend aan. Een duif die al twee keer onze eerste was. Hij komt uit de goede duiven van Durk Zandstra. Van vaderskant uit een duif van Richard van der Horst en moederskant de Foeke x Marginus Oostenbrink. Ook onze 3e duif de Jongeeuh komt van Durk Zandstra. Toen we belden en de tijden in voerden op de blauwband, kwamen de eersten van Jubbega er ook op. Geert Spiekhout (jaja al twee keer Geert, op naar de hattrick!) en Jan Pieters hadden beide een mooie vroege duif! Ze pakten respectievelijk de 1e en 2e prijs. 3e was Siene Hes en wij pakten de 4e tijd. We pakten ook de 9e, 11e en 12e tijd waarbij onze aangewezen de 604 zat. Dit betekende dat we onze positie in het klassement konden houden en 1e Onaangewezen en 1e Aangewezen Vitesse kampioen zijn geworden in de club.  De 839, 604 en 14-133 hebben zich goed van voren laten zien op de Vitesse waardoor we dit binnen konden halen. We zijn er erg blij mee!

‘s Middags konden de Fond duiven thuis komen. Als we bij de eersten wilden zitten zouden we rond 16 uur moeten klokken. Dit lukte niet. We pakten onze eerste duif de goede oude 839 op 16:30. Hij presteert weer prima dit jaar, generaal kort en lang staat hij in de club bovenaan.  Het weer was niet top rond die tijd, maar we hopen dat ze met de volgende fond vluchten toch wat beter komen. We pakten 3 van de 9 in de prijzen dus dat kan nog wat beter. Eerste in de club was Fedde Tjibbe Jonker, net voor Bart en Sietze Bron. Op naar volgende week.

" de 839 "

Uitslag Weert

Uitslag Nanteuil le Haudouin

22 Mei 2016

Gisteren de tweede vlucht vanuit Quievrain. We hadden ze iets te zwaar dus we hadden niet hele grote verwachtingen. Toch zaten we er gisteren aardig bij met een 4e en 5e plek. We hadden de aangewezen duiven voorop. De 839 pakten we net voor de 604, onze twee superduiven. De eerste plek ging deze keer naar Geert Spiekhout. Hij zat er telkens goed bij en pakte gisteren eindelijk zijn eerste overwinning dit seizoen. Deze duif pakte ook nog eens de 1e tijd in Frisia dus erg mooi voor Geert! Daarnaast pakte Geert ook nog de 7 en 10e plaats. Drie duifjes mee en drie bij de eerste 10! Albert en Iwan Meester zaten met twee duiven voor ons op plaats 2 en 3 en pakken de 9e. Gebr Bron komen er aan met een 6e plek en A.J. Rooks pakte de 8e plek.

We gaan nu de groep opsplitsen. Een deel op de dagfond en een deel op de vitesse/midfond. Er zijn nog een paar twijfelgevallen, we zullen dus nog even moeten zoeken welke duiven er allemaal mee gaan op de dagfond. Alles wat overblijft zal dan op de vitesse/midfond worden gespeeld.

Uitslag Gevleugelde Vrienden Jubbega

17 Mei 2016

Gisteren hebben we een goede twee pinksterdag gehad. Johnny van der Bei is langs geweest en heeft ons een korf jonge duiven gebracht. Aangezien we vaker goede jonge duiven van hem hebben gehad, hopen we ook nu weer dat er een paar toppertjes tussen zitten. Aan de duiven ligt het niet, ze zitten er prachtig bij. Ze komen in een apart hok en zullen dus als leeftijdgenoten opgroeien. We hebben vorig jaar verschillende leeftijden jonge duiven bij elkaar gehad en dit heeft ons slecht voldaan.

Vanavond even voor een controle naar Nanne Wolff. We gaan er van uit dat er weinig aan mankeert gezien de uitslag van afgelopen weekend. Er zitten toch een paar duiven bij die niet helemaal top zijn, dus even zien wat er vanavond uit komt.

————————————————————————————-

Vanavond naar Wezep geweest met de duiven; ze waren brandschoon. Dus met goed hoop naar het weekend!

14 Mei 2016

Vandaag hebben we de eerste midfond vlucht gehad. We hadden weinig vertrouwen afgelopen week i.v.m. de warmte. Met dit weer hebben we moeite om het hok goed te houden, de luchtvochtigheid daalt dan heel erg. Iets waar we mee zoekende zijn. Zodoende waren de duiven wel mooi glad en toonden ze enige vorm, maar hadden wat last van beginnende ornithose. Hier hebben we ook wat aan gedaan, maar we waren er nog niet gerust op. Toch hadden we een verrassende zaterdag vandaag. Om een snelle tijd in de afdeling te vliegen hadden we een voor 13 uur moeten draaien. Dit lukte niet en rond 13 uur kwamen twee ploegjes van 5 duiven overvliegen, we dachten dat we te laat waren. We pakten ons eerste, de 093 (broer van de vader van de Sven van Gebr Bron en Broer van de moeder van de Kolonel 604), om 13:05.11. Wat een eerste in de club betekende, net voor Iwan en Albert Meester. Vervolgens regende het duiven, wat in de club een 1,3,4,5,7,9,13,16,20 opleverde. Een uitslag om in te lijsten! Verder maakten de volgende liefhebbers de top 10 compleet; op plaats zes onze broers en ooms Bart en Sietze Bron en op 8 en 10 Geert Spiekhout. Volgende week wederom een midfond vlucht vanuit Queivrain. We zullen een aantal duiven voor de Fond thuis houden. Hieronder de uitslag van deze week:

Uitslag Queivrain 1

8 Mei 2016

Heusden-Zolder was de vlucht van gisteren. De duiven zaten zoals verwacht vroeg in het westen van Friesland. Soms met grote snelheden verschil. Onze duiven kwamen slecht, toch nog een aardig prijspercentage in de club; 11 van de 20 in de prijzen. Met onze eerste op de 8e plaats. Eerste duif was de 15-158 uit ons Marginus koppel, met daarin Marginus Oostenbrink duiven afkomstig van Durk Zandstra. Z’n broer de 15-159 pakte vorig jaar teletekst op Grave, deze hebben we helaas verspeelt.

De constante duiven hadden we mee voorop waaronder de 839 en de Kolonel 604. Daarnaast doet de 14-133 de “Jonge Fedde” het erg goed! Dit is een zoon van de 799 (Gebr Bron, Mazda323) x zuster Fetsje (Fedde Jonker, soort Steenrooie Walter, Appie Dunnink).  Deze drie duiven staan in de club 1,2,3 als duifkampioenen. Ik hoop dat ze het vol kunnen houden, de concurrentie komt eraan!

De winnaar in de club was Hendrik Stoelwinder. Hij pakte de eerste duif met aardig voorsprong. Tweede was Durk Zandstra, houd deze man in de gaten! Voor de rest van de namen klik op onderstaande link voor de uitslag:

Uitslag Gevleugelde Vrienden

1 Mei 2016

Gisteren hebben we een geweldige vlucht gehad! De duiven werden ivm weersomstandigheden verplaatst naar Zandvliet, een extreem westelijke losplaats. Op de vrijdags een groot vraagteken waarom zo westelijk, maar zaterdags na aankomst bleek het (voor ons) een prima beslissing.

Op de zaterdags als de duiven moeten komen houden we vaak de “blauwband” al in de gaten (afd11.duifmelden.nl). We hadden al gezien dat, als we een vroege wilden draaien, we rond 10:50 moesten zitten. We hadden nog geen duif gezien totdat we de 15-163 op 10:52 hoog zagen aankomen vanuit de oostelijke richting. Deze spatte direct op de klep en heeft dus geen seconde verspeelt. Ze hebben dus toch geleerd van vorige week. De 163 had de hele week wat last van Ornithose. En roggelde aan een stuk door. We hebben de duiven de laatste weken gedruppeld met oogdruppels en het vitesse hok een Orni pilletje opgestoken. Dit gaf dus het gewenste effect! In het Spoor staat ook een stukje geschreven van Dr De Weerd, dit lijkt exact het probleem wat wij lichtelijk ondervonden. Achteraf blijkt het een 25e in gehele afdeling 11! (+-19500 duiven)

De 163 komt wederom uit de superduiven van Durk Zandstra. Hij komt uit de 070 van Richard van der Horst ( Euro – Heremans x Ashley – Edwin Hoogland) x een duivin uit onze Foeke (Foeke Hoekstra) x Marginus Oostenbrink (dochter Cindy).

Onze tweede duif was ook meteen onze aangewezen en spatte ook direct zonder aarzelen op de klep. Dit was onze Kolonel 604! Hij komt dus weer op stoom. Nu op naar volgende week, kijken of deze lijn kunnen vasthouden!

Uitslag vereniging

25 April 2016

Zaterdag de vlucht vanuit Weert gehad. Het weer leek niet al te goed, maar de heren van lossing weten wat ze doen. Het werd dan ook een prima vluchtje. Om 9:10 werden ze gelost en we hadden zo ongeveer 1200mpm verwacht. Op het tijdstip dat we 1250mpm konden halen, kwam er een ploeg duiven van 10 over. We hadden dus het idee dat we te laat waren. Om 11:53 kwam daar onze eerste duif. Een rechtstreekse van E en J van der Bei, de 15-286. Daarna volgden de anderen ook snel, behalve onze aangewezen….. We hadden drie duiven waarvan we hadden gedacht dat ze vroeg zouden zijn. De 839 zat het minste, dus als 3e ingekorfd. Hij heeft het vast in de gaten gehad, hij kwam als 2e duif aanvliegen en pakte hiermee de 4e prijs in de vereniging. De aangewezen lieten het afweten, deze klokten we pas als 11e…..

Hierbij de uitslag van de vereniging: uitslag

17 April 2016

Gisteren de tweede Vitesse vlucht vanuit Deurne. Het werd een snelle vlucht met harde wind. Er werden dus hoge snelheden behaald, de duiven moesten dus ook snel geklokt worden. Het geen wat ons dus niet lukte… De eerste duif kwam verschrikt thuis en bleef een kleine 2 minuten op het hok zitten. We hadden Herman Houwer niet kunnen pakken, maar wellicht waren we anders iets dichter bij. Herman heeft ze goed, dat is wel te zien de laatste weken. De duiven waren rond 12:30 allemaal thuis, de meeste laatkomers waren door geschoten naar het noorden en hebben een goede training gehad denken we maar. Ze zitten inmiddels allemaal in bad, lekker ontspannen.

Uitslag vereniging

10 April 2016

Gisteren hadden we de eerste vitesse vlucht vanaf boxtel. We waren natuurlijk wat verwend met de uitslag van vorige week en we wisten dat iedereen ze dan ook mooi opgepoetst had om ons voor te blijven :D. Gezien de snelheden boven in Friesland hadden we verwacht dat we hogere snelheden zouden halen en vanaf 11:45 stonden we klaar. Echter duurde dit toch langer, 11:59 kwam daar plots tussen de huizen door rechtstreeks op de klep de Kolonel 604. Hij was optimaal gemotiveerd bleek wel, want van vorm is nog lang geen sprake. Hij zat de hele week nog niet top, dus had ik hem als 6e ingekorfd. Vorige week miste hij en kwam later in de middag pas thuis. Als experiment heb ik z’n oude duivin gegeven, iets wat ik onthouden had van Bindert Hoekstra uit Kootstertille. Daar kwam het bij koffie ter sprake. De 604 was bleek later de 7e duif in de vereniging lang niet slecht, want ik meende toch dat we aan de late kant waren.  Hopen dat hij zo doorzet en z’n ouderwetse vorm weer pakt! Hierbij de uitslag van onze vereniging: Uitslag.

We kregen ook een duif thuis uit een koppeling van E&J van der Bei x Foeke Hoekstra, deze had z’n chipring verloren en werd dus niet geconstateerd. Ook is z’n hele buik kaal, waarschijnlijk over de grond bij de lossing! Zie foto:

38909474

Volgende week nieuwe ronde nieuwe kansen,

Groeten Harm

03 April 2016

En toen was daar de eerste oefenvlucht al. We vonden dat de duiven er afgelopen weken steeds beter uit gingen zien. En gisteren hadden we daarvan de bevestiging. We hadden al wat duiven gezien van Heino (trainingsvlucht voor een ander samenspel), dit waren groepjes van 20-25 duiven rond 12 uur. Rond de klok van 12:15 kwamen er drie duiven tegelijk aan waarvan de Blue Johnny Boy de meeste drang naar het hok had. Hij zat namelijk nog met een jong. De 2e duif was net als de eerste een duif  van E en J van der Bei. De 15-285 een prachtige kras waar we veel vertrouwen in hebben. De 3e duif was de 14-133, deze duif komt uit de nestzuster van Fetsje afkomstig van FWF Jonker uit Lippenhuizen. En onze vierde duif komt uit een zoon van de 839 de Gerald. In de vereniging werden de klokken getest en een uitslag gemaakt. We waren, maar liefst: 1,2,3 en 6 en hadden 12 van de 23 duiven in de prijzen. Een prima uitslag dus! De 4e en 5e plaats werden bezet door Siene Hes, 7e was Fedde Tj Jonker, 8e was Luc Meijer en Geert Spiekhout was 9 en 10e. Kortom een zeer goede generale. Enige minpuntje is de ene duif die nog mist, eentje uit onze goede 839 van Bouke Dam….. Hopen dat ie nog komt

28 Maart 2016

Afgelopen zaterdag hebben we de doffers even naar Steenwijk gebracht voor een opleervlucht. Dit verliep door de wind niet geheel vlekkeloos. De oudere garde wist de juiste lijn direct goed te pakken, maar de jaarlingen hadden er iets meer moeite mee. De ouden waren met 25 minuten weer terug en de jaarlingen zijn over de hele middag terug gekomen. Op het eind van de dag misten we nog 3 jaarlingen. Twee uit het vitesse hok en een uit het fond hok. Gister morgen kwam een van de sprinters weer terug. Vanavond zijn we naar Drachten geweest naar dhr Bijlsma. Deze meerdaagse fond speler had een van de duifjes opgevangen. Na even melken hebben we het duifje weer meegenomen en we hopen dat de duif niet weer gaat missen.

Op de verkoop vorige week zaterdag hebben we een aantal “transfers” gedaan. We hebben een drietal duiven gekocht van D&P Soepboer, comb Hoekstra-mendes da Silva en E&J van der Bei. Deze duiven stonden ons erg aan en ze passen mooi in onze ploeg. We hebben immers meer duiven van Hoekstra en van der Bei! We gaan ze aan de tand voelen, ze gaan mee in de jonge duiven ploeg. Later meer over deze duiven (mits ze de vluchten doorstaan :D)

3 Maart 2016

Het schiet al weer mooi op! De twee vliegploegen zijn (als het weer het toe laat) weer begonnen met trainen. Ze moeten wel op gang komen, maar dat is logisch. Daarbij moeten ze leren in het juiste hok te vliegen. We hebben hiervoor een kooi van gaas gemaakt. Deze kunnen we op de plank monteren en hierdoor konden de duiven de afgelopen maand daags wat buiten zitten en om zich heen kijken.

De kweek verloopt perfect! In het begin een paar eieren onbevrucht en een enkel koppel met een ei, maar verder geen klagen. Ze komen allemaal mooi op. De jongen staan er strak op en groeien als kool! Zo ook het koppeltje waarvan we een jong naar de verkoop op 19 Maart doen. Er gaat een jong naartoe uit ons absolute raspaardje de 604. Deze is gekoppeld aan een super duivin afkomstig van Foeke Hoekstra.

De verkoop vindt plaats bij ons in de club de Gevleugelde Vrienden in Jubbega. Zie hieronder de link en flyer er komen nog steeds nieuwe gegevens bij, dus kijk regelmatig voor nieuwe details!

Verkoop jubbega 19 Maart Brugt en Harm Bron

————————————————————————————

Kijkt u ook eens op de website van onze vereniging. We houden 19 Maart een jonge duiven verkoop:Flyer5

Gevleugelde Vrienden Jubbega

24 Januari 2016

De eerste jongen zijn hier inmiddels uit het ei gekropen. De rest zit ook op uitkomen dus het gaat hier prima! De eieren van de kwekers hebben we omgelegd, dus dezen kunnen nogmaals op eieren komen.

We hebben sinds kort weer een paar nieuwe aanwinsten op het hok. Deze zijn gehaald bij Foeke Hoekstra uit Ternaard en Siebren Wierstra uit Twijzelerheide. Zie de kweekduiven lijst, deze heb ik even geupdate

15-1167721                        15-1209892

18 Januari 2016

1 Januari Nieuwjaarsdag hebben we alle duiven gekoppeld. Inmiddels zitten nagenoeg alle duiven op eieren. We hebben nog een paar koppels veranderd, deze moeten nog leggen. Van alle koppels tot nu toe 1 ei niet bevrucht dus we zijn zeer tevreden! Van de kwekers en betere vliegduiven worden de eieren omgelegd. Later worden deze nog om gekoppeld zodat we van meerdere koppelingen jongen hebben.

Aanstaande 19 Maart organiseren we in onze duivenvereniging een jonge duiven verkoop. We proberen dit zo goed mogelijk te promoten. Kijkt u eens op onze club website, daar staan in eerste instantie de liefhebbers op die meedoen. Later komt hier enige informatie bij zoals prestaties en stamboom van de jonge dui(f)(ven).

Gevleugelde Vrienden Jubbega

14 December 2015

We zijn al een mooi eind verder met ons nieuwe hok. Het bijgebouwde hok zal dienen als kweekhok en een klein deel voor late jongen. Hierdoor is het voormalig kweekhok veranderd in een vlieghok voor de fond-duiven. De meeste tijd gaat natuurlijk zitten in de afwerking, dus we zijn nog niet helemaal klaar. De kweekdoffers zitten inmiddels in het nieuwe kweekhok en kunnen een plekje uitzoeken. Het late-jongen-hok moeten we nog maken, maar dit kan “later” nog. Hieronder enkele foto’s voor een kleine impressie:

Kweekhok:

6 December 2015

Afgelopen vrijdag zijn we naar de jaarlijkse feestavond geweest van ons Rayon Frisia. Het was een gezellige avond met een bingo, prijzenverloting en meer dan genoeg eten en bier. We mochten zelfs een prijs mee naar huis nemen net als Bart en Sietze Bron. Onze “839” heeft de 3e prijs gewonnen in het duivenkampioenschap generaal kort klassement.  Bart en Sietze gingen naar huis met een mooie trofee voor de 1e prijs in het duivenkampioenschap generaal lang met de 060 (vader van de  “Sam“).  Daarnaast waren ze 1e dagfond en 1e jonge duiven onaangewezen.  Laten we hopen dat Sam het kunstje later na gaat doen.  Hieronder de prijs en een foto van de kampioenen van Frisia.

IMG_3253 IMG-20151205-WA0003

2 November 2015

De duiven zijn bijna klaar met de rui, het schiet mooi op! De jaarlingen en kwekers zijn er inmiddels door. Alleen de verduisterde en late jongen hebben nog een paar pennen. Ik heb een paar foto’s gemaakt van de duiven. Ze worden steeds mooier en glimmen al aardig! Zie foto galerij aan de linkerkant.

Gebroeders Bron (oom’s – broers) zijn 7e nationaal geworden bij het “Hokkampioenschap onaangewezen eendaagse fond“, een super prestatie!

20 oktober 2015

De rust- en ruiperiode is aangebroken. Rust voor de duiven, maar niet voor ons. We zijn druk bezig met het bouwen van een nieuw kweekhok. Links naast het vlieghok wordt een nieuw hokje gebouwd voor de kwekers met daarnaast een kleine vliegafdeling voor late jongen.

Daarnaast proberen we ons in deze periode ook te versterken met nieuwe duiven. We hebben afgelopen weekend een duivin gekocht van de sterk spelende vader-zoon combinatie, Hatty en Adriaan Roest. De duivin is van vaders kant van het soort Heremans en hierbij in de stamboom vele topduiven;                                               Olympiade 003 – Gust Jansen, “de Limoges” – Leo Heremans,  “De 444” – Leo Heremans,  “Blauw Kampioentje – Jan Diels. Van moeders kant stamt de duif af van het ras Janssen Arendonk via Theo van der Heijden. De moeder komt uit broer x zus en heeft, ondanks dat, ofwel dankzij dat, erg goed gevlogen. Beide ouders hebben goede prestaties en we hopen hiermee onze stam uit te te verbeteren. Zie kopje kwekers voor meer informatie over de “272”.

12 augustus 2015

Gebroeders Bron uit Jubbega (Broers en Ooms) zijn 4e Nationaal Dagfond kampioen geworden. Erg knappe prestatie!

Link naar artikel

27 juli 2015

Momenteel zitten er weer een aantal leuke jongen op ons hok.  Er werd een mooi prestatie neergezet vanaf de vlucht uit Grave (137Km). In rayon E+F Afdeling 11 werd een 5e en 6e plaats veroverd op teletekst! Beide duiven komen uit duiven van het hok van Durk Zandstra uit Jubbega. Een daarvan komt uit duiven van Marginus Oostenbrink. Hierbij de stamboom: 15-1189159

H.J. Stoelwinder, ook lid bij onze duivenvereniging Gevleugelde Vrienden Jubbega, stond met 2 duiven op teletekst.

Teletekst 25 juli 2015